iPhone XR se produce acum şi în India. Compania se depărtează de China

16.10.2019
iPhone XR se produce acum şi în India. Compania se depărtează de China

China este în continuare locul unde majoritatea dispozitivelor electronice sunt dezvoltate şi/sau asamblate, însă din ce în ce mai multe companii au început în ultima perioadă să caute alternative. Apple foloseşte o fabrică Foxconn din India de mai mulţi ani, însă până în prezent, aici se dezvoltau în principal modele mai vechi precum iPhone SE, 6S şi 7. Se pare însă că aceasta este acum destul de dezvoltată pentru a începe producţia unor modele mai complexe, iPhone XR fiind primul inclus pe listă, urmând ca modele iPhone 11 să se alăture.

Întrucât conflictul economic dintre China şi SUA din ultimul an a escalat destul de mult, preşedintele SUA, Donald Trump începând deja taxarea unor dispozitive electronice din China, dintre care unele produse de Apple, compania caută alternative. Se pare că India este o alegere potrivită, întrucât o parte din materia primă folosită pentru iPhone venea deja de aici, iar în India compania va putea scădea aproximativ 20% din costul de import al componentelor şi materialelor.

Fabrica Foxconn de lângă oraşul Chennai a început deja să producă iPhone XR, modelul inferior de anul trecut, după ce fabrica a trecut de testele de calitate impuse de Apple în ultimele câteva săptămâni. Având în vedere că producţia lui iPhone XR nu este foarte diferită de cea a modelelor iPhone 11, Apple plănuieşte să înceapă în curând să producă şi noile telefoane tot aici. Desigur, producţia nu se mută complet şi nici definitiv în India, însă o parte din ce se făcea tradiţional exclusiv în China, va fi acum realizată în paralel şi aici.

Apple plănuia iniţial ca fabrica din India să ajute creşterea pe plan local, însă preţurile mari ale dispozitivelor au ţinut clienţii din regiune departe de aceste dispozitive, mai ales când există alternative foarte ieftine şi performante pe piaţă, echipate cu Android (Redmi 8A, de exemplu, care costă sub 100$). Chiar dacă costul de producţie în India ar putea fi mai mic pentru aceste iPhone-uri, nu sunt aşteptate reduceri de preţ pentru aceste modele pe plan local.

Fabrica din India a livrat deja modele iPhone 6S şi iPhone 7 către Europa, iar modelul XR pare să fie următorul pe listă. Dacă cumpăraţi în următoarea perioadă astfel de dispozitive, ar fi interesant să vă uitaţi pe spatele lor sau pe cutie să vedeţi dacă faimoasa frază „Designed in California. Assembled in China” a fost înlocuită cu „Assembled in India”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult