Apple extinde iMessage pe Android cu noua funcție RCS

17.11.2023
Apple extinde iMessage pe Android cu noua funcție RCS

Apple a anunțat că va adopta standardul de mesagerie Rich Communication Services (RCS). După actualizare, funcția le va permite utilizatorilor Android să beneficieze de caracteristicile complete ale sistemului de mesagerie iMessage.

Decizia Apple de a integra RCS în platforma sa de mesagerie vine ca răspuns la presiunile regulatorilor din Uniunea Europeană prin Actul Piețelor Digitale și la presiunile competitorilor precum Google și Samsung. Implementarea acestei funcții este programată pentru sfârșitul anului 2024, prin intermediul unui update de  software.

Apple a declarat pentru publicația 9 to 5 Mac: ”La sfârșitul anului viitor, vom adăuga suport pentru RCS Universal Profile, standardul așa cum este publicat în prezent de Asociația GSM. Credem că RCS Universal Profile va oferi o experiență mai bună comparativ cu SMS sau MMS.”

RCS este considerat succesorul SMS-ului și oferă o experiență de mesagerie fără probleme între dispozitivele Android și iPhone, replicând caracteristicile iMessage, cum ar fi confirmările de citire, indicatorii de tastare și partajarea de media de înaltă calitate. Funcționează fără probleme atât pe rețelele Wi-Fi, cât și pe cele de date mobile. De asemenea, Apple a menționat că implementarea RCS va oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și partaja locația cu alte persoane în cadrul conversațiilor text.

Cum va funcția noul sistem RCS

Totuși, este important de menționat că Apple nu integrează RCS în iMessage; în schimb, va adopta RCS ca o platformă de mesagerie distinctă. iMessage va rămâne canalul principal de comunicare pentru utilizatorii de iPhone, în timp ce RCS va servi ca înlocuitor pentru SMS și MMS. Când va fi disponibil, RCS va coexista alături de iMessage, iar SMS-ul și MMS-ul vor rămâne ca opțiuni de rezervă.

Totuși, Apple anunță faptul că iMessage rămâne o opțiune mai bună în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea în comparație cu RCS. Compania afirmă că aplicația sa iMessage folosește criptarea end-to-end, în timp ce susține că RCS în prezent nu dispune de o criptare la fel de robustă ca iMessage.

Deși Apple a fost reticentă în a adopta RCS, argumentând că nu este la fel de sigur ca iMessage, Google a susținut că RCS este suficient de sigur pentru majoritatea utilizatorilor și a îndemnat Apple să adopte standardul pentru a îmbunătăți experiența generală de mesagerie pentru toată lumea. Google menționează că conversațiile RCS oferă o experiență de mesagerie îmbunătățită, depășind limitările mesajelor SMS tradiționale. Anul trecut, Google a lansat chiar o campanie publică cerând celor de la Apple să adopte RCS.

Conversațiile RCS sunt oferite fie de Google, fie de operatorul mobil și sunt integrate în aplicația de mesagerie a telefonului. Acest lucru elimină necesitatea unei aplicații separate. De exemplu, pe dispozitivele Android, utilizatorii pot accesa caracteristicile RCS deschizând aplicația Google Messages și accesând categoria de Setări > Funcții de chat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult