Huawei lansează primele dispozitive cu HarmonyOS preinstalat: Huawei Watch 3 și noi tablete MatePad

03.06.2021
Huawei lansează primele dispozitive cu HarmonyOS preinstalat: Huawei Watch 3 și noi tablete MatePad

Huawei a anunțat și primele dispozitive cu HarmonyOS, livrate din fabrică cu noul sistem de operare. Este vorba despre Huawei Watch 3, Watch 3 Pro și noile tablete MatePad 11 și MatePad Pro. Acestea sunt dispozitive care construiesc pe baza modelelor anterioare din serie, însă permit funcționalitate extinsă datorită noului software. De exemplu, ceasurile Hawei Watch 3 pornesc de la o autonomie de 4 zile, ceva ce concurența care oferă funcționalitate similară nu se poate lăuda.

Huawei Watch 3 și 3 Pro

Ceasurile Huawei Watch 3 și 3 Pro sunt noile ceasuri premium ale companiei. Acestea nu înlocuiesc în ofertă modelele Watch GT din ultimii ani, ci oferă un model alternativ cu funcționalitate crescută. Astfel, ceasurile din această gamă intră în concurență directă cu Apple Watch și Galaxy Watch de la Samsung, cu sistem de operare complet, care rulează aplicații 3rd party, nu doar cele preinstalate.

Huwei Watch 3 standard este construit din metal și sticlă și este echipat cu o coroană digitală, care este folosită pentru navigarea sistemului de operare, la fel ca în cazul Apple Watch. Acesta folosește un ecran de 1,43” cu rezoluție 466×466 pixeli și are luminozitate de 1000 nits.

hawei watch 3

Aceste ceasuri sunt considerate a fi dispozitive de sine stătătoare și nu accesorii pentru telefoane. Seria Watch 3 folosește eSIM pentru conectivitate online și beneficiază de funcții avansate precum camera remote pentru smartphone, sau Car Key pentru deblocarea ușilor mașinii. Desigur, există funcții avansate de fitness și chiar capabilități pe care le-am mai văzut pe alte dispozitive precum detecția căzăturilor.

Modelul Watch 3 standard oferă 4 zile de autonomie în modul „smart” și 14 zile în modul ultra-long battery. Funcțiile de monitorizare funcționează și fără funcțiile „smart”.

Huawei Watch 3 Pro vine cu o construcție din safir, titan și ceramică și promite 7 zile de baterie în modul smart și 21 de zile în modul utra-long.

Pre-comenzile încep de astăzi, 2 iunie, iar livrările vor începe pe 11 iunie. Prețurile sunt de 2599 yuan (335 euro) pentru Huawei Watch 3 și 3.299 yuan pentru Huawei Watch 3 Pro (425 euro).

MatePad Pro

Tableta MatePad Pro se livrează în două variante: cu ecran de 10,8” și cu ecran de 12,6”. Vorbim despre paneluri LCD și OLED și raport ecran/corp de 90%. Huawei spune că noile tablete au ecranele calibrate din fabrică, fiind utile în special pentru a fi folosite în domenii creative. De altfel, alături de MatePad Pro, compania lansează și un nou stylus M-Pen cu vârf transparent, care ar putea ajuta creatorii de conținut care au nevoie de precizie mai mare. Este interesant însă faptul că tableta mai mică, cu LCD are ecran la 120 Hz, în timp ce tableta mai mare, cu OLED are ecran la 60 Hz.

Desigur, software-ul preinstalat este HarmonyOS și folosește toate avantajele sistemului de operare. La nivel vizual însă, acesta este extrem de similar cu ceea ce am văzut de la Apple în iPadOS, dar cu avantajele HarmonyOS, adică widget-uri rapide și posibilitatea de a folosi tableta în tandem cu un smartphone sau un computer pentru a lucra mai ușor și a transfera mai rapid aplicații sau fișiere între dispozitive. De altfel, aceasta este și prima tabletă non-Apple care permite utilizarea din software-ul preinstalat drept un ecran secundar pentru un computer.

La nivel hardware avem de a face cu chipset-ul Kirin 9000E pe modelul de 12,6” și un Snapdragon 870 pe varianta mai mică. Ambele folosesc 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare. Avem apoi un sistem cu trei camere (wide, ultra-wide și adâncime cu senzor 3D), plus un sistem audio cu patru microfoane și opt difuzoare. Tableta pare să fie special construită pentru a putea fi folosită confortabil în videoconferințe.

Chiar doar modelul de top  integrează și un modem 5G, însă toate modelele sunt echipate Wi-Fi 6+, care poate atinge viteze de până la 1,8 Gbps. Cu un acumulator de 10.050 mAh, care promite 14 ore de autonomie, aceasta ar putea fi cea mai bună alternativă la un iPad Pro de pe piață, atât timp cât dețineți și alte dispozitive din ecosistemul Huawei. Modelul mai mic are un acumulator mai modet, de 7.250 mAh. Încărcarea rapidă se face la 40W.

Modelul de bază, de 10.8” pornește în China de la un preț de 4.999 yuan iar varianta de 256 GB de la 5.499 yuan. Modelul superior, MatePad Pro de 12,6” costă 6.699 yuan pentru 256 GB cu WiFi și 7.999 yuan pentru varianta de 512 GB cu 5G. Nu avem prețuri pentru toate modelele în Europa, dar știm că MatePad Pro de 12.6” în varianta de bază va costa 799 euro.

MatePad 11

Tableta MatePad 11 este o alternativă la iPad Air, se pare, cu un ecran LCD de 10,95”, tot cu rezoluție 2.560 x 1.600. Acest ecran afișează la frecvență de 120 Hz și folosește patru difuzoare pentru redare audio cu certificare harman/kardon.

Hardware-ul acestui model nu este deloc rău, folosind un chipset Snapdragon 865, deci tot din gama high-end, însă din generația precedentă. Configurația include 6 GB memorie RAM, 128 GB stocare internă și un acumulator de 7.250 mAh cu încărcare la 22,5W. Acest model va costa 399 euro în Europa, va folosi Wi-Fi 6 și va fi compatibil cu M-Pen.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult