Apple va activa pe iPhone XS şi XR o „funcţie” pe care nu şi-o doreşte nimeni: limitarea performanţei procesorului

23.09.2019
Apple va activa pe iPhone XS şi XR o „funcţie” pe care nu şi-o doreşte nimeni: limitarea performanţei procesorului

iOS 13 a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute, iar mulţi utilizatori par a fi mulţumiţi de noul update, care aduce un nou serviciu de gaming, Apple Arcade, câţ şi câteva modificări la nivelul interfeţei, în special cu noul Dark Mode, care ar trebui să asigure un consum redus de baterie pe variantele X, XS şi 11 Pro, cu ecrane OLED. Această primă variantă însă, nu include câteva funcţii promise, acestea urmând a fi adăugate în iOS 13.1, care ar putea fi lansat chiar mâine, 24 septembrie. Din păcate pentru utilizatorii de iPhone XS şi XR, următorul update va introduce şi o „funcţie” controversată: limitarea performanţei pentru dispozitivele cu baterii foarte uzate.

Apple s-a confruntat cu un scandal în urmă cu aproape doi ani, compania limitând performanţa dispozitivelor vechi dacă acestea se blocau sau se opreau din cauza unor baterii foarte uzate, care nu mai pot livra destulă putere procesorului. Problema la acel moment era că acest lucru nu era clar explicat clienţilor. Acum se pare că Apple nu are nicio problemă în a adăuga această limitare, întrucât deja informaţia este publică şi anunţă utilizatorii dispozitivelor înainte să o activeze.

Anul trecut, după lansarea iPhone XS, Apple a activat funcţia şi pe modelele iPhone 8 şi X, iar acum, modelele XS şi XR primesc această funcţie, întrucât au fost deja în utilizare un an. Apple spune că introduce această capabilitate pentru a prelungi durata de utilizare a dispozitivelor, întrucât acestea riscă să se oprească din senin dacă procesorul cere mai multă energie decât poate livra bateria. Performanţa pe modelele iPhone 8/X sau XS/XR ar trebui să fie mai puţin evidentă însă, întrucât compania a integrat componente ar trebui să impiedice astfel de evenimente. Totuşi, în cazul în care sunt întâlnite opriri ale telefonului din senin, sistemul ar putea fi activat.

Din fericire, cei care nu vor ca performanţa telefoanelor lor să fie limitată au, încă de pe iOS 11, posibilitatea de a dezactiva manual „protecţia” Apple.

Nu este clar însă de ce Apple a aşteptat până la iOS 13.1 pentru a limita modelele iPhone XS şi XR, iOS 13 fiind lansat cu doar câteva zile înainte. Rămâne de văzut dacă utilizatorii vor observa diferenţe în utilizare după noul update. Cel mai probabil însă, abia după cel de-al doilea an de disponibilitate pe piaţă, telefoanele vor suferi încetiniri, întrucât este necesar un nivel mai ridicat de uzare al bateriilor. Cei care nu vor să aibă deloc probleme pe perioada utilizării pot să îşi schimbe bateria într-un service autorizat şi în curând în service-uri neautorizate, cu componente Apple originale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult