ARM dezvăluie noi unităţi de procesare pentru dispozitive mobile: Cortex-A75, A55 şi Mali-G72

29.05.2017
ARM dezvăluie noi unităţi de procesare pentru dispozitive mobile: Cortex-A75, A55 şi Mali-G72

Cortex-A75 este cel mai rapid nucleu de procesare creat de ARM pentru următoarea generaţie de gadgeturi high-end, oferit în pereche cu nucleul Cortex-A55 optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei şi noul GPU Mali-G72.

Comparat predecesorului Cortex-A73, noul design promite o creştere de până la 20% a performanţelor în diverse scenarii care implică folosirea de scurtă durată a procesorului, respectiv performanţe comparabile la utilizarea în regim susţinut pe durate mai mari de timp. Toate aceste îmbunătăţiri sunt obţinute la un consum de energie comparabil, sau superior designului anterior de procesor.

Nucleul Cortex-A55 poate oferi salturi de performanţă chiar mai mari în anumite scenarii, spre exemplu de până la 100%  în aplicaţiile care folosesc intensiv memoria RAM. Totodată, consumul de energie cu 15% mai mic ar trebui să ajute la îmbunătăţirea autonomiei pentru dispozitivele echipate cu noua generaţie de chipseturi. Potrivit companiei, partenerii interesaţi să încorporeze nuclee de procesare ARM în propriile chipseturi au de ales între peste 3000 combinaţii posibile, ajustând cantitatea de memorie cache L2 şi L3, capabilităţile de criptare şi alte facilităţi opţionale.

Având în vedere caracteristicile termice şi consumul de energie, perechea Cortex-A75/ Cortex-A55 se pretează la folosirea în chipseturi cu până la 8 nuclee de procesare, organizate în configuraţii asimetrice de tip 4+4, 2+6, 1+7, 1+3 sau altă implementare la alegere.

La partea de accelerare grafică, nucleul Mali-G72 promite o creştere cu până la 20% a performanţelor folosind aceeaşi suprafaţă pe pastila de siliciu a procesorului. Astfel, la un cost de implementare identic, numărul unităţilor de procesare poate creşte de la o medie de 21 în cazul nucleului Mali-G71 până la 32 pentru dispozitivele bazate pe nucleul G72.

Potrivit estimărilor furnizate de companie, primele chipseturi care folosesc noile implementări de procesoare ARM vor fi disponibile spre finalul acestui an, urmând ca dispozitivele comerciale bazate pe acestea să ajungă pe rafturile magazinelor în perioada anului viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video