Caracteristicile primei camere iPhone cu tehnologie periscope, detaliate de un cunoscut analist

14.07.2022
Caracteristicile primei camere iPhone cu tehnologie periscope, detaliate de un cunoscut analist

Potrivit cunoscutului analist Ming-Chi Kuo, un veteran cu reputație ireproșabilă pe tema dezvăluirilor despre produse Apple neanunțate oficial, iPhone 15 va fi primul telefon Apple cu zoom optic extins, obținut prin folosirea tehnologiei periscope.

Comparat soluțiilor convenționale, tehnologia periscope desfășoară pe orizontală lentilele camerei foto, lărgind intervalul de zoom optic disponibil pe următoarele modele iPhone. În loc să înghesuie lentilele deasupra senzorului optic, camerele foto cu tehnologie periscope evită constrângerile de spațiu folosind o lentilă tip prismă, a cărei rol este să reflecte lumina la unghi de 90°. Dispuse pe axa longitudinală a carcasei, lentilele responsabile cu focalizarea imaginii se pot deplasa fără a fi constrânse de grosimea telefonului.

Cu această tehnologie, Apple ar putea depăși cu mult intervalul de zoom optic disponibil cu seria iPhone 13, limitat la valoarea 3x pe modelul Pro Max. Spre exemplu, Galaxy S22 Ultra ridică nivelul de zoom optic de la valoarea 3x în modul telephoto, la 10x prin folosirea camerei echipată cu lentile periscope.

Potrivit informațiilor furnizate de Ming-Chi Kuo, introducerea tehnologiei periscope pentru gama iPhone este programată pentru anul 2023, facilitând depășirea limitărilor oferite de camerele telephoto cu lentile convenționale.

Prima generație de camere periscope inclusă cu modelul iPhone 15 va duce nivelul de zoom până la valoarea 5x sau 6x, sub nivelul oferit deja de competitorul Samsung. Motivul este ușor de intuit, Apple dorind să livreze o implementare periscope fără compromisuri la partea de calitate a imaginii (ex. rezoluție mai mică la zoom maxim), totodată păstrând atuul unui nivel de zoom și mai mare pentru promovarea generațiilor iPhone viitoare.

Din păcate este un pic prea devreme să vorbim despre detalii tehnice concrete, Apple testând acest timp de cameră foto cel mult la stadiul de prototip, lista furnizorilor de componente pentru producția de serie nefiind  încă stabilită.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult