Ce opțiuni ai dacă dorești un smartphone care nu este fabricat în China

28.04.2020
Ce opțiuni ai dacă dorești un smartphone care nu este fabricat în China

Astăzi, cea mai mare parte a dispozitivelor electronice sunt fabricate în China, deoarece în statul asiatic costurile cu forţa de muncă sunt în continuare reduse şi nu există o criză de angajaţi. Există, totuşi, şi alte ţări în care se asamblează astfel de dispozitive. Exemple sunt Taiwan, India, Vietnam, Brazilia, Malaezia, Coreea de Sud, Japonia sau Thailanda. Despre India se crede că va depăşi China la producţia de smartphone-uri în viitorul nu foarte îndepărtat, iar o mare parte din producția din statul comunist se va muta la „camarazii” din Vietnam.

Tendința va fi accelerată și de problemele pe care China le-a avut în ultima vreme: războiul comercial cu SUA, faptul că pandemia COVID-19 a izbucnit în Wuhan, dar și acuzațiile de spionaj care i se aduc gigantului Huawei, numărul doi pe piața globală de smartphone-uri și cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații.

Mai mult, notează analistul Horace Dediu, dominația Chinei, țară condusă de un guvern autoritar, în producția de electronice nu a fost niciodată văzută cu ochi prea buni de companiile occidentale care produc acolo bunuri. Totodată, există o cerere atât de mare pe piața internă de smartphone-uri din statul asiatic (cea mai mare din lume începând cu 2013) încât nevoile companiilor locale primează în fața celor străine. Mărcile Huawei, Vivo, Oppo și Xiaomi controlează 85% din piața chineză.

Tot mai mulți aomeni evită „Made in China”

Deşi eticheta „Made in China” nu mai este sinonimă cu calitatea slabă, sunt totuşi oameni care au mai multă încredere în produsele fabricate în alte ţări. Totodată, mulţi utilizatori se tem că dispozitivele produse în statul asiatic sunt livrate programe şi componente hardware ascunse care le permit serviciilor secrete chineze să spioneze cetăţenii din Occident.

Nu în ultimul rând, sunt persoane care doresc să boicoteze produsele asamblate în fabrici din China, deoarece multe dintre acestea nu oferă condiţii decente şi demne de muncă pentru angajaţi.

Acestea fiind spuse, e greu să găseşti un smartphone care nu este produs într-o fabrică din statul comunist? Depinde ce marcă/mărci preferi. Dacă eşti fan Apple şi locuieşti în Europa, atunci mai mult ca sigur iPhone-ul pe care îl vei cumpăra dintr-un magazin de pe bătrânul continent este produs în China. Dacă locuieşti în SUA sunt şanse mari ca acesta să fie asamblat în Brazilia. În curând lucrurile s-ar putea schimba, deoarece partenerii Apple caută deja alternative la China, pentru a se diversifica. Sunt luate în calcul India, Vietnam și Indonezia, potrivit Bloomberg. În India a fost asamblată prima generație iPhone SE, dar și modelele iPhone 6s, iPhone 7 și iPhone XR. Cel mai probabil, o parte din producția iPhone SE (2020) va avea loc acolo, dar este puțin probabil ca aceste unități să ajungă în Europa, având în vedere cererea foarte mare de pe piața internă din statul asiatic, dar și din țările vecine.

Tot în India este fabricat modelul Moto G Stylus, dar și alte telefoane Lenovo/Motorola.

iPhone SE

iPhone SE (2020)

În cazul în care eşti utilizator de Samsung, atunci ai multe opțiuni, mai ales pe segmentul premium. Samsung Galaxy Z Flip, seriile Galaxy S20, Galaxy S10 și Galaxy Note 10 sunt toate produse în fabrici din Coreea de Sud sau Vietnam. Dacă dorești un telefon entry-level sau un mid-range Samsung care nu este „Made in China”, atunci situația se complică. O cincime dintre telefoanele Samsung vor fi concepute şi fabricate de o companie chineză, sub licență, transmite Reuters. Decizia a fost luată de cel mai mare producător mondial de smartphone-uri pentru a reduce costurile şi a contracara rivalele Huawei şi Xiaomi, în faţa cărora Samsung pierde rapid cotă de piaţă, mai ales în Asia.

Galaxy A90, un smartphone Samsung „Made in China” (Foto: Flickr/Marco Verch)

Entitatea care se va ocupa de designul şi producţia a 20% dintre telefoanele marca Samsung va fi Wingtech. Compania sud-coreeană susţine că va superviza atent operaţiunile partenerei din China, astfel încât calitatea dispozitivelor care poartă marca sa să fie ridicată. Wingtech mai produce smartphone-uri şi pentru marile rivale ale Samsung, Huawei şi Xiaomi. Primul model de smartphone marca Samsung produs de Wingtech a fost Galaxy A6S, disponibil pe piaţa din China.

Crește numărul de alternative

Un brand care produce tot în Coreea de Sud și Vietnam este LG. Modele actuale realizate în fabrici din Coreea de Sud sunt LG G8X, LG V60 ThinQ și LG Stylo 5.

Google a mutat, de asemenea, o parte din producția seriei Pixel 4 în Vietnam, într-o fostă fabrică care a aparținut Nokia.

Un alt smartphone produs în afara Chinei, mai precis în Japonia, este Sony Xperia 1 II. Modelele mai ieftine ale companiei sunt asamblate în Thailanda.

Dacă vă interesează un telefon de gaming, atunci veți fi poate încântați să aflați că ASUS ROG Phone II este asamblat în Taiwan.

Main foto: Shutterstock

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult