Cele mai aşteptate telefoane inteligente ale anului

Cele mai aşteptate telefoane inteligente ale anului
XPERIA, N96 şi P5

Cine crede că doar oamenii de afaceri folosesc telefoane inteligente sau PDA Phones se înşeală. Nu trebuie neapărat să ai o afacere pentru a avea nevoie de un dispozitiv mobil cu numeroase funcţii care să îndeplinească cu brio mai multe sarcini precum editarea şi vizualizarea documentelor şi tabelelor, navigarea pe Internet, verificarea mail-ului şi chiar cea de player MP3 şi video. Există mulţi useri obişnuiţi, pasionaţi de tehnologie şi comunicaţii care nu se pot mulţumi cu ceea ce le oferă un telefon obişnuit şi apelează la smartphone-uri.

În 2007, piaţa telefoanelor inteligente a fost mai generoasă ca în trecut. Nokia N95 şi Sony Ericsson P1i sunt doar două dintre dispozitivele care mie personal mi-au atras atenţia. Acestora li s-au adăugat şi câteva PDA-uri cu funcţii de telefon ale celor de la HTC.

Şi 2008 pare să meargă pe un trend ascendent. În afară de telefoanele deja lansate, pe parcursul acestui an vor fi prezente pe piaţă alte câteva dispozitive inteligente. Dintre acestea o să remarc 5 modele care par să iasă în evidenţă prin diverse funcţii.

XPERIA X1

Dintre telefoanele inteligente anunţate, cel mai mult a atras atenţia XPERIA X1. În România, Sony Ericsson are foarte mulţi fani, iar anunţarea unui PDA Phone cu Windows Mobile şi tastatură full QWERTY a fost o mare surpriză. Ambele aspecte (Windows Mobile şi tastatura QWERTY) constituie premiere pentru producătorul suedezo-japonez. E cu atât mai surprinzător faptul că a fost ales sistemul de operare produs de Microsoft, când Sony Ericsson este acţionar la Symbian.

XPERIA X1

Modul de construcţie al lui XPERIA X1 este, de asemenea, interesant. Este nu slider atipic, puţin bombat la exterior. Ecranul are 3 inch iar homepage-ul din Windows Mobile oferă mai multe aşa-numite panouri cu diverse informaţii utile.

Nokia N96

Simplul fapt că este urmaşul lui Nokia N95, ne face să avem aşteptări mari de la N96. Acesta va avea la bază, cum era previzibil, sistemul de operare Symbian S60 3rd Edition cu Feature Pack 2.

Nokia N96

Iubitorii de muzică şi filme la purtător se vor bucura de cei 16 GB spaţiu intern de stocare şi suportul DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) pentru televiziunea pe telefonul mobil. Ecranul are 2.8 inch (6.1 cm) cu 320×240 pixeli rezoluţie. De pe lista facilităţilor nu lipsesc suportul HSDPA, Wi-Fi, GPS asistat şi camera foto de 5 MP cu lentile Carl Zeiss.

Dacă şi bateria va fi mai bună decât cea care ne-a dezamăgit la N95, atunci Nokia N96 va fi un candidat serios la titlul de cel mai bun telefon inteligent al anului.

Sony Ericsson P5

P5 este unul dintre cel mai misterioase telefoane despre care s-a scris în ultima vreme. Iniţial trebuia să fie lansat la începutul acestui an. Apoi, cei de la Sony Ericsson au anunţat XPERIA X1, iar P5 a fost amânat. Acum se aude că totuşi va fi lansat anul acesta.

Cel mai important aspect este dat de noua versiune a sistemului de operare, Symbian UIQ 3.3. Aceasta, din câte se ştie, a fost optimizată pentru control tactil, dar va fi prezent în continuare şi un styluss. Navigarea ar trebui să fie rapidă, dispozitivul având 128 MB RAM şi un procesor la 360 MHz.

Sony Ericsson P5

Ca şi construcţie, P5 este un slider cu tastatură normală. Din puţinele informaţii pe care le avem despre acest model este aproape sigur că va avea o cameră foto de 5 MP.

La fel de interesant (dacă se va dovedi adevărat) este faptul că P5 va suportă, pe lângă cardul proprietar M2, clasic microSD. Mă îndoiesc totuşi că Sony face această mutare, ştiut fiind faptul că producătorul japonez pune mare preţ pe tehnologiile proprii.

6124 Classic, G810, Andoid şi S60

Nokia 6124 Classic

Chiar dacă nu va fi un dispozitiv cu funcţii de top, Nokia 6124 Classic mi se pare interesant pentru utilizatorul care preferă un telefon inteligent cu o construcţie de telefon normal, cu dimensiuni reduse şi fără tastatură QWERTY.

Nokia 6124 Classic

Nokia 6124 Classic are un design plăcut, cu o tastatură normală la care nu te chinui să nimereşti butoanele dar cu un ecran destul de mic. Cei 64 MB RAM ar putea fi insuficienţi pentru navigarea fluentă în cadrul meniurilor, dar până în a doua jumătate a anului, când va fi lansat, producătorul se poate răzgândi.

Samsung G810

Interesant se va dovedi şi acest G810 al coreenilor de la Samsung, deşi nu vine cu nimic revoluţionar. Va avea la bază Symbian S60 şi va oferi suport GPS, HSDPA, Wi-Fi şi bluetooth.

Camera foto va dispune de 5 MP iar spaţiul de stocare va putea fi extins prin intermediul cardurilor de memorie microSD.

Preţul ar putea fi totuşi puţin exagerat, se vorbeşte de aproximativ 580 de euro, fără taxe.

Symbian S60 touchscreen şi Google Android

Domeniul telefoanelor inteligente ne mai rezervă două evenimente importante anul acesta, pe lângă dispozitivele mobile ce vor fi lansate. Este vorba de o nouă versiune a sistemului Symbian S60 pe care Nokia îl va optimiza pentru touchscreen şi de Android, sistemul cu care Google ameninţă că va schimba lumea mobilă.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm şi să vedem dacă noutăţile lui 2008 se vor ridica la pretenţiile noastre sau ne vor dezamăgi.