Android Silver, un posibil succesor high-end al gamei Nexus

30.04.2014
Android Silver, un posibil succesor high-end al gamei Nexus

În luna ianuarie a acestui an, a apărut un zvon care susţinea că Google va renunţa la dezvoltarea produselor din gama Nexus în favoarea modelelor Google Play Edition, iar posibilitatea abandonării acestui nume de produs a fost reluată recent. Conform The  Information, schimbarea de direcţie ar putea deveni realitate, Google urmând să demareze pentru un program numit Android Silver care va susţine lansarea unor terminale de vârf bazate tot pe o versiune nemodificată a platformei Android.

În acest moment, sistemul de operare Android poate fi găsit într-o formă nemodificată atât pe terminalele Nexus, fabricate de diverşi producători conform cerinţelor Google, cât şi pe cele Google Play Edition, care sunt modele dezvoltate integral după bunul plac al producătorilor. La fel ca în cazul celor din urmă, programul Android Silver le va permite producătorilor să lanseze terminale sub numele propriu şi să folosească o versiune nemodificată a platformei Android, însă există câteva diferenţe interesante.

Mai întâi de toate, zvonul afirmă că Google va avea un control direct mai  puternic asupra software-ului pe care îl vor folosi aceste telefoane. Acest control strict îi va permite companiei să actualizeze software-ul tuturor terminalelor Android Silver cu aceeaşi uşurinţă cu care Apple îşi poate actualiza propriile terminale iPhone, eliminând astfel întârzierile care au fost remarcate în cazul produselor Google Play Edition.

Cea de-a doua diferenţă importantă este segmentul de piaţa vizat. Dacă modelele Nexus au fost apreciate pentru că au oferit configuraţii hardware de vârf la preţuri bune, ceea ce a implicat însă şi unele compromisuri, modelele din gama Android Silver ar urma să fie produse scumpe din gama superioară care să rivalizeze cu terminalele iPhone. Producătorii vor avea libertate în procesul de dezvoltare a produselor hardware, însă vor trebui să ţină cont de direcţiile pe care Google le va considera optime pentru a pune în valoare platforma software.

În final, spre deosebire de modelele Nexus şi Google Play Edition, care au putut fi achiziţionate la preturi subvenţionate doar din Google Play, terminalele Android Silver vor fi disponibile pe rafturile tuturor magazinelor.

Conform acestui zvon, compania Google este gata să susţină campaniile de promovare pentru viitoarele produse Android Silver cu sume totale care pot ajunge până la un miliard de dolari. Scopul acestei iniţiative este atât concurarea platformei rivale iOS şi a terminalelor iPhone, cât şi promovarea avantajelor unei platforme Android eliberată de interfeţele proprietare şi aplicaţiile suplimentare pe care le folosesc producătorii.

În acest moment, se pare că LG şi Motorola ar fi primele companii interesate de lansarea unor modele Android Silver, alţi producători putându-se alătura pe parcurs. Dacă gama Nexus nu va dispărea, aşa cum s-a afirmat, demararea acestei iniţiative va aduce pe piaţă trei game diferite de terminale care rulează o versiune nemodificată a platformei Android, oferind astfel mai multe opţiuni cumpărătorilor interesaţi de acest aspect.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News