Apple ar putea plăti 862 de milioane de dolari pentru încălcarea unui brevet

15.10.2015
Apple ar putea plăti 862 de milioane de dolari pentru încălcarea unui brevet

În ciuda faptului că a câştigat procese pe baza unor brevete împotriva Samsung, Apple nu a reuşit să scape într-un proces similar cu Universitatea Wisconsin-Madison (WARF). S-a demonstrat în instanţă că procesoarele Apple A7, A8 şi A8X folosesc tehnologie proprietară universităţii, care a fost brevetată în 1998, iar acum Apple ar putea plăti daune 862 de milioane de dolari. Interesant este că WARF a intentat luna trecută un nou proces, care face referinţă la noile procesoarele A9 şi A9X, pe baza aceluiaşi brevet.

Tehnologia Universităţii Wiscounsin-Madison face referinţă la procesarea instrucţiunilor cu acurateţe atunci când acestea sunt luate în altă ordine decât cea în care apar. Procesul a început în luna ianuarie a anului trecut, iar Apple nu a reuşit să convingă juriul că foloseşte tehnologie proprietară. În mod normal este imposibil de depistat o astfel de utilizare a unui brevet de acest gen bazând cazul pe arhitectura cipului. Dovezile incriminatorii au fost descoperite însă chiar într-un brevet al companiei Apple din 2012, care făcea referinţă la metoda de procesare inventată de WARF.

Procesul nu s-a terminat încă, fiind acum stabilit gradul de vinovăţie al companiei. Plata sumei de 862 de milioane de dolari pare a fi cea maximă, în cazul în care Apple a încălcat brevetul cu bună ştiinţă, însă verdictul final ar putea consta într-o sumă mult mai mică. De altfel, Apple nu este singura companie care a folosit respectiva tehnologie. În 2008, Universitatea Wisconsin-Madison a vrut să cheme în instanţă compania Intel, însă cele două entităţi s-au înţeles în afara tribunalului înainte ca procesul de judecată să începă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult