Nokia dezvăluie tehnologia senzorială 6G

27.10.2023
Nokia dezvăluie tehnologia senzorială 6G

La ediția din acest an a Congresului Mobil din India, desfășurată vineri la New Delhi, Nokia a prezentat o gamă variată de tehnologii inovatoare 5G și 6G.

Printre acestea se numără o tehnologie senzorială 6G care promite o „conștientizare situațională” a mediului înconjurător pentru utilizatori, și o rețea wireless privată dedicată transportului rapid pe șine din regiunea capitalei New Delhi, realizată în colaborare cu corporația multinațională franceză Alstom.

Tehnologia senzorială 6G, comparabilă cu un radar, permite utilizatorilor să vadă ce se află în jurul unui colț sau să interacționeze la distanță cu obiecte fără a le atinge. Nokia subliniază că această tehnologie protejează, totodată, intimitatea utilizatorilor, detectând prezența și mișcările persoanelor și obiectelor.

Pe partea de transport, rețeaua wireless privată dezvoltată pentru Coridorul de Transport Regional al Regiunii Capitalei (NCRTC) Delhi-Meerut RRTS marchează un pas important în securizarea și eficientizarea transportului feroviar. Este prima rețea wireless privată LTE/4.9G din lume care suportă sistemul european de control al trenurilor (ETCS) la nivelul 2, oferind autorităților posibilitatea de a monitoriza în timp real locația și mișcarea trenurilor.

Compania a prezentat și un software RXRM

Nokia a mai prezentat și un software de Realitate Extinsă în Timp Real Multimedia (RXRM) destinat capturii audio-video 360 de grade pentru clienții industriali și comerciali, cu scopul de a îmbunătăți siguranța și eficiența angajaților.

În plus, compania a introdus SteadEband, o antenă stabilizată care poate extinde distanța link-urilor E-band cu până la 50%, și DeepField Defender, o tehnologie destinată combaterii atacurilor de tip DDoS prin utilizarea de routere de rețea specializate și sisteme de atenuare a DDoS, promițând o scalabilitate și detecție mai fiabile, control granular și costuri reduse.

Un alt punct de atracție a fost sistemul metaverse bazat pe inteligență pentru gestionarea fabricilor, ce integrează inteligența artificială, învățarea automată, realitatea extinsă, blockchain și tehnologii descentralizate, propunând o optimizare a operațiunilor fabrice, reducerea erorilor și a defecțiunilor.

Sursa: Nokia

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult