Bill Gates admite că Microsoft a făcut greşeli în abordarea pieţei terminalelor mobile

19.02.2013
Bill Gates admite că Microsoft a făcut greşeli în abordarea pieţei terminalelor mobile

Având o prezenţă pe piaţă puţin mai mare de doi ani, platforma Windows Phone nu a reuşit să capteze atenţia unui număr prea mare de utilizatori, cifrele Gartner de la finele anului trecut arătând că acesta a reuşit să acapareze circa 2,5 procente din piaţă. Chiar dacă pe unele pieţe, precum Italia şi Marea Britanie, acesta a reuşit să se ridice chiar mai sus, performanţele vânzărilor sunt scăzute iar strategia proastă a companiei Microsoft pe teritoriul mobilităţii a fost recunoscută chiar de către Bill Gates.

În cadrul unui interviu acordat celor de la CBS, Bill Gates a afirmat că, deşi eforturile Microsoft sub conducerea lui Steve Ballmer au adus la iveala produse menite să consolideze viitorul companiei (Xbox, Bing, Windows 8 sau Surface), strategiile în domeniul mobilităţii au fost greşite încă din vremurile când terminalele rulau Windows Mobile şi că poziţia actuală pe piaţă este o repercusiune a acestora. Fără a acuza în mod direct propriile decizii sau cele ale protejatului său, Gates a afirmat că, deşi Microsoft a fost prezentă de la bun început de piaţa telefoniei mobile, strategiile sale nu au permis ocuparea unei poziţii fruntaşe pe piaţă, fiind astfel greşite.

Dezvoltat în epoca în care Pocket PC-urile şi PDA-urile erau principalele platforme inteligente mobile, Windows Mobile a permis companiei să ocupe un confortabil loc secund pe piaţă, după platformele S60 sau UIQ care rulau pe Symbian, dar înaintea celor de la BlackBerry. Compania şi-a păstrat această poziţie până la sfârşitul lui 2007, însă ascensiunea BlackBerry, apariţia iOS şi, un an mai târziu, apariţia Android au condamnat această platformă la extincţie. Microsoft a reacţionat greu şi cu întârziere, lansarea Windows Phone 7 survenind într-un moment în care iPhone era deja un etalon al noilor generaţii de terminale tactile iar Android devenise principala platformă pentru terminale mobile în detrimentul Symbian.

În 2011, Steve Ballmer a afirmat că Windows Phone va deveni cea de-a treia platformă mobilă iar analizele Gartner au afirmat în cursul anului trecut ceva similar, însă pe o piaţa dominată în proporţie de 90 de procente de Android şi iOS, Microsoft are nevoie de mai mult decât un simplu loc trei şi, după cum a afirmat chiar legendarul său fondator, de mai multa inovaţie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News