Apple anunță iPhone SE cu procesor A15 și iPad Air cu M1. iPhone 13 primește culori noi

08.03.2022
Apple anunță iPhone SE cu procesor A15 și iPad Air cu M1. iPhone 13 primește culori noi

Apple a anunțat astăzi câteva upgrade-uri mai mici, dar necesare pentru gama sa de produse mobile. Este vorba despre un nou iPhone SE, echipat cu un procesor mai puternic, și un iPad Air care face acum tranziția la un procesor la fel de puternic precum modelele Pro. De asemenea, avem culori noi pentru gama iPhone 13, pentru cei care nu găseau o nuanță potrivită în selecția de la lansare.

Culori noi pentru iPhone 13 și 13 Pro

Apple a trecut repede peste anunțul noilor culori pentru modelele iPhone 13 și 13 Pro. Ambele telefoane vin acum în nuanțe de verde. iPhone 13 și 13 Mini primesc culoarea verde cu textură lucioasă și ramă de aluminiu mată, în timp ce iPhone 13 Pro primește culoare „Alpine Green”, cu textură mată și ramă lucioasă din oțel.

Telefoanele vor costa la fel de mult precum variantele deja existente și vor fi disponibile în magazinele de specialitate începând cu data de 18 martie.

Upgrade de procesor pentru iPhone SE

Pentru iPhone SE, upgrade-ul este mai degrabă evident la interior decât la exterior. Asta pentru că vine cu același design „prăfuit” pe care l-am întâlnit prima dată pe iPhone 8 în 2017. Totuși, există câteva schimbări mici și la exterior: avem două noi nuanțe de culoare pentru carcasă și clasicul Product(RED). Noile culori sunt Midnight și Starlight, culori care au debutat anul trecut pe noile modele Apple Watch Series 7. Acestea sunt un soi de bleumarin foarte închis și un galben foarte deschis, înlocuind în ofertă Space Grey și Silver.

La interior, așa cum ne așteptam, avem de a face cu un procesor Apple A15 Bionic cu 6 nuclee CPU și 4 nuclee GPU, cât și un procesor neural de 16 nuclee. Apple spune că acesta este mult mai performant decât iPhone 8, un telefon lansat în 2017 (CPU de 1,8 ori mai rapid, GPU de 4 ori mai rapid și NPU de 26 de ori mai rapid). Probabil că în comparație cu iPhone SE-ul pe care îl înlocuiește, diferența nu este imensă, acela având la interior Apple A13 Bionic, de pe iPhone 11. Nu știm încă oficial cât RAM are noul model, dar toate telefoanele cu A15 au venit cu minimum 4 GB RAM, deci probabil că vorbim despre o configurație similară.

Sticla de la exterior este de asemenea nouă: Ceramic Shield-ul de pe iPhone 12 și 13, pe care Apple o numește „cea mai rezistentă sticlă de pe un smartphone de până acum”. Probabil că tot va fi necesară o husă pentru a feri telefonul de accidente neplăcute. iPhone SE vine cu rezistență la apă IP67, un ecran LCD de 4,7”, o cameră de 12 megapixeli pe spate și toate avantajele A15 Bionic pentru procesare a fotografiilor și filmărilor.

Apple s-a lăudat cu suport pe „mulți ani” pentru actualizări, cât și cu autonomie mai mare decât iPhone SE și iPhone 8. Din păcate, nu știm cu cât va ține mai mult și nici câți ani de actualizări promite Apple.

Prețul a crescut însă, față de iPhone SE, deși se zvonea că noul model va fi mai ieftin. Față de modelul din 2020, noul iPhone SE va fi cu 30 dolari mai scump, adică intra în oferta magazinelor la prețul de 429 dolari americani. Telefonul se lansează pe 18 martie.

iPad Air 5 devine un soi de iPad Pro „Lite”

O surpriză plăcută a fost însă noul iPad Air 5. Toate zvonurile sugerau că acesta va fi echipat cu un procesor Apple A15, la fel ca iPad Mini 6, iPhone 13 și noul iPhone SE. Apple a dezvăluit însă că tableta vine cu un procesor de clasă „desktop”: Apple Silicon M1, procesorul de pe MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini, iMac și iPad Pro.

Practic vorbim despre un iPad Pro Lite. Avantajul iPad Pro rămâne însă în câteva puncte cheie, chiar dacă performanța este similară. Modelele Pro au ecrane la 120 Hz, camera duală de pe spate, echipată cu senzor LiDAR, cât și opțiuni multiple de stocare, plus opțiunea unui model de 12,9” cu ecran Mini-LED.

Noutăți pentru iPad Air 5 față de generația anterioară sunt camera frontală de 12 megapixeli cu obiectiv ultra-wide, compatibilă cu sistemul Center Stage, care urmărește subiectul în conferințe, cât și opțiunea de conectivitate 5G. Port-ul USB-C a primit de asemenea viteză dublă, pentru transferuri mai rapide de fișiere de pe soluții de stocare externă.

iPad Air 5 vine în versiuni de 64 și 256 GB, doar cu Wi-Fi cu Wi-Fi și 5G, la prețuri care pornesc tot de la 599 dolari, la fel ca iPad 4. Culorile în care va fi disponibilă tableta sunt Space Grey, Starlight, Pink, Purple și Blue. Și iPad Air 5 se lansează tot pe 18 martie. Toate accesoriile de iPad Pro și iPad Air din trecut, precum tastaturile Smart Folio și Magic Keyboard, cât și Apple Pencil sunt compatibile și cu noul model.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult