Trei tablete de referință din 2022

27.12.2022
Trei tablete de referință din 2022

Tabletele s-au bucurat de o adevărată „renaștere” în 2020 și 2021, în perioada pandemiei, când mulți își doreau un dispozitiv compact de pe care să poată lucra sau consuma conținut de toate felurile, însă în 2022, piața a revenit la plictiseala de altă dată. Majoritatea lansărilor în această categorie au fost plictisitoare, însă au fost totuși câteva care au atras atenția

iPad Pro M2

Modelul iPad Pro M2 ar putea fi unul dintre cele mai plictisitoare din 2022, oferind același design pe care îl știm deja de vreo 4 ani, însă l-am ales la cele mai interesante datorită hardware-ului său. Sigur, are un ecran identic cu modelul cu M1 din 2022, dar faptul că integrează noul cip Apple M2, proaspăt lansat în vară pe MacBook Pro de 13” și MacBook Air, demonstrează faptul că Apple are încredere că aceste dispozitive pot fi folosite pentru muncă serioasă.

ipad pro m2 foto

De altfel, odată cu iPad Pro M2, Blackmagic Design a anunțat disponibilitatea DaVinci Resolve pe iPadOS, o versiune portabilă a unuia dintre cele mai avansate programe de editare și colorizare video din piață. Astfel, poți continua editarea proiectelor pornite pe un PC performant direct pe iPad, sau poți colabora la proiecte cu alți utilizatori de oriunde.

Cumva iPad Pro este acum o tabletă care se află într-o categorie proprie, oferind același hardware precum pe laptop-urile de productivitate de la Apple, într-un format mai compact. Totuși, nu putem să nu întrebăm dacă acest upgrade era însă necesar. Modelul iPad Pro cu M1 era în continuare extrem de performant, mai ales în limitele sistemului de operare iPadOS, care oricum nu poate accesa întreaga performanță a acestor procesoare.

ASUS ROG Flow Z13

ASUS a venit cu o surpriză în zona de tablete în 2022 cu o tabletă de „gaming”. Și nu vorbim despre rularea de jocuri de mobil, ci despre o tabletă de gaming cu hardware și sistem de operare de PC. ROG Flow Z13 nu doar că este unul dintre cele mai compacte PC-uri de gaming, însă poate rula cam orice joc de PC lansat în ultima perioadă, având o placă grafică GeForce RTX 3050 Ti integrată. Sigur, aceasta nu va putea oferi cea mai bună performanță din piață, însă cei care au nevoie de mai mult, pot apela la dock-ul cu placă video RTX 3080, care transformă această mică tabletă într-un adevărat PC de gaming high-end.

ASUS ROG Flow Z13 keyboard side

Singurul dezavantaj real al acestui produs este software-ul. Windows nu oferă o experiență foarte bună de utilizare în mod tabletă, deci ești cam tot timpul dependent de tastatura detașabilă. Măcar acestea sunt livrate în cutie și nu trebuie cumpărate separat, ca în cazul altor dispozitive de acest gen.

Galaxy Tab S8 Ultra

Dacă iPad Pro este într-o categorie proprie datorită performanței oferite, Galaxy Tab S8 Ultra poate fi încadrată într-o categorie proprie datorită dimensiunilor. Samsung consideră că există utilizatori care își doresc tablete de productivitate cu ecrane imense, iar Tab S8 Ultra vine cu unul de 14”.

Practic, atunci când adaugi o tastatură, acesta devine un adevărat laptop, iar Samsung oferă chiar și posibilitatea accesării interfeței desktop DeX direct pe acest ecran generos. Ajută și faptul că vorbim despre un ecran OLED la 120 Hz, unul dintre cele mai mari de acest gen.

Dezavantajul ar fi că indiferent de dimensiunea ecranului și performanța oferită, sistemul de operare este tot Android, iar procesorul este un Snapdragon 8 Gen 1, un cip de telefon semnificativ mai puțin performant decât un M1 sau M2 de la Apple. Practic, toate cele trei companii au idei bune, însă acestea ar trebui integrate într-un singur dispozitiv, nu în două sau trei.

Tableta ideală ar folosi ecranul de pe Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, cu procesorul de pe iPad Pro M2 și sistemul de operare Windows, care poate rula software profesional fără alte limitări. Apple ar putea rezolva măcar o parte din problemă prin lansarea unei tablete cu macOS. Cert este că acestea trei au fost cele mai interesante tablete din 2022, fiecare cu avantaje și dezavantaje față de concurență.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult