Actualizarea la iOS 14.5 declanșează recalibrarea bateriei la telefoanele iPhone. Ce presupune asta

03.05.2021
Actualizarea la iOS 14.5 declanșează recalibrarea bateriei la telefoanele iPhone. Ce presupune asta

Urmând scandalului în care Apple a fost acuzat că reduce intenționat performanțele telefoanelor iPhone, în încercarea de evita înlocuirea pe garanție a acumulatorilor defecți, compania americană a revenit la gânduri mai sincere față de utilizatori, punând la dispoziție mijloacele software pentru recalibrarea bateriei și determinarea stării reale de „sănătate” a acumulatorului.

Rămas fără soluții pentru gestionarea scandalului pe tema degradării voite a performanțelor iPhone, sub pretextul protejării acumulatorilor degradați, Apple a anunțat că va determina o recalibrare a capacității  afișată pe iPhone-urile actualizate la versiunea iOS 14.5. Scopul declarat este rezolvarea problemelor reclamate de numeroși posesorii iPhone 11, 11 Pro și 11 Pro Max. manifestate prin degradarea inexplicabilă a performanțelor. În practică, pare să fie vorba doar de afișarea capacității reale rămase, scoțând cât mai mult din ecuație pragul sub care performanțele iPhone erau limitate artificial pentru a masca degradarea acumulatorului. Ușor predictibil, rezultatul ar putea fi diminuarea simțitoare a autonomiei afișate, mai ales pe dispozitivele echipate cu acumulatori ceva mai uzați.

Astfel, odată cu actualizarea la versiunea iOS 14.5, telefoanele Apple din seria iPhone 11 renunță la datele pentru starea de „sănătate” a bateriei folosite până atunci, începând o recalibrare per-dispozitiv a capacității reale oferită de acumulatorul instalat. În urma actualizării de firmware, procesul ar putea dura chiar și câteva săptămâni, iar rezultatul final ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Apple promite că-și va informa corespunzător utilizatorii, clarificând orice nemulțumiri. Spre exemplu, dacă recalibrarea bateriei eșuează din motive tehnice, utilizatorii vor fi îndrumați către centrele de service autorizate pentru înlocuirea gratuită a acumulatorului. În practică, calibrarea reușită, dar spre o capacitate diminuată a bateriei, ar putea fi chiar mai nefericită. Ideea este că, dacă acumulatorul folosit nu întrunește criteriile pentru înlocuire gratuită, problema va evolua oricum odată cu trecerea timpului, însă pe cheltuiala utilizatorilor.

Mesajul privind recalibrarea capacității bateriei ar putea persista timp de câteva săptămâni, la final, telefonul afișând o valoare mai aproape de realitate a capacității rămase.

Poți vedea care este starea de sănătate a acumulatorului iPhone vizitând meniul Settings > Battery > Battery Health, capacitatea maximă disponibilă fiind listată aici. Pentru maximizarea autonomiei obținute ar trebui să bifezi setarea Optimized Battery Charging, asigurând astfel că bateria telefonului este încărcată în mod optimizat, ținând cont de specificul tău de utilizare, evitând astfel pe cât posibil uzura nejustificată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult