ASUS Zenfone 2 review

ASUS Zenfone 2 review
Construcţie, design, ergonomie

ASUS este o companie cu tradiţie în realizarea de tablete, nu obligatoriu de smartphone-uri. Până la seria Zenfone de anul trecut, gigantul taiwanez a încercat să realizeze hibride între tablete şi telefoane cu Android prin gamele Padfone şi Fonepad, dispozitive care nu au reuşit să îşi găsească o identitate concretă pe piaţă. Zenfone 2 este a doua generaţie de telefoane cu Android 100% de la Asus, compania încearcând să demonstreze că telefoanele ieftine pot fi performante şi arătoase, în ciuda ofertei concurente.

Zenfone 2: Un design familiar, dar plăcut

Prezentare, construcţie, design, ergonomie

Zenfone 2 reuşeşte să păstreze majoritatea elementelor de design ale generaţiei precedente. Partea din faţă este construită în mare parte dintr-o bucată mare de sticlă Gorilla 3 de la Corning, care acoperă display-ul şi găzduieşte cele trei butoane capacitive neiluminate, difuzorul pentru apeluri şi camera foto frontală. În partea de jos a fost păstrată o bucată de plastic cu o textură radială, care aduce aminte de seria de notebook-uri înrudite, Zenbook.

Spatele dispozitivului are o formă uşor rotunjită, nu foarte diferită de ceea ce găsim pe terminalele concurente HTC One sau LG G3. Acest lucru înseamnă că Zenfone 2 este mai gros pe centru decât la margini, oferind o formă ergonomică, foarte plăcută în utilizare. Telefonul se mulează practic pe mâna utilizatorului, oferindu-i o experienţă confortabilă în majoritatea situaţiilor. Spatele este acoperit de un capac din plastic care este vopsit în întregime cu un model de metal şlefuit.

Zenfone 2: Butoanele de volum sunt amplasate pe spatele telefonului

În partea de sus a capacului se găsesc câteva elemente foarte importante ale smartphone-ului. În cel mai înalt loc se găseşte blitz-ul LED dual-tone, camera foto, plasată central, iar sub aceasta un buton cu două contacte, folosit pentru a coborî sau urca volumul de redare a sunetului. În partea de jos se găseşte o grilă destinată difuzorului principal. Deşi aceasta acopera aproape întreaga lăţime a telefonului, există un singur difuzor mono în partea stângă, restul grilei fiind acoperită cu bandă adezivă din fabrică.

Întrucât butoanele de volum au fost mutate pe spatele dispozitivului, lateralele nu includ elemente distinctive. În partea de sus vom găsi însă jack-ul audio pentru conectarea de căşti stereo, microfonul secundar şi butonul Power, amplasat pe centru. Poziţionarea acestui buton este cel puţin ciudată, întrucât vorbim despre un dispozitiv mare, cu ecran de 5,5”, care nu încurajează apăsarea în partea de sus, mai ales la utilizarea cu o singură mână. Nici faptul că butonul este foarte subţire nu ajută deloc, fiind de departe cel mai mare dezavantaj al telefonului din punct de vedere al designului. În partea de jos este amplasat central port-ul micro-USB, folosit pentru încărcare şi transfer de date, cât şi microfonul principal, orientat spre stânga.

Zenfone 2: Butonul Power este cea mai mare problemă a designului

În ciuda faptului că spatele din plastic este detaşabil, ASUS a ales să realizeze un smartphone cu baterie integrată, care nu poate fi înlocuită fără dezasamblare. Odată ce înlăturezi capacul, bateria este vizibilă, însă inaccesibilă. Deasupra acesteia se găsesc cele două lăcaşuri pentru carduri micro SIM şi lăcaşul pentru card-uri microSD. Pe capac este integrat şi modulul NFC, modul care vine integrat şi în accesoriile oficiale produse de ASUS.

În ciuda faptului că ASUS a optat pentru o carcasă în întregime realizată din plastic, Zenfone 2 nu oferă senzaţia unui smartphone ieftin. Probabil că cel mai apropiat termen de comparaţie este modelul G3 de la LG în termeni de calitate a construcţiei, cât şi al designului. Pentru segmentul de preţ vizat, compania taiwaneză şi-a atins obiectivele, oferind un smartphone comparativ cu un flagship din 2014 la exterior şi cu performanţă echivalentă, la preţ de mid-range din 2015.

Zenfone 2: Acumulatorul este vizibil, dar nu poate fi scos fără desfacerea telefonului

Părţi pozitive

Performanţă ridicată
Design plăcut
Autonomie peste medie
Interfaţa ZenUI bine realizată
Preţ excelent

Părţi negative

Bateria poate fi schimbată doar în service
Camera foto sub aşteptări
Bloatware integrat în ZenUI

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult