UPDATE: Prima tentativă a unei nave spațiale private de a ateriza pe Lună a eșuat

25.04.2023
UPDATE: Prima tentativă a unei nave spațiale private de a ateriza pe Lună a eșuat
Foto: ispace

UPDATE 26 aprilie: Misiunea a eșuat. Compania ispace a pierdut contactul cu nava înainte ca aceasta să aselenizeze.

Articolul inițial:

Un moment istoric este pe cale să se întâmple: o navă spațială privată va încerca să aselenizeze pe 25 aprilie.

Vehiculul spațial aparține companiei japoneze ispace. Nava a fost lansată în urmă cu câteva luni la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, iar acum va încerca să aselenizeze. Misiunea se numeșțe Hakuto-R Mission 1.

Citește și: O navă realizată dintr-un nou material ar putea ajunge la Proxima Centauri în 185 de ani

Vehiculul spațial are la bord un rover, numit Rashid, dezvoltat în Arabia Saudită.

Puteți urmări aici evenimentul live începând cu ora 18:00:

Dacă misiunea Hakuto-R Mission 1 are succes, nava japoneză devine prima privată care reușește să aterizeze la suprafața satelitului natural al Pământului. Până acum doar trei națiuni – SUA, Uniunea Sovietică și China – au reușit, prin intermediul programelor spațiale de stat, să facă acest lucru. Misiunile derulate de India și Israel în 2019 nu au avut succes.

Zona aleasă pentru aselenizare este craterul Atlas. În cazul în care operațiunea din 25 aprilie nu poate fi desfășurată din cauza unor probleme tehnice sau a condițiilor meteo, ispace a anunțat că poate încerca din nou pe 26 aprilie, 1 mai sau 3 mai.

Citește și: NASA Artemis: 5 motive principale pentru care oamenii se întorc pe Lună

Roverul Rashid cântărește doar 10 kilograme. El va analiza, dacă reușește să ajungă la suprafața Lunii, solul și condițiile de la suprafața satelitului.

Panourile ESA de pe roțile vehiculului saudit. (Foto: ESA)

Nava japoneză are la bord și tehnologie europeană dezvoltată de ESA. Este vorba de diverse materiale plasate pe roțile roverului saudit cu scopul de a testa rezistența acestora la contactul cu suprafața Lunii.

Hakuto-R Mission 2 este programată pentru 2024, când ispace vrea să trimită propriul rover pe Lună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult