Top 10: cele mai bune tablete din 2014

Top 10: cele mai bune tablete din 2014

2014 a fost un an foarte ciudat pentru piaţa de tablete. Dacă până de curând tabletele cu display-uri de 10” erau cele mai populare, anul acesta a dus la o micşorare drastică a cerinţei pentru acestea, tabletele de 8” fiind acum cele mai atractive. În ciuda dimensiunilor scăzute, acestea oferă hardware comparabil cu cele mai mari, iar preţul mai mic înclină balanţa către ele pentru mulţi utilizatori. Cu toate acestea, companiile producătoare de hardware mobil nu au renunţat la tabletele mari, acestea fiind în continuare cele mai performante de pe piaţă.

Deşi Apple are în continuare cele mai populare tablete de pe piaţă, iPad-ul nu mai deţine un avans atât de mare precum în anii precedenţi la capitolul marketshare. De asemenea, tabletele au scăzut mult în vânzări în 2014, însă momentan nicio companie nu pare să fie cu adevărat îngrijorată. Adevărul este că tabletele sunt dispozitive diferite faţă de telefoanele mobile, înlocuirea lor fiind mai puţin necesară după unul sau doi ani.

Înainte să ajungem la topul propriu-zis, am decis să vorbim despre două tablete pe care nu le-am putut include în listă. Motivul este unul simplu: aceste tablete nu sunt vândute în mod oficial în România. Deşi probabil ar fi ocupat locuri superioare în clasament, acestea rămân însă doar menţiuni în lista noastră de tablete din 2014 care merită atenţie.

Remarcabile dar indisponibile în România

NVIDIA Shield Tablet: Compania NVIDIA este cunoscută în primul rând pentru gama de soluţii grafice GeForce pentru gaming de PC, însă în ultimii ani are o prezenţă din ce în ce mai mare pe piaţa mobilă. Debutul noului SoC NVIDIA Tegra K1 a marcat şi lansarea unei tablete destinată gamerilor: Shield Tablet. Aceasta este probabil cea mai performană tabletă pentru consumatori, însă nu doar hardware-ul său o recomandă, ci şi suita software pre-instalată.

Este vorba despre magazinul de jocuri Tegra Zone, care include atât jocuri de Android care beneficiază de efecte vizuale noi, optimizate pentru cipurile Tegra, cât şi jocuri exclusive, portate de pe PC precum Half-Life 2 şi Portal. Mai mult, GeForce Experience oferă gamerilor posiblitatea de a-şi juca titlurile preferate de PC direct pe tabletă prin streaming, iar noul serviciu GRID promite gaming-on-demand folosind aceeaşi tehnologie de oriunde, fără a necesita conexiune la un computer. Din păcate însă, NVIDIA Shield Tablet nu este disponibilă şi în România.

Microsoft Surface Pro 3: Microsoft a adus pe piaţă anul acesta tableta Surface Pro 3, care ar putea fi considerată viitorul computerelor portabile. Deşi arată ca o tabletă, avem de a face de fapt cu un adevărat PC, complet echipat cu procesoare Intel Core i şi un display de dimenisuni generoase. Odată ce conectezi o tastatură la Surface, aceasta devine un adevărat laptop cu Windows 8.1.

Ce diferenţiază produsul de faţă de toate celelalte din listă este faptul că este orientat în special către profesionişti, care au nevoie de un dispozitiv „bun la toate”. Performanţa înaltă, display-ul mare, compatibilitatea cu software-ul desktop şi stylus-ul inclus în pachet sunt principalele motive pentru care să cumperi un Surface Pro 3, însă din păcate noi nu putem face asta. Microsoft nu comercializează acest model de tabletă în România şi asta ţine tableta departe de top-ul nostru.

Top 10 tablete 2014

10. ASUS Transformer Pad (2014) TF103CX

Pentru a intra în acest top, tabletele nu trebuie să fie obligatoriu cele mai performante sau cele mai scumpe. Atât cele inovatoare, cât şi cele care oferă valoare în plus pot fi printre cele mai notabile produse din 2014. Un exemplu interesant este ASUS Transformer Pad TF103CX, care vine cu specificaţii de medie şi un preţ pe măsură. Deşi integrează un panou de 10,1”, ASUS a optat pentru rezoluţie HD (1280 x 800 pixeli), însă l-a echipat cu un procesor Intel Z3745 pe arhitectură Bay Trail.

Astfel, avem de a face cu o tabletă pentru cei cu buget redus, care face mici compromisuri la categoria display şi capacitate de stocare (8 GB de spaţiu intern), însă care oferă performanţă ridicată în comparaţie cu alte soluţii apropiate ca preţ.

9. Lenovo MiiX 2 8 (review)

În ciuda faptului că tabletele cu Windows au fost ceva mai populare în 2014, nu foarte multe au ajuns în topul nostru. Excepţia este Lenovo MiiX 2 8, o tabletă compactă şi puternică. Marele avantaj al lui MiiX 2 8 este faptul că rulează o variantă completă de Windows 8.1, care poate oferi acces la întreaga plajă de aplicaţii desktop x86. Practic, avem de a face cu un computer de buzunar, care la nevoie poate fi folosit şi pentru funcţii avansate precum editarea de fotografii în Photoshop.

Evident, modul desktop nu este tocmai indicat pentru utilizarea pe un display de 8”, interfaţa Modern UI fiind recomandată pentru această tabletă. Este de apreciat însă faptul că există opţiunea de a accesa Windows-ul clasic, chiar dacă este greu te utilizat. Luând aceste lucruri în considerare, autonomia de 8 ore pentru navigare pe web sau vizionarea de conţinut video HD este de lăudat.

8. Asus MeMO Pad 7 ME572C

Deşi majoritatea industriei s-a reorientat de la tablete de 7” la cele de 8, ASUS a rămas dedicat formatului mai mic. MeMO Pad 7 ME572C demonstrează că cele două categorii de tablete pot exista pe piaţă în acelaşi timp, oferind lucruri diferite pentru categorii diferite de utilizatori. Portabilitatea extinsă şi rezoluţia înaltă pe un display mai mic sunt avantaje pe care MeMO Pad 7 le oferă, alături de un procesor performant şi eficitent.

ASUS a integrat un procesor Intel Atom Z3560 pe arhitectură Bay Trail, o soluţie perfectă pentru dispozitivele cu preţ redus. Acesta oferă performanţă ridicată şi consum moderat de energie, asigurând peste 10 ore de utilizare la o singură încărcare. Având în vedere că ASUS a realizat în trecut cea mai populară şi mai apreciată tabletă de 7”, Google Nexus 7, MeMO Pad 7 ME572C nu ar trebui deloc ignorat.

7. Sony Xperia Z2 Tablet (review)

Cu toate că nu a sărit prea mult de la specificaţiile predecesorului său, Sony Xperia Z2 Tablet a reuşit să îşi menţină statutul de tabletă premium într-o piaţă în continuă evoluţie. Acest lucru s-a datorat în mare parte designului excelent şi dimensiunilor de invidiat, dar şi materialelor de înaltă calitate folosite în construcţia sa. Mai mult, display-ul IPS oferă culori naturale şi imagini clare, în ciuda rezoluţiei sub standardelor impuse de concurenţă.

Asemeni tuturor produselor Xperia Z, şi Z2 Tablet a primit certificare IP58 pentru rezistenţă la apă şi particule de praf. Toate acestea alăturate autonomiei ridicate, o caracteristică prioritară pentru Sony, i-au asigurat acestei tablete de 10.1” un loc în topul celor mai bune tablete lansate în 2014.

6. iPad Mini 3

Probabil că iPad Mini 3 ar merita un loc întâi, însă nu în acest top. Mă refer desigur la topul celor mai dezamăgitoare dispozitive lansate în 2014. Tableta de dimensiuni mici de la Apple a primit puţine îmbunătăţiri faţă de modelul lansat anul trecut. Cea mai mare diferenţă este integrarea unui senzor TouchID în butonul Home pentru securizare cu ajutorul amprentei utilizatorului, însă la nivel hardware totul a rămas la fel.

Cu toate acestea însă, există puţine lucruri de reproşat acestei tablete. Preţul cu 100 de euro în plus faţă de iPad Mini 2 este de fapt singurul său defect, întrucât reuşeşte să rămână o tabletă performantă şi arătoasă chiar şi în comparaţie cu noile oferte de pe piaţă. Asta dovedeşte însă că Apple chiar realizează hardware care poate să reziste mai mulţi ani pe piaţă înainte să fie depăşit, cei care cumpără acum iPad Mini 3 sau 2 primind o experienţă iOS completă, în ciuda specificaţiilor de anul trecut.

5. Xperia Z3 Tablet Compact (review)

Odată cu lansarea seriei de smartphone-uri Xperia Z3, Sony a adus pe piaţă şi o tabletă de dimensiuni mici, dar care în ciuda aparenţelor, este una dintre cele mai performante de pe piaţă. Deşi poartă numele Z3 Tablet Compact, aceasta este mai degrabă o variantă miniaturizată a tabletei Xperia Tablet Z2, lansată la începutul acestui an. În termeni de performanţă oferă rezultate comparabile cu predecesorul său, dar şi cu fraţii săi din gama de smartphone-uri Xperia.

Punctele forte ale lui Z3 Tablet Compact sunt cu siguranţă dimensiunile reduse şi greutatea de invidiat, dar şi designul simplist. Acestea alăturate integrării cu platforma PlayStation 4, fac din noua tabletă Sony o alegere perfectă atât pentru cei care doresc un dispozitiv uşor de cărat la drum, cât şi pentru cei care doresc entertainment oriunde. Asemeni tuturor dispozitivelor Xperia Z, şi Z3 Tablet Compact beneficiază de certificare IP68, care asigură rezistenţa la apă şi particule de praf, caracteristică nu foarte comună în rândul tabletelor.

4. Galaxy Tab Pro 8.4 (review)

Seria de tablete Pro de la Samsung a primit anul acesta un membru foarte capabil, însă într-un format mai puţin obişnuit. Este vorba despre o tabletă cu display de 8,4”, care oferă o rezoluţie de invidiat (2560 x 1600 pixeli). Cu toate că în termeni de design Samsung nu vine cu nimic tocmai nou, interfaţa TouchWiz a devenit ceva mai prietenoasă pentru utilizatori.

Marele său avantaj în faţa concurenţei a fost însă preţul scăzut, pachetul software pre-instalat, cât şi performanţa de invidiat. Dezavantajul său major este faptul că Samsung lansează foarte multe tablete în fiecare an, iar multe dintre ele par la prima vedere similare, iar Galaxy Tab Pro 8.4 s-ar putea pierde cu uşurinţă prin mulţime. Cei care au o afinitate pentru produsele Samsung şi doresc o tabletă mai mică, ar trebui să fie atenţi şi să se orienteze către modelul de faţă.

3. Galaxy Tab S 10.5 (review)

Asemeni seriei de smartphone-uri Galaxy S şi tabletele Galaxy Tab S încearcă să ofere un design aparte şi specificaţii de invidiat, care să le diferenţieze de restul de produse din oferta Samsung. Galaxy Tab S 10.5 este însă un succes mai mare decât ne-am fi aşteptat, oferind hardware performant, un display AMOLED de cea mai înaltă calitate şi autonomie peste medie.

Toate acestea au fost integrate într-o carcasă cu design atractiv şi compact, pe care sperăm să îl mai întâlnim şi în viitor. Acest lucru şi faptul că display-ul foloseşte un raport 16:10, fac această tabletă foarte uşor de recomandat celor care preferă entertainment-ul pe tabletă. Totuşi, performanţa vine contra cost, iar Galaxy Tab S are un preţ pe măsură.

2. Nexus 9

Prestigioasa serie de dispozitive Nexus de la Google a primit anul acesta un nou membru, destinat să demonstreze capabilităţile noului Android 5.0 Lollipop. Nexus 9 este rezultatul unui parteneriat cu HTC, care a integrat în această tabletă cam tot ce ţi-ai putea dori. Aem de a face cu un display cu format 4:3, excelent pentru navigare web şi citit, alăturat procesorului K1 pe 64 de biţi de la NVIDIA. Aceste două componente sunt responsabile pentru o experienţă de utilizare cum greu poţi primi pe Android, oferind un format disponibil până de curând doar pe iPad-uri şi pe tablete ieftine.

Având în vedere că oferă atât performanţă, autonomie şi o experienţă de utilizare confortabilă de citit, sunt puţine alte argumente rămase în favoarea unui iPad. Cei care preferau ecranul 4:3 dar nu agreau sistemul de operare iOS, au acum o alternativă capabilă. Cea mai bună parte este că aceasta include hardware HTC, iar faptul că este un produs oficial Google asigură actualizări de software la timp pentru următorii câţiva ani.

1. iPad Air 2

Apple a continuat şi în 2014 tradiţia lansării unei noi tablete cu display mare. iPad Air a fost deja un produs excelent, care nu numai că a venit cu un bine meritat facelift, ci a adus şi performanţă de top, fără să facă compromisuri. Ne-am fi aşteptat ca anul acesta să vedem doar un iPad cu hardware ceva mai puternic, însă nu foarte diferit la exterior. Ei bine, Apple ne-a surprins pe toţi, lansând încă un model cu design nou. Avem de a face cu un iPad Air 2 diferit la capitolul design, care oferă o carcasă extrem de subţire (6,1 mm în grosime), însă care reuşeşte să îşi depăşească predecesorul din toate punctele de vedere.

Noul procesor Apple A8X este unul dintre cele mai performante de pe piaţă, camera iSight include este una dintre puţinele utilizabile de pe tablete, iar senzorul TouchID aduce tableta în rând cu seria de dispozitive iPhone. Mai mult decât atât, cei 2 GB de memorie RAM asigură rularea mai multor aplicaţii în paralel, un upgrade bine venit, mai ales după lansarea noului iOS 8. Deşi iPad Air nu avea nevoie de prea multe îmbunătăţiri, Apple demonstrează cu iPad Air 2 că este întotdeauna loc de mai bine. Chiar şi atunci când eşti în frunte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult