ASUS Zenfone 2 Laser (Review)

12.10.2015
ASUS Zenfone 2 Laser (Review)
Prezentare

Completând gama de telefoane Zenfone a producătorului ASUS, Zenfone 2 Laser vine cu un design atrăgător, ecran spaţios şi de bună calitate, respectiv o cameră foto cu sistem de focalizare asistat de tehnologie laser.

ASUS Zenfone 2 Laser

Descriere

În ciuda numelui, Zenfone 2 Laser este în fapt o variantă mai slab echipată a originalului Zenfone 2, cu chipset Snapdragon 410 mai puţin performant decât soluţia Intel Atom Z3560 folosită pentru Zenfone 2. În rest, cu excepţia camerei foto augmentată cu sistem de focalizare-laser, diferenţele sunt nesemnificative, Zenfone 2 Laser oferind practic acelaşi design de carcasă şi pachet de dotări la un preţ similar.

La exterior, Zenfone 2 Laser se prezintă într-o carcasă elegantă având partea din spate acoperită cu un finisaj cauciucat, aderent şi rezistent la urme de transpiraţie şi zgârieturi. Privit din faţă, ecranul de 5.5˝ protejat sub un scut Gorilla Glass 4 oferă imagini la rezoluţie HD folosind întreaga suprafaţă disponibilă, navigarea interfeţei Android fiind lăsată în seama celor 3 butoane capacitive neiluminate, plasate sub ecran. În partea de jos poate fi observată o bucată de plastic cu textură radială, amintind de seria de notebook-uri Zenbook. În schimb, logo-ul ASUS foarte uşor vizibil deasupra ecranului este aplicat sub scutul din sticlă, contrastând cu designul în nuanţe de negru, fără prea multe elemente distinctive.

Capacul aplicat peste partea din spate are formă rotunjită, telefonul fiind mai gros spre centru decât la margini, forma ergonomică asigurând manevrarea comodă în palme. Deşi sunt cam aspre la atingere, marginile nerotunjite dau un plus de aderenţă binevenit.

În partea de sus a capacului găsim blitz-ul LED dual-tone, camera foto plasată central şi sistemul laser folosit pentru accelerarea procesului de focalizare, iar sub aceasta avem clapeta pentru volum. În partea de jos poate fi observată grila destinată difuzorului principal, de tip mono.

Întrucât butoanele de volum au fost mutate pe spatele dispozitivului, lateralele nu includ elemente distinctive. În partea de sus vom găsi însă jack-ul audio pentru conectarea de căşti stereo, microfonul secundar şi butonul Power, amplasat pe centru şi mai greu de apăsat decât mi-aş fi dorit. Din fericire acţionarea acestuia nu este necesară decât la prima pornire a telefonului, activarea ecranului putând fi realizată prin comenzi double-tap, aplicate direct pe interfaţa touch.

Spre deosebire de Zenfone 2, noul smartphone include un acumulator detaşabil, oferind însă aceeaşi capacitate de 3000 mAh. Telefon Dual SIM, Zenfone 2 Laser include două compartimente pentru cartelă microSIM, dintre care doar unul este accesibil fără scoaterea acumulatorului. Este prezent şi un slot microSD, acceptând capacităţi de până la 128GB. Pe capac este integrat un modulul NFC, acelaşi care vine integrat şi în accesoriile oficiale produse de ASUS.

 

 

Ecran, Hardware, Specificaţii

Ecran

Zenfone 2 Laser este construit în jurul unui ecram IPS de 5,5˝, acoperind 70.8% din partea frontală a telefonului. Acesta afişează conţinut folosind rezoluţie HD (720×1280 pixeli), corespunzătoare unei densităţi la afişare de 267ppi. Fără a concura alte modele smartphone de top în ce priveşte claritatea imaginii, Zenfone 2 Laser atrage însă prin culori naturale şi unghiuri de vizionare impresionante. Ecranul bine iluminat nu pune probleme la folosirea în condiţii de soare puternic, de bun ajutor fiind şi tratamentul oleofobic şi antireflexe de bună calitate.

ASUS Zenfone 2 Laser

Hardware

Dacă la partea de design şi calitatea ecranului lucrurile stau foarte bine, nu acelaşi lucru poate fi spus despre nivelul de performanţă în aplicaţii, chipsetul Snapdragon 410 fiind surclasat în mai toate testele de mai performantul Atom Z3560 folosit pentru Zenfone 2. Astfel, de la 20068 puncte obţinute în testul 3DMark – Ice Storm Unlimited cu Zenfone 2, am coborât la doar 4368 puncte cu Zenfone 2 Laser. Similar, rezultatul testelor pentru productivitate rulate cu bechmark-ul PCMark a scăzut de la 5671 la doar 3264 puncte.

ASUS Zenfone 2 Laser – performanţe în benchmark-uri:

 • 3DMark (Ice Storm Unlimited) – 4368
 • PCMark (Work performance) – 3264
 • AnTuTu Benchmark – 23359
 • GFXBench 3.1 – Manhattan: 114.3 frames, T-Rex: 295,6 frames (Offscreen, 1080p)
 • Quadrant – 13690
 • Vellamo – 1919
 • Geekbench 3 – 490
 • A1SD benchmark – 114.01 MB/s citire / 33.8 MB/s scriere (memoria internă)

În practică, performanţele resimţite cu versiunea Android 5.0.2 rămân la un nivel competitiv, situaţiile în care suntem nevoiţi să aşteptăm pornirea unei aplicaţii sau derularea listelor de meniuri apărând destul de rar.

Specificaţii

 • Ecran: 5,5”, IPS, 720×1280 pixeli, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 5.0.2
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 410
 • Procesor: quad-core la 1.2GHz (nuclee ARM Cortex-A53)
 • Procesor grafic: Adreno 306
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD, 128 GB max
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n dual-band
 • Bluetooth: 4.0, A2DP, EDR
 • USB: microUSB 2.0 (MHL)     
 • Cameră foto: 13 MP, dual-LED flash (dual tone), focalizare laser
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 3.000 mAh, Li-Polymer
 • Dimensiuni: 152.5 x 77.2 x 10.8 mm
 • Greutate: 170 grame
Software, Camera foto

Software

Echipat cu versiunea Android 5.0.2 şi interfaţa ZenUI, telefonul păstrează puţine asemănări cu aspectul vizual implicit al sistemului de operare livrat de Google pentru dispozitivele din seria Nexus. Acesta abordează stilul grafic Material Design, însă foloseşte o paletă de culori diferită, animaţii, servicii şi widget-uri proprii. Dacă la partea de design nu prea avem ce reproşa, în ce priveşte pachetul de aplicaţii preinstalate lucrurile par să fi scăpat de sub control, ASUS livrând o colecţie stufoasă de aplicaţii nu neapărat utile, care bombardează utilizatorul cu tot felul de notificări, sugestii pentru instalarea altor aplicaţii şi aplicarea de optimizări dubioase pentru eliberarea spaţiului de stocare, a consumului de memorie RAM şi securizarea comunicaţiilor Facebook Messenger sub motivul că ar putea fi interceptate.

Problema nu este că ASUS instalează propriile aplicaţii, întrucât majoritatea producătorilor de dispozitive mobile oferă software similar. Motivul adevărat pentru care o parte dintre utilizatori ar putea fi nemulţumiţi este integrarea de servicii terţe precum Clean Master, TripAdvisor, Dr. Safety, Amazon Kindle şi Zinio, sub denumirea „Apps4U”. Partea bună este că acestea pot fi dezinstalate. Partea proastă este că la fiecare întoarcere la setările din fabrică acestea vor apărea din nou, ba chiar ne putem trezi cu aplicaţii în plus după aplicarea actualizărilor OTA pentru versiunea de Android.

Pe lângă serviciile Google, care sunt obligatorii pentru orice dispozitiv compatibil Google Play, ASUS vine cu propriile aplicaţii pentru cameră, web browser, redare de conţinut multimedia, propriul calendar, manager de fişiere, aplicaţie de vreme şi calculator, un manager pentru aplicaţiile care să pornească la boot, alături de câteva servicii sociale. MyASUS, Share Link, Zen Circle, ZenTalk şi OmletChat sunt doar câteva dintre aplicaţiile preinstalate pe care marea majoritate dintre utilizatori nici nu le va porni vreodată. Multe dintre acestea nu pot fi dezinstalate şi vor aglomera pentru totdeauna sertarul cu aplicaţii.

Avantajele pe care ZenUI le are peste concurenţă sunt accesibilitatea şi nivelul de personalizare posibil. În meniul principal, accesarea notificărilor se poate face cu un simplu gest de sus în jos, în orice parte a display-ului, nu numai din partea de sus. Având în vedere dimensiunile acestuia, această adiţie este binevenită. Fiecare buton disponibil în meniul de setări rapide poate fi personalizat. Ordinea acestora poate fi schimbată, iar toate butoane pot fi eliminate în favoarea altora. În plus, un gest de jos în sus deschide meniul „Manage Home”, care oferă acces la setări de personalizare a interfeţei precum fundaluri, animaţii, teme şi pachete de pictograme. Există chiar şi posibilitatea de a alege alte font-uri pentru interfaţă dintr-o listă impresionantă.

Camera foto

Deşi impresionează prin focalizarea foarte rapidă şi precisă, camera foto de 13 MP oferită de Zenfone 2 Laser nu convinge la fel de bine şi prin pozele oferite. Claritatea detaliilor surprinse în imagini este excelentă, însă culorile saturate dau un aspect nenatural, iar diferenţele mari de iluminare între porţiunile umbrite şi cele atinse de soare pot fi deranjante uneori.

Fără HDR Cu HDR

Pe timp de noapte, utilizarea camerei fără o sursă puternică de lumină nu dă rezultate prea grozave, însă comutarea în modul „low light” rezolvă parţial această problemă, cu preţul reducerii rezoluţiei foto la valoarea de 3MP.

Aceleaşi probleme de supraexpunere/subexpunere şi saturarea excesivă a culorilor reapar şi la utilizarea modului de filmare, aspectul filmuleţelor rezultate amintind filtrele pentru imagine oferite de aplicaţia Instagram.

ASUS Zenfone 2 Laser – sample video

 

Autonomie, Preţ şi Concluzie

Autonomie

Fără probleme la partea de autonomie, Zenfone 2 Laser reuşeşte să ofere până la 4 zile de funcţionare în condiţiile unui regim de utilizare ocazional şi aproximativ 2 zile la utilizare normală, folosind conexiunea de date pentru sesiuni de navigare web, camera foto şi 30-40 minute de apeluri zilnic. Sunt puţine scenarii în care acest dispozitiv nu ar putea să reziste o zi întreagă de utilizare după o singură încărcare.

Majoritatea utilizatorilor vor reuşi probabil să obţină măcar două zile de utilizare cu navigare selectivă pe internet prin LTE. Telefonul pare să gestioneze foarte bine conexiunea WiFi la funcţionarea în stand-by, deci păstrarea sa activă nu va influenţa negativ autonomia. Funcţiile Power Saving includ două profile, Ultra-saving şi Optimized, cât şi posibilitatea de a realiza un profil propriu. Pentru testare, am preferat să utilizăm modul optimizat, care s-a dovedit a fi foarte capabil.

Preţ şi disponibilitate

ASUS Zenfone 2 Laser poate fi comandat din oferta magazinelor de profil din ţara noastră la preţul de aproximativ 1000 Lei.

Alternativ, cei care consideră prea mari dimensiunile modelului ZE550KL testat în cazul de faţă pot alege şi varianta ZE500KL – Zenfone 2 Laser cu ecran de 5.0 inch, disponibilă la preţul de aproximativ 900 Lei.

ASUS Zenfone 2 Laser

Concluzie

Echipat cu un chipset entry-level mai puţin performant decât originalul Zenfone 2 lansat de ASUS în această vară, noul Zenfone 2 Laser ar putea să nu fie pe placul cumpărătorilor avizi de performanţe cât mai ridicate în aplicaţiile de Android. Lăsând la o parte testele de performanţă, experienţa subiectivă obţinută cu Zenfone 2 Laser în folosirea de zi cu zi este satisfăcătoare, aplicaţiile uzuale de Android nepărând limitate de hardware-ul oferit.

Din păcate adăugarea sistemului de focalizare laser nu face minuni pentru camera foto de 13MP, a cărei performanţă nu se poate ridica la nivelul unui smartphone de top din generaţia actuală.

Per total, Zenfone 2 Laser este un smartphone cu design elegant şi autonomie bună, pe care te poţi baza în activităţile de si cu zi.

Părţi pozitive

Design plăcut
Autonomie satisfăcătoare
Interfaţa ZenUI
Acumulator detaşabil

Părţi negative

Performanţe sesizabil mai mici decât la originalul Zenfone 2
Prea multe aplicaţii preinstalate (Bloatware)
Camera foto sub aşteptări

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult