Un laborator controversat din Rusia va studia virusurile descoperite în animalele extrase din permafrost

17.02.2021
Un laborator controversat din Rusia va studia virusurile descoperite în animalele extrase din permafrost
Foto: Profimedia Images

Un laborator de stat din Rusia va studia virusurile descoperite în animalele extrase în stare bună de conservare din permafrost.

Laboratorul Vektor, din Siberia, a transmis că intenționează să descopere paleovirusuri și să desfășoare cercetări avansate în evoluția virusurilor.

Cercetările sunt realizate în parteneriat cu Universitatea Federală din Nord-Est, Iakutsk. Activitatea a început prin studierea țesuturilor extrase dintr-un cal preistoric, despre care se crede că are o vechime de 4.500 de ani.

Citește și: Bacteria E. coli, modificată în laborator pentru a converti CO2 în biocombustibil

Mostre similare vor fi extrase din rămășițe de mamuți, reni, rozătoare și alte animale preistorice.

Foto: Profimedia Images

Cercetări ale bacteriilor descoperite în aceste animale sunt făcute deja. „Realizăm studii pe paleovirusuri pentru prima dată”, a declarat Maxim Cheprasov, șeful laboratorului muzeului din cadrul universității.

Laboratorul Vektor este unul controversat. În perioada sovietică a fost folosit pentru dezvoltarea de arme biologice. Totodată, acesta este unul dintre singurele două laboratoare din lume care dețin virusul care produce variola, o boală contagioasă și extrem de periculoasă.

Sunt voci care susțin animalele din permafrost nu ar trebui scoase din „mormintele” lor înghețate, deoarece virusurile pe care le conțin ar putea declanșa pandemii grave, pe care nu le putem combate.

Vektor a dezvoltat și un vaccin împotriva coronavirusului, numit EpiVacCorona. Acesta a primit în octombrie 2020 undă verde pentru a fi folosit în Rusia.

Sursa: The Guardian

CITEȘTE ȘI:

Descoperire neașteptată făcută de cercetători sub gheața din Antarctica, la 900 m adâncime

Rusia va amenda cetățenii care folosesc Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de Elon Musk

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult