CEO-ul Huawei confirmă că seria Mate 40 va fi ultima echipată cu procesoare Kirin

08.08.2020
CEO-ul Huawei confirmă că seria Mate 40 va fi ultima echipată cu procesoare Kirin

Richard Yu, CEO-ul diviziei consmer a companiei Huawei, a confirmat în cadrul Summit of the China Information Technology Association că seria de dispozitive Mate 40 va fi ultima echipată cu procesoare proprietare din seria Kirin. Această veste vine la aproape trei luni după ce guvernul american a crescut restricțiile asupra Huawei. Noua lege interzice chiar și companiilor care nu sunt de origine americană să mai lucreze cu producătorul chinez, atât timp cât folosesc tehnologii americane.

TSMC nu va mai livra procesoare către Huawei începând din septembrie

Motivul pentru care Mate 40 va fi ultimul model cu chipset-uri Kirin este faptul că TSMC, compania care producea aceste cipuri, nu va mai avea voie din punct de vedere legal să livreze cipuri către companie. Ultimele livrări către Huawei vor avea loc pe data de 15 septembrie, iar Huawei pare să fi comandat stocuri suficiente pentru noua sa serie de telefoane, cel puțin pentru producția dedicată Chinei.

Conform discursului lui Yu, alți producători de origine chineză, care folosesc tehnologii proprietare pentru producția de procesoare nu au încă posibilitatea să onoreze comenzi pentru Huawei la nivelul tehnologic necesar. SMIC, cea mai mare companie de profil din China, are momentan capacitatea de a produce doar cipuri pe un proces de fabricație de 14nm, în timp ce TSMC va livra către Huawei un procesor Kirin pe 5nm pentru Mate 40.

Pentru că TSMC va opri livrările către Huawei luna viitoare, modelele Mate 40 ar putea fi disponibile în cantități limitate atunci când vor fi lansate în toamna acestui an.

CEO-ul Huawei recunoaște că a investit foarte mult în realizarea de design pentru procesoarele Kirin, dar a ratat oportunitatea de a investi în procesul de fabricație, pentru a evita situația din prezent:

„Huawei a explorat peste un deceniu producția de chipset-ri, ajungând de la „sever de în urmă”, la „foarte în urmă”, la „puțin în urmă”, la „în sfârșit la nivelul concurenței”, la „lider” și acum la fiind interzis. Am făcut investiții imense în cercetare și am avut o călătorie grea. Din păcate, atunci când vine vorba de producția de semiconductoare, Huawei nu a participat la investiții în acest domeniu, am făcut doar design de cipuri și am ignorat producția lor.”

sursa: Engadget

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult