Un robot NASA a filmat un alt robot în timp ce zbura pe planeta Marte. VIDEO

21.11.2021
Un robot NASA a filmat un alt robot în timp ce zbura pe planeta Marte. VIDEO

Ingenuity este primul robot din istorie care a zburat pe o altă planetă față de Pământ, iar acum avem și materiale video care atestă această performanță. NASA a programat robotul Perseverance, care explorează Marte la sol, să filmeze operațiunile robotului Ingenuity de la distanță, iar materialele video sunt impresionante. Până acum, nici măcar cercetătorii de la NASA nu puteau vedea zborul robotului Ingenuity de pe Marte, tot ceea ce puteau verifica fiind datele de telemetrie transmise de robot.

Pentru prima dată, putem vedea cum arată un robot care zboară pe Marte

Perseverance este echipat cu un sistem de camere numit Mastcam-Z, care folosesc un obiectiv wide și unul zoom. Astfel, avem două perspective ale zborului robotului Ingenuity. Prima dezvăluie cât de mult poate robotul să călătorească, iar cealaltă filmează în detaliu decolarea și „amartizarea” robotului. Distanța de la care Perseverance a filmat operațiunea este de aproximativ 300 de metri distanță.

„Valoarea sistemului Mastcam-Z este demonstrat cu aceste clipuri video. Chiar și la 300 de metri distanță, avem o perspectivă apropiată pentru amartizare prin „ochiul drept” al Mastcam-Z. În același timp, elicopterul este la fel de mic precum un fir de praf în filmarea largă realizată prin intermediul „ochiului stâng” și oferă spectatorilor o perspectivă bună pentru dimensiunea mediului pe care Ingenuity îl explorează.” a declarat Justin Maki, responsabil pentru sistemul de camere Mastcam-Z în cadrul NASA.

Zborul pe care Perseverance l-a filmat a fost cel cu numărul 13, în care Ingenuity a captat 10 fotografii ale unor formațiuni de pietre de pe suprafața planetei Marte. În timp ce robotul zburător are rolul de a explora și descoperi lucruri noi pe planetă, Perseverance nu este un simplu cameraman. Acesta este practic un laborator ambulant, putând să colecteze și să analizeze mostre de sol sau materiale în calea sa.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult