Apple iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: Pe care ar trebui să îl cumperi?

03.02.2023
Apple iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: Pe care ar trebui să îl cumperi?

Apple a anunțat seria iPhone 14 în cadrul unui eveniment organizat în Cupertino la începutul lunii septembrie 2022. Seria este formată din patru dispozitive: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Da, așa este, nu există iPhone 14 mini anul aceasta.

Am comparat două dintre cele patru dispozitive iPhone 14 pe baza specificațiilor publicate pentru a te ajuta să îți dai seama care ar putea fi cel mai potrivit pentru tine.

iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro: design

Modelele standard de iPhone 14 de la Apple urmează un design identic cu cel al modelelor iPhone 13, păstrând crestătura din partea superioară a ecranului. iPhone 14 Plus arată identic cu iPhone 14, dar la o scară mai mare, așa cum era de așteptat.

La fel ca în anii precedenți, asta înseamnă că pentru ambele mărimi se revine la lentile duble, margini plate și o ramă din aluminiu. De asemenea, acestea oferă rezistență la apă și praf IP68.

Cu toate acestea, modelele iPhone 14 Pro arată diferit față de modelele iPhone 14 standard și, de fapt, față de orice iPhone anterior.

Așa cum se zvonea anterior, crestătura a fost înlocuită cu ceea ce Apple numește Dynamic Island, un decupaj în formă de pastilă care găzduiește camera frontală și senzorii și care găzduiește animații și informații sub formă de widget. Insula dinamică va afișa diverse alerte și se va adapta în funcție de ceea ce faceți.

De asemenea, modelele nu sunt disponibile în aceleași culori. Cumpărătorii de Apple iPhone 14 și iPhone 14 Plus pot alege între Midnight, Starlight, Blue, Purple și (produs) Red. Gama iPhone 14 Pro, pe de altă parte, este disponibilă în culorile Space Black, Gold, Dark Purple și Silver.

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: ecran

Apple iPhone 14 și 14 Pro păstrează aceeași dimensiune a ecranului ca și iPhone 13, adică 6,1 inci. iPhone 14 Plus, pe de altă parte, are un ecran de 6,7 inci.

Toate cele patru modele noi oferă ecrane OLED, împreună cu True Tone, Haptic Touch și suport HDR, deși modelele Pro oferă o serie de caracteristici suplimentare, precum True Motion, cu împrospătare până la 120 Hz și eficiență mai mare din punct de vedere energetic prin reducerea ratei de împrospătare în mod dinamic.

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: specificații

iPhone 14 și iPhone 14 Plus de la Apple sunt echipate cu același chipset ca și iPhone 13 Pro, și anume A15 cu un GPU cu cinci nuclee.

Cu toate acestea, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max integrează cipul A16, care oferă un spor de performanță față de A15 și, prin urmare, față de modelele standard de iPhone 14. Aceasta este de fapt prima dată când Apple folosește cipuri diferite în modelele sale de iPhone din aceeași serie.

Opțiunile de stocare pentru modelele standard sunt aceleași ca și pentru modelele iPhone 13. Asta înseamnă că poți alege între opțiunile de 128 GB, 256 GB și 512 GB. Modelele iPhone 14 Pro încep de la 128GB și există și modele de 256GB, 512GB și 1TB.

Capacitatea bateriei este diferită între modelele iPhone 14 standard și iPhone 14 Pro, precum și între modelele standard și Pro, variantele Plus și Max oferind baterii mai mari.

Apple măsoară de obicei acest lucru în ore și nu în mAh, iar din paginile de comparație, dacă iei ca termen de comparație ales redarea video, te poți aștepta la 20 de ore pentru iPhone 14 standard și la 26 de ore pentru iPhone 14 Plus. iPhone 14 Pro va oferi cel puțin 23 de ore, în timp ce iPhone 14 Pro Max va avea o autonomie de aproximativ 29 de ore.

iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro: camere

Apple iPhone 14 și iPhone 14 Plus vin fiecare cu o cameră duală pe spate. Acestea au o cameră principală de 12 MP și o cameră secundară ultra-wide. Aceste rezoluții sunt aceleași ca la iPhone 13, deși camera principală a fost actualizată pentru a fi aceeași cu cea de la iPhone 13 Pro, ceea ce înseamnă o deschidere ușor mai mare de f/1,5 în loc de f/1,6.

Între timp, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max au primit o actualizare majoră. Există un senzor principal de 48 MP, împreună cu un senzor ultraangular de 12 megapixeli cu o deschidere mai mare și un senzor teleobiectiv de 12 megapixeli.

În ceea ce privește camera frontală, toate cele patru modele dispun de o cameră frontală îmbunătățită de 12 megapixeli.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult