Apple confirmă că va adopta port-ul USB-C pe iPhone

26.10.2022
Apple confirmă că va adopta port-ul USB-C pe iPhone

Chiar dacă Uniunea Europeană a adoptat noua lege prin care declară port-ul USB-C drept standard pentru dispozitive portabile și accesoriile lor, Apple nu este obligată să treacă la acest port până în toamna anului 2024, când aceasta intră în vigoare. Se pare însă că fanii iPhone nu vor trebui să aștepte până atunci pentru primul iPhone cu USB-C. Anul viitor, iPhone 15 ar putea fi prima generație livrată fără un port Lightning.

iPhone 15 ar putea fi primul cu mufă USB-C

Greg Joswiak, șeful diviziei de Marketing de la Apple, a confirmat în cadrul unei conferințe Wall Street Journal că Apple plănuiește să se conformeze legilor Uniunii Europene, așa cum o face în toată lumea. Astfel, faptul că USB-C va fi portr-ul standardizat pentru smartphone-uri în această regiune înseamnă că și telefoanele Apple îl vor adopta. Totuși, Joswiak spune asta menționând și faptul că Apple nu și-a dorit asta. De altfel, acesta a amintit de momentul din urmă cu mulți ani, în care Uniunea Europeană dorea ca Apple să treacă la micro-USB în locul conectorului lor proprietar cu 30 de pini.

Aparent, în viziunea Apple, dacă compania ar fi trecut atunci la micro-USB, nici Lightning și nici USB-C nu ar mai fi fost inventate. Asta pentru că Lightning a fost primul cablu de date reversibil, care putea fi introdus în orice direcție, iar asta ar fi încurajat crearea USB-C.

Desigur, Apple nu dorește trecerea la USB-C din motive financiare, în primul rând. Compania nu va mai avea control asupra pieței de accesorii, așa cum o are acum. Cei care produc accesorii de iPhone cu cablu Lightning trebuie să primească licență de la Apple pentru utilizarea acestui standard prin intermediul programului Made for iPhone. Astfel, o parte din fiecare vânzare ajunge în conturile companiei.

Totodată, compania spune că această tranziție va duce la crearea de noi deșeuri electronice, întrucât cei care au deja un ecosistem de accesorii pentru iPhone vor trebui să renunțe la ele pentru a face trecerea la USB-C.

via Bloomberg

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult