Sony Xperia Z3 Tablet Compact review

05.12.2014
Sony Xperia Z3 Tablet Compact review
Construcţie, design şi ergonomie

Producătorii de dispozitive mobile s-au concentrat pe realizarea de tablete cu display-uri mari în trecut, încercând să ofere alternative competitive pentru faimosul iPad. Recent însă, eforturile în această direcţie au scăzut, piaţa de tablete cu display mai mic fiind o ţintă mult mai vulnerabilă. Deşi Sony a lansat doar tablete mari sub brandul Xperia Z, în această toamnă, compania a ales să meargă pe un format miniaturizat, realizând astfel Z3 Tablet Compact, cel de-al treilea membru al familiei Z Tablet.

Construcţie, design şi ergonomie

Sony a decis să nu lanseze un Z3 Tablet mare, modelul Compact fiind singurul disponibil pe piaţă. Acesta ar putea fi numit la fel de bine „Z2 Tablet Compact”, deoarece împrumută de la fratele său mai mare aproapte totul. Diferenţele reale între aceste tablete sunt mărimea, viteza procesorului şi câteva elemente de design. În timp ce Z2 Tablet era destinat utilizării în mod Landscape, Z3 Tablet Compact este realizat pentru utilizarea în mod Portrait, o caracteristică ce descrie tabletele cu display mai mic.

Prima dată când pui mâna pe Xperia Z3 Tablet Compact rămâi uimit datorită dimensiuni şi greutăţii dispozitivului. Aceasta este una dintre cele mai uşoare tablete cu display de 8”, cântărind doar 270 de grame şi totodată una dintre cele mai subţiri. La 6,4 mm în grosime, nu are cum să nu impresioneze, mai ales când luăm în considerare hardware-ul inclus în această carcasă.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact: un design minimalist şi elegant

Designul este cel obişnuit pentru seria Xperia Z. Pe partea din faţă există o suprafaţă de sticlă de înaltă calitate (dar cu un tratament oleofobic cam slab), sub care sunt ascunse boxele stereo (sus şi jos), o cameră frontală, un LED pentru notificări şi display-ul LCD de calitate. Pe margini se găsesc toate port-urile şi lăcaşurile tabletei, toate protejate de capace rezistente la apă. De fapt, întreaga tabletă poate fi scufundată în apă cu adâncime de un metru şi este garantată să funcţioneze scufundată pentru 30 de minute. Aceste calităţi i-au adus certificarea IP68, prezentă pe toate dispozitivele Xperia Z3.

Există pe partea din dreapta un jack audio normal, aproape de colţul superior, deja obişnuitul buton de power rotund, cât şi un buton cu dublă comandă pentru volum sus şi joc. Butonul de volum este probabil cel mai ciudat din câte am întâlnit până în prezent pe tablete, întrucât este foate subţire şi nu foarte lung, iar faptul că este realizat din plastic nu asigură prea multă încredere atunci când îl apeşi. Din fericire, nu am întâmpinat probleme în utilizare şi te poţi obişnui destul de repede cu dimensiunile sale. Laterala din stânga găzduieşte conectorul universal petru dispozitive Xperia, pe care se pot conecta diverse accesorii oficiale, iar imediat sub el avem un capac sub care se găseşte lăcaşul pentru carduri microSD şi cel pentru cartele nano SIM în variantele 4G ale tabletei. Partea de jos include un capac mic pentru protecţia mufei micro-USB. Tableta este înconjurată pe margini realizate din plastic de calitate, iar colţurile sunt protejate dintr-un material metalic, pentru a asigura o rezistenţă sporită la şocuri.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Butoanele sunt poziţionate la jumătatea înălţimii

Spatele de pe Xperia Z3 Tablet Compact este asemănător cu cel de pe Z2, adică este acoperit cu material plastic mat, puţin cauciucat, care oferă aderenţă sporită pentru a limita accidentele. De asemenea, alegerea acestui material pentru protecţia spatelui înseamnă că vor exista mai puţine instanţe în care vor apărea zgârieturi sau vor rămâne amprente pe carcasă. Tot ce putem găsi pe spatele tabletei este camera principală, în partea de sus şi un cip NFC. Spatele simplu şi elegant completează aspectul tabletei, oferindu-i mai degrabă un statut de dispozitiv discret, care nu sare în ochi atunci când este folosit.

De asemenea, utilizarea Z3 Tablet Compact este o adevărată plăcere. Poziţionarea butoanelor de pe lateral undeva pe la jumătatea înălţimii dispozitivului asigură acces rapid la ele în orice moment, iar alegerea unui raport 16:10 a rezoluţiei limitează din problemele tabletelor cu display wide atunci când citeşti sau navighezi pe internet. Chiar şi tastatura pare mai uşor de utilizat în modul Portait, tastele fiind foarte bine spaţiate.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Spatele din plastic cauciucat oferă aderenţă sporită

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware

Xperia Z3 Tablet Compact reuşeşte să impresioneze nu doar prin designul minimalist, ci şi prin performanţă la toate capitolele. Întrucât display-ul este principala metodă de interacţiune cu dispozitivul, Sony nu putea să integreze un panou slab în noua sa tabletă. Acesta nu este un IPS, însă îşi face treaba excelent, datorită tehnologiei de redare a culorilor Triluminous, cât şi retroiluminării foarte puternice. Rezoluţia 1920 x 1200 pixeli este de ajuns pe un display de 8”, în ciuda faptului că majoritatea dispozitivelor concurente au trecut deja la rezoluţii mai mari. Chiar dacă densitatea pixelilor este de numai 283 ppi (pixels-per-inch), imaginile redate sunt foarte clare, iar culorile sunt naturale, fără tente de roşu sau albastru. Important de menţionat este faptul că luminozitatea ecranului la nivel maxim poate fi chiar deranjantă. Sugerăm utilizarea tabletei cu setări mai apropiate de medie sau cu funcţia de setare automată activă. Din cauza vremii de afară nu am putut testa tableta în condiţii de soare puternic, dar backlight-ul puternic sugerează că ar putea face faţă oricăror condiţii.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Deşi nu foloseşte un panou IPS, culorile redate sunt naturale

La capitolul performanţă însă, Xperia Z3 Tablet Compact are cu ce să se laude. Micuţa tabletă integrează SoC-ul Snapdragon 801, compus din excelentul quad-core Krait 400 tactat la 2,5 GHz şi cipul grafic Adreno 330. La fel ca predecesorul său, şi Z3 Compact include 3 GB de memorie RAM, cât şi 16 GB de memorie internă. Ce-i drept, în ultima perioadă au apărut soluţii mai puternice precum Sapdragon 805 şi noul procesor pe 64 de biţi, Snapdragon 810, însă 801 este în continuare destul de puternic pentru a asigura o performanţă ridicată în toate situaţiile. Având în vedere cantitatea generoasă de memorie RAM şi puterea necontestată a SoC-ului, este foarte greu să dai peste o situaţie în care tableta de faţă dă semne de oboseală.

Rezultate teste:

 

Specificaţii

 • Ecran: 8”, LCD, 1920 x 1200 pixeli
 • Chipset:  Qualcomm Snapdragon 801
 • CPU: Krait 400 2,5GHz quad-core
 • GPU: Adreno 330
 • RAM: 3 GB
 • Memorie internă: 16
 • Card: microSDXC, 128 GB maximum
 • Sistem de operare: Andrid 4.4.4
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS
 • 3G/4G: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps
 • Cameră foto: 8 MP
 • Cameră frontală: 2,1 MP
 • Conectori:  micro-USB, microSD
 • Audio:  difuzoare stereo, microfon
 • Baterie: 4500 mAh
 • Dimensiuni: 213.4 x 123.6 x 6.4 mm
 • Greutate: 270 grame
 • Altele: MHL, USB OTG, DLNA, Wi-Fi Direct, Remote Play

Autonomie

Când a anunţat linia de dispozitive Xperia Z3, Sony a promis că acestea vor oferi autonomie în utilizare peste media obişnuită a dispozitivelor cu Android. În cazul smartphone-urilor Z3 şi Z3 Compact, compania a reuşit să onoreze promisiunea, iar Z3 Tablet Compact reuşeşte de asemenea să exceleze la acest capitol. Testele noastre de baterie au înregistrat 8 ore de navigare web, cu luminozitatea ecranului setată la jumătate şi 12 ore şi aproape 30 de minute de redare video. Aceste rezultate sunt impresionante având în vedere că reuşeşte să atingă performanţa aceasta cu o baterie de numai 4500 mAh şi mai ales luând în considerare dimensiunile reduse ale tabletei. Evident, autonomia va scădea în cazul în care veţi opta să adăugaţi o cartelă SIM pentru date sau dacă veţi rula aplicaţii 3D, care taxează autonomia mai mult din cauza solicitării cipului grafic. 

 

Software

Software

Diferenţele software între smartphone-urile Xperia Z3 şi tableta Z3 Compact sunt minore. Ecranul mai mare oferă posibilitatea de a ataşa pe ecranele meniului principal scurtături către aplicaţii pe rânduri de câte şase. Interfaţa însă este aceeaşi, cu designul aerisit şi simplist pe care Sony l-a adoptat de ceva vreme. Performanţa interfeţei proprietare este însă de invidiat, fiind responsivă în toate condiţiile de utilizare. Probabil că Samsung ar trebui să ia câteva notiţe de la Sony la această categorie.

Apăsarea lungă pe butonul power oferă pe lângă posibilitatea de a închide sau reporni dispozitivul şi butoane pentru screenshot-uri şi înregistrarea ecranului în format video. Sony rulează Android 4.4.4 pe dispozitivele Xperia Z3, iar Tablet Compact se aliniază la această regulă. Din păcate însă, procesul de actualizare nu este deloc simplu. Sony lansează două feluri de update-uri pentru dispozitivele Xperia. Unele sunt OTA (over the air) şi pot fi instalate direct de pe tabletă, folosind o conexiune wireless, iar altele necesită utilizarea unui computer. Este nevoie de instalarea unei aplicaţii dedicate pentru PC şi de câteva zeci de minute libere pentru a configura şi actualiza tableta, ceva ce nu am mai întâlnit de la iOS 5 şi Android 2.x.

Remote Play

Puteţi citi mai multe despre software-ul Sony în review-urile telefoanelor Xperia Z3 şi Z3 Compact, întrucât totul este valabil şi pe această tabletă. Un lucru nou este Remote Play, o funcţie care deşi este disponibilă şi pe smartphone-uri, nu era încă lansată la momentul apariţiei. Remote Play este posibilitatea de a rula jocuri de PlayStation 4 pe tabletă printr-un serviciu de streaming local (sau prin internet). Tableta oferă pe ecran butoane virtuale şi oferă posibilitatea conectării unui gamepad DualShock 4. Practic, Z3 Tablet Compact devine un display mobil pentru PlayStation.

Această funcţie este de mai mult timp disponibilă pe PlayStation Vita, însă pe seria Z3, stream-ul video este redat în rezoluţia 1280 x 720 pixeli, semnificativ mai mare decât 960 x 540 pixeli, cât afişează consola portabilă. Din păcate, stabilitatea conexiunii nu este la fel de bună pe tabletă, artefactele de compresie fiind mult mai evidente. Poţi astfel să îţi foloseşti consola Playstation 4 de oriunde, atât timp cât ai acces la o conexiune de date stabilă cu viteză de 5 Mbps. 

Întrucât software-ul nu permite captura de imagini statice sau video în timpul funcţionării Remote Play, am folosit imagini de presă oficiale oferite de Sony.

Redare media

În afară de faptul că sunetul din difuzoarele stereo este destul de puternic încât să îi deranjeze pe cei din jur, nu sunt foarte multe de spus despre capabilităţile multimedia ale tabletei Z3 Compact. Sunetul este redat de difuzoare la o calitate medie, însă o pereche de căşti este recomandată. Deja orice dispozitiv de pe piaţă poate reda cele mai populare formate video şi audio, iar în cazul în care software-ul livrat în pachet nu poate reda anumite fişiere, există pe Google Play destule soft-uri care să o facă.

Există opţiuni avansate pentru cei care vor să stoarcă fiecare gram de performanţă audio din micuţa tabletă. Există un egalizator cu setări mai multe preseturi, cât şi setări manuale, funcie de egalizare a volumelor a melodiilor redate şi posibilitatea de a reda muzică prin intermediul mufei USB pentru calitate mai înaltă a sunetului.

Redare media, camera foto, GPS, concluzii

Camera foto

Camera foto de pe Xperia Z3 Tablet Compact nu se ridică la nivelul fraţilor săi mai mici. Sony a integrat un senzor obişnuit de 8 megapixeli în tabletă, acelaşi pe care îl găsim şi pe modelul Z2 Tablet. Performanţa este mai bună decât în cazul altor tablete din această categorie, însă rezultatele nu vor fi satisfăcătoare decât pentru publicare pe reţele de socialiare. Imaginile includ mult zgomot în lipsa luminii naturale, iar detaliile sunt şterse din cauza procesării excesive. Se simte lipsa unui blitz LED, însă din fericire captura de imagini nu este funcţia principală a unei tablete. Camera frontală oferă rezultate slabe, fiind utilă doar pentru apeluri video prin Skype sau servicii similare. 

Deşi tableta nu filmează în 4K şi nici nu oferă imagini extraordinare, aplicaţia de cameră în continuare oferă acces la toate funcţiile avansate prezente şi pe alte dispozitive Sony. Modul Intelligent Auto oferă rezultate decente, însă cei interesaţi pot schimba pe modul manual pentru setări avansate precum ISO, puncte de focus şi rezoluţie, cât şi acces la o plajă mare de extensii care pot fi descărcate de pe internet.

GPS

Deja localizarea globală rapidă este norma pe dispozitivele mobile ale momentului, mai ales pe cele de top, cum este Z3 Tablet Compact. Folosind Google Maps, tableta se conectează foarte repede la sateliţi şi oferă o poziţionare cu acurateţe foarte bună. Având în vedere dimensiunile acestei tablete şi durata de viaţă generoasă a bateriei, aceasta poate fi folosită fără probleme ca GPS pentru maşină, folosind o aplicaţie cu hărţi offline.

Concluzii

Sony a reuşit să realizeze una dintre cele mai atractive tablete cu display de 8” de pe piaţă. Nu numai că Xperia Z3 Tablet Compact este foarte uşoară şi subţire, însă este foarte performantă şi totodată oferă o autonomie de invidiat. Practic, toate obiectivele sunt atinse. Singurele sale dezavantaje vin la capitolul update de software, unde este necesar un PC, cât şi performanţa camerelor foto. Acestea sunt însă doar mici neajunsuri, care pot fi cu uşurinţă trecute cu vederea.

Cei care sunt în căutarea unei tablete de dimensiuni mici, care să ofere performanţe ridicate au acum încă o opţiune. Evident şi preţul este pe măsură, însă nu este mai mare decât cel al concurentului principal. Sony a venit cu un rival adevărat pentru iPad Mini 2 (şi 3), care oferă utilizatorilor de Android specificaţii, performanţă şi capabilităţi aseămănătoare, cât şi avantajele caracteristice platformei

Părţi pozitive

Design simplu şi elegant
Performanţă înaltă
Durata de viaţă a bateriei peste medie
Dimensiuni şi greutate de invidiat

Părţi negative

Sticla are un tratament oleofobic slab
Butonul de volum are un design mai puţin obişnuit
Performanta slabă a camerelor foto