NVIDIA ar putea lansa Shield Tablet 2 foarte curând

09.02.2015
NVIDIA ar putea lansa Shield Tablet 2 foarte curând

NVIDIA a prezentat la CES 2015 un nou System-on-a-Chip mobil, Tegra X1, însă în afară de utilizarea sa în sisteme de bord pentru automobile, compania nu a prezentat şi un dispozitiv mobil care să îl folosească. Având în vedere că în utlimii ani producătorul de cipuri mobile şi soluţii grafice a lansat dispozitive precum Shield Portable şi Shield Tablet, ne-am fi aşteptat să vedem măcar o variantă nouă a uneia dintre aceste linii de produse.

Din fericire, zvonurile spun că înainte de finalul lunii martie vom primi un nou Shield Tablet. Anul trecut, compania a lansat o tabletă cu display de 8” bazată pe chipset-ul Tegra K1, iar noua variantă ar trebui să păstreze forma şi funcţionalitatea acesteia, oferind însă specificaţii tehnice mai bune. Noul chip X1 dispune de o componentă grafică construită pe arhitectură  Maxwell pe 20nm şi include 256 de nuclee, cât şi suport pentru DirectX12, OpenGL 4.5, NVIDIA CUDA, OpenGL ES3.1 şi AEP.

În teorie, Tegra X1 ar trebui să ofere performanţă grafică de două ori mai bună decât cea a predecesorului său, lansat în urmă cu jumătate de an. Mai mult decât atât, se pare că noul SoC este şi mult mai eficient din punct de vedere al energiei consumate, durata de utilizare a acumulatorului de pe Shield Tablet fiind o problemă semnalată de toţi utilizatorii. X1 integrează şi un CPU octa-core pe 64 de biţi, compus din patru nuclee Cortex-A57 şi patru nuclee Cortex A-53. NVIDIA s-a lăudat la CES cu acest procesor, vorbind despre capabilităţi avansate de redare media precum suport pentru codecul H.265 în 4K, VP9 în rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă, cât şi redare H.264.

Momentan generaţia a doua de Shield Tablet este doar un zvon, însă aceasta ar putea deveni realitate pe data de 17 martie, când NVIDIA va organiza un eveniment dedicat noilor cipuri grafice pentru PC-uri. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult