Piaţa PC va atinge cea mai abruptă scădere în acest an, sistemele hibride ar putea salva situaţia în viitor

04.12.2013
Piaţa PC va atinge cea mai abruptă scădere în acest an, sistemele hibride ar putea salva situaţia în viitor

Deja ştim că industria PC-urilor trece printr-o recesiune care va marca, odată cu finalul acestui an, cel de-al şaptelea trimestru consecutiv de scădere. Cu mai puţin de o lună înainte de închiderea anului IDC afirmă că scăderea din 2013 va fi cea mai mare înregistrată până acum, însă există speranţe pentru viitor pentru cei care se vor reorienta către laptopurile hibride.

IDC afirmă că vânzările de PC-uri din acest an vor înregistra scăderi mai mari decât cele anticipate, acestea urmând să atingă o cotă negativă de 10,1 procente în locul celei de 9,7 procente estimate iniţial. De vină sunt, aşa cum este lesne de ghicit, telefoanele şi tabletele, care au devenit platforme mobile preferate pentru toţi mai mulţi utilizatori.

Este pentru a treia oară în acest an când IDC ajustează rata de scădere a pieţei PC, prognozele fiind din ce în ce mai pesimiste. Conform datelor culese până acum, IDC estimează că producătorii de PC-uri vor reuşi să vândă în acest an 314 milioane de unităţi, o scădere de 10,1 procente de la cele 349 de milioane de la finele lui 2012 care este cea mai mare înregistrată până acum

Anul care vine nu va fi nici el mai favorabil pentru producătorii de PC-uri, IDC estimând o scădere de încă 3,8 procente care va aduce nivelul vânzărilor undeva în jurul cifrei de 302 milioane de unităţi, adică la nivelul anului 2008. Estimările afirmă că piaţa PC-uri se va stabiliza ulterior, până în 2017 fiind estimată o staţionare la un nivel uşor superior barierei de 300 de milioane unităţi.

În contrapartidă, piaţa tabletelor se află în continuă ascensiune, însă şi ritmul de creştere a acesteia deja încetineşte. Dacă piaţa PC va evolua până în 2017 la valori puţin mai mari de 300 de milioane, piaţa tabletelor  se va stabiliza la finele aceluiaşi interval undeva în jurul cifrei de 386 de milioane de unităţi vândute anual. Ritmul de creştere prognozat urmează să scadă la 22,2 procente în 2014 şi să ajungă apoi la valori exprimate cu o singură cifră.

Vestea bună pentru producătorii de laptopuri este aceea că sistemele Windows hibride vor cuceri un segment din ce în ce mai mare de piaţă, partenerii tradiţionali Microsoft urmând să cucerească o cotă mai mare din piaţa tabletelor. Conform IDC, tabletele Windows au crescut în acest an la cotă de piaţă de 3,4 procente, până în 2017 estimându-se că platforma Microsoft va atinge 10,2 procente şi va oferi o gură de oxigen producătorilor tradiţionali de laptopuri care vor migra către produse cu un design de natură să le permită să concureze cu tabletele iOS şi Android.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News