Allview Viva C1004 review: O tabletă aparent obișnuită, dar care ascunde un „secret”

28.06.2023
Allview Viva C1004 review: O tabletă aparent obișnuită, dar care ascunde un „secret”

Inteligența artificială este expresia aflată pe buzele tuturor în aceste zile. Deși este o tehnologie controversată, despre care unii cred că poate duce chiar la dispariția civilizației umane, nimeni nu poate nega faptul că această invenție poate aduce și foarte multe beneficii, în domenii precum medicina, ecologia sau educația.

În aceste condiții, toate companiile încearcă să vină cu propria ofertă de produse și servicii bazate pe inteligență artificială. Compania românească Allview nu face excepție și propune, printre altele, o tabletă echipată cu un asistent vocal digital bazat pe ChatGPT. Acesta este punctul forte al modelului Viva C1004, care altfel nu impresionează deloc prin caracteristicile tehnice.

Viva C1004 nu poate câștiga concursuri de design. Tableta arată ca una generică de acum câțiva ani. Are display cu margini groase pe toate părțile și carcasă din plastic negru, periat. Mufa USB-C și slotul pentru carduri micro-SD sunt poziționate pe marginea de sus, iar butonul Power și cel pentru volum se găsesc pe marginea din stânga, în partea de sus a acesteia. Display-ul este acoperit cu o folie protectoare din fabrică. Protecție este aplicată și peste ansamblul camerei principale din spate.

Cele două difuzoare sunt poziționate pe partea din spate, iar poziționarea lor este inspirată deoarece acolo nu sunt obturate accidental cu mâinile. Atrag atenția cele patru LED-uri pentru Flash poziționate (câte două) de o parte și de alta a camerelor.

Se mișcă decent deși are caracteristici tehnice modeste

Din păcate, dispozitivul vine cu software bazat pe o versiune veche de Android. Android 11 a fost lansat în septembrie 2020. Nu știu dacă Allview oferă actualizări de securitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă în mod regulat, utilizatorii de Viva C1004 ar putea cădea mai ușor victime la atacurile informatice. Când am pornit tableta, nu era disponibilă nicio actualizare software, iar un update nu a fost disponibil nici pe durata testelor.

Allview Viva C1004 este o tabletă care nu impresionează la capitolul caracteristici tehnice. Are un display TFT IPS cu diagonala de 10,1” și rezoluție de 1.280 x 800 pixeli. Imaginile afișate sunt decente, deși par „spălate” comparativ cu cele văzute pe tableta mea iPad. Mai mult, unghiurile de vizualizare sunt mici.

Dispozitivul include un procesor entry-level quad-core MediaTek MT8168B de 2 GHz, 3 GB memorie RAM și capacitate de stocare internă de doar 16 GB. Din fericire, Viva C1004 suportă carduri de memorie cu capacitate maximă de 128 GB.

Camera principală are senzor de 5 MP, iar cea frontală, pentru selfie-uri, senzor de 2 MP. Ambele oferă rezultate modeste, dar sunt puțini oameni care folosesc tabletele pentru a face fotografii.

Tableta are o baterie de 5.000 mAh, care oferă o zi de autonomie într-un regim de utilizare casual. Este vorba despre câteva zeci de minute în jocuri video, câteva clipuri pe YouTube și revista presei.

Tableta se mișcă decent. Nu am întâmpinat blocaje, iar trecerea de la o aplicație la alta a fost fluidă. Acest lucru se datorează inclusiv lipsei de bloatware de pe acest dispozitiv. Tableta vine cu foarte puține aplicații preinstalate, iar singurele aplicații proprietare dintre acestea sunt Allview AVI și cea pentru cmaeră.

Allview AVI, punctul principal de atracție al dispozitivului

Viva C1004 este o tabletă obișnuită, dar care vine cu ceva special. Este vorba despre asistentul vocal digital Allview AVI, bazat acum pe ChatGPT. Aplicația primește solicitări vocale și răspunde la ele. Întrebi „Care este cel mai adânc loc de pe Pământ?” sau „Când a obținut România independența?” și primești răspunsul, vocal și în scris. Răspunsurile sunt concise și corecte. Aplicația înțelege bine comenzile primite în limba română. Întrebările pot fi introduse și prin intermediul tastaturii.

Citește și: OPINIE: ChatGPT, o febră trecătoare. Am mai trecut prin asta cu tehnologia 5G, realitatea virtuală și metaversul

Allview AVI este un produs util, mai ales pentru cei care nu cunosc limbi străine, și cred că le poate fi de real folos elevilor. Aplicația poate rezolva ecuații sau probleme matematice și oferă suport pentru utilizatorii care fac programare. Mai mult, asistentul poate scrie compuneri, îmbunătăți texte sau recomanda filme și lecturi.

În pachet sunt incluse 500 de credite, în valoare de 50 de lei, pentru Allview AVI ChatGPT, adică echivalentul a un milion de cuvinte. După expirarea creditelor, aplicația va funcționa în continuare, dar va genera răspunsuri din surse precum Google, Wikipedia sau DEX.

Concluzie

Allview Viva C1004 este o tabletă care se mișcă decent, dar nu cred că oferă suficient de multă valoare pentru prețul recomandat de aproape 900 de lei. Este un model entry-level, cu design plictisitor și sistem de operare vechi de aproape trei ani. Poți cumpăra la preț mai mic Galaxy Tab A7 Lite sau Lenovo Tab M10 de generația a treia și instala ulterior Allview AVI ChatGPT pe dispozitiv.

Însă cei care introduc voucherul „EDUCAȚIE” atunci când comandă produsul pe site-ul Allview primesc o reducere de 250 de lei. Promoția este valabilă până la 10 iulie 2023. La prețul de 650 de lei, tableta merită achiziționată. Oferă autonomie bună și nu include bloatware. Deși încă are bug-uri și răspunde uneori încet, asistentul AI al companiei oferă răspunsuri bune, iar performanțele lui vor crește în timp. Totodată, cele 500 de credite incluse sunt binevenite.

Părţi pozitive

- Se mișcă decent
- Nu include bloatware
- Alview AVI ChatGPT este un produs promițător

Părţi negative

- Are software vechi
- Design mediocru, de produs generic
- Preț recomandat „piperat”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult