Un cercetător susținut de NASA propune un sistem de propulsie care se poate apropia de viteza luminii

04.09.2020
Un cercetător susținut de NASA propune un sistem de propulsie care se poate apropia de viteza luminii

Un profesor de fizică de la California State University, finanțat de NASA, susține că a descoperit o metodă de propulsie prin care navele spațiale pot călători prin spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminii.

Jim Woodward propune un sistem bazat pe mici cristale care vibrează de mii de ori pe secundă atunci când este aplicat un curent electric.

Invenția lui, numită Mach-effect gravitational assist (MEGA), este un sistem de propulsie revoluționar care nu are nevoie de alt combustibil decât curentul electric, transmite Futurism. Ideea este ca nava să accelereze încet, într-o perioadă lungă de timp. Ulterior, vehiculul spațial ar putea atinge viteze apropiate de cea a luminii (aproximativ 300.000 km/s). Electricitatea ar fi oferită la bord de un reactor nuclear, care ar furniza curent electric timp de zeci de ani.

Citește și: Cosmonautul Scott Kelly s-a întors pe Terra mai înalt şi mai tânăr

Woodward lucrează la acest proiect de peste 30 de ani. Echipa cercetătărului a conceput chiar și o navă, numită SSI Lambda, care dispune de 1.500 de sisteme MEGA.

Dacă sistemul cercetătorului va fi implementat în viitor și funcționează, oamenii de la bordul navelor care vor călători cu viteze apropiate de cea a luminii se vor întoarce pe Pământ mai tineri, după cum s-a întâmplat deja. Potrivit teoriei lui Einstein privind dilatarea timpului, pentru obiectele care se mişcă cu viteză mai mare timpul trece mai încet.

Nu doar NASA caută un sistem de propulsie eficient pentru navele spațiale

Anunțul cercetătorului vine la puțin timp după ce René Heller și colegii lui de la Institutul Max Planck din Germania au propus o navă, realizată dintr-un nou material, care ar putea ajunge la Proxima Centauri în 185 de ani. Nava, bazată pe vele solare, ar putea atinge o viteză maximă de 6.900 km/s.

Există și o serie de propuneri mai vechi de sisteme de propulsie care ar putea face posibilă explorarea mai rapidă a spațiului. Compania rusească Rosatom a anunţat că lucrează la un motor de rachetă nuclear, capabil să ducă o navă spaţială pe orbita planetei Marte în 90 de zile. Cu sistemul de propulsie chimică tradiţional, aceeaşi călătorie ar dura 18 luni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult