Apple deține 57% din piața de telefoane premium. iPhone 11 este cel mai bine vândut model

17.06.2020
Apple deține 57% din piața de telefoane premium. iPhone 11 este cel mai bine vândut model

În ciuda faptului că în primul trimestru al anului a început criza din prezent cauzată de pandemia de COVID-19, vânzările de smartphone-uri scumpe nu au scăzut atât de mult. Un nou raport Counterpoint research spune că vânzările la nivel mondial pentru dispozitive scumpe a scăzut în primele trei luni cu numai 13%, iar Apple a fost compania care a vândut cele mai multe telefoane premium. Patru dintre cele mai bine vândute cinci telefoane scumpe au fost modele iPhone.

Apple, lider de piață pe segmentul premium

Counterpoint consideră că telefoanele „premium” sunt toate modelele care costă de la 400 de dolari în sus. Astfel, sunt foarte multe modele care se încadrează în această categorie. Totuși, doar trei companii sunt prezente în top pe majoritatea piețelor, restul locurilor fiind variabile.  Apple a condus vânzările de telefoane premium detașat în toată lumea, în afară de China. Acolo Huawei este pe primul loc. În lume însă, Samsung ocupă de obicei locul al doilea.

Conform noului raport, Apple deținea în primul trimestru nu mai puțin de 57% din piața de smartphone-uri premium la nivel mondial. În urma sa vine Samsung cu 19% și Huawei cu 12%. Oppo are doar 3%, în timp ce Xiaomi 2%. Restul producătorilor s-au luptat pentru un total de 7% în primele trei luni din 2020.

apple premium marketshare

În timp ce locurile 1 și 2 din fiecare regiune sunt în general ocupate de Apple și Samsung, locurile următoare sunt variabile și foarte interesante. De exemplu, în America de Nord, Google este pe locul al treilea, OnePlus pe 4 și LG pe 5. În America de Sud, Huawei este pe locul 3, Xiaomi pe 4 și ASUS pe 5. În Europa de Vest, OnePlus a întrecut Huawei, fiind pe locul 3, iar Xiaomi intră pe locul al cincilea. Europa de Est vede însă o creștere a Xiaomi pe locul 3 și OnePlus pe 5.

În China, Samsung nu intră în top, însă după Apple, Oppo, Xiaomi și Vivo ocupă următoarele locuri. În resul Asiei OnePlus, Sony și LG sunt pe locurile 3, 4 și 5, fără Huawei. În cele din urmă, în Africa și Orientul mijlociu, Huawei este pe locul 3, ZTE pe 4 și OnePlus pe 5.

Patru dintre cele mai bine vândute cinci telefoane premium sunt iPhone-uri

Când vine vorba despre cele mai de succes telefoane premium, Apple demonstrează din nou că poate domina o piață cu modele bine dotate. Cel mai bine vândut telefon premium a fost iPhone 11, modelul de bază, cu 30% din totalul vânzărilor la nivel mondial, urmat apoi de iPhone 11 Pro Max cu 9%, iPhone 11 Pro cu 7% și iPhone XR cu 6%. Este ciudat însă că XR, care este cel mai ieftin dintre cele patru, este cel mai jos în clasament. Următorul telefon premium la nivel mondial, pe locul al cincilea este Huawei Mate 30 Pro 5G, cu 3% din piață. Acesta a fost propulsat pe acest loc datorită vânzărilor foarte bune din China.

Se pare însă că scăderea mică a pieței de telefoane premium se datorează iPhone 11 în general. Telefoanele cu prețuri între 600 și 800 de dolari au înregistrat chiar o creștere semnificativă în vânzări în această perioadă, de 47% față de anul trecut. În același timp dispozitivele foarte scumpe de peste 800 și 1000 de dolari au scăzut cu 41% (în ton cu restul pieței). Dispozitivele premium mai ieftine, de sub 600 de dolari au înregistrat o scădere de numai 24%.

sursa: Counterpoint

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult