Apple renunță la planurile de a cumpăra cipuri NAND de la un furnizor chinez, deși ar fi adus economii importante

23.10.2022
Apple renunță la planurile de a cumpăra cipuri NAND de la un furnizor chinez, deși ar fi adus economii importante

Deși este una dintre companiile cu cele mai agresive politici de maximizare a profiturilor, Apple a renunțat pe ultima sută de metri la un contract care i-ar fi adus cip-uri NAND cu peste 20% mai ieftine, decât furnizorii actuali.

Pregătit cu mult timp în urmă, planul Apple de a-și reduce prin orice mijloace costurile cu aprovizionarea de cipuri NAND s-a lovit de politicile SUA pentru blocarea prin orice mijloace a ascensiunii chineze pe nișa semiconductoarelor de înaltă tehnologie, până acum bazată pe copierea/furtul de tehnologii occidentale și subvenții guvernamentale generoase. Iar YMTC (Yangtse Memory Technologies Co) este una dintre acele companii „crescută” după modelul Huawei, cu fonduri practic nelimitate direcționate direct de la bugetul de stat. La fel ca Huawei, YMTC are ca model de business subminarea competiției prin livrarea de produse la prețuri mult subevaluate, lăsând PPC (Partidul Comunist Chinez) să acopere pierderile justificate prin nevoie imperativă de acaparare a pieței globale de semiconductoare.

Deocamdată, YMTC încă „suferă” pe urma unui deficit de tehnologii cu adevărat de ultimă generație, produsele livrate fiind cu câteva generații în urma soluțiilor oferite de companii occidentale. Totuși, compania a reuși să dezvolte propria soluție de stocare flash bazată pe tehnologia 3D NAND, vârful de gamă fiind un modul cu 128 de straturi care poate concura cu cele mai avansate soluții furnizate de Samsung sau Micron, dar la un preș cu cel puțin 20% mai mic. De aici, este lesne de înțeles că dacă planul nu ar fi fost blocat la insistențele Guvernului SUA, singurul obstacol în calea excluderii Samsung și Micron de pe lista de furnizori Apple ar fi rămas doar capacitatea partenerului chinez de a acoperi comenzile uriașe de cip-uri așteptate de fabricantul iPhone.

Potrivit informațiilor preluate de publicația Nikkei Asia ”soluțiile propuse au fost validate de Apple, dar când a început producția de serie a noului iPhone liniile de fabricație nu au mai pornit la furnizorul chinez”.

Se pare că planul a fost de a folosi cipurile YMTC doar pentru iPhone-urile vândute în China, Apple sperând ca astfel să treacă peste obiecțiile politicienilor americani. Însă o altă sursă, rămasă anonimă, a susținut că Apple plănuia să procure până la 40% din necesarul de memorii NAND pentru telefoane iPhone de la furnizorul chinez.

Noile politici aplicate de SUA pentru controlarea exporturilor de tehnologie fac parte din obiectivul Administrației Biden de a susține producția americană de microprocesoare, precum și de a evita potențialele probleme de securitate. Cu toate acestea, Administrația Biden acordese scutiri anumitor companii pentru a evita crearea unui blocaj în industrie. Oficial, Apple nu are nici acum interdicție să folosească YMTC ca și furnizor de semiconductoare, decizia părând mai degrabă luată de la vârful companiei, în urma discuțiilor purtate cu factori politici.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult