Cine este vivo, cel mai nou brand de smartphone-uri de pe piața din România

20.04.2021
Cine este vivo, cel mai nou brand de smartphone-uri de pe piața din România
foto: vivo

Piața de smartphone-uri din România este una destul de „aglomerată”, însă clienții pot identifica cu ușurință cele câteva branduri importante care vând cele mai populare modele an de an. Din 2021 însă, vom avea parte de încă o opțiune: vivo. Compania chineză intră în forță pe piața din Europa, cu o selecție impresionantă de smartphone-uri, echipate cu tehnologii de top. Desigur, vivo nu este o companie nouă, sau vreun startup, ci are o vechime de 25 de ani în piață, fiind totodată și unul dintre cele mai mari producători de smartphone-uri din lume.

vivo are o tradiție de 25 de ani pe piața de tehnologie

Înființată în 1995, compania vivo producea pe partea de telefonie modele din gama feature phone și telefoane fixe. În 2011, când smartphone-urile moderne au ajuns la o oarecare maturitate, compania chineză a înființat o divizie de dedicată, în Dongguan, China.

În 2020, vivo s-a situat pe locul al cincilea în clasamentul producătorilor de smartphone-uri la nivel mondial, cu vânzări de peste 110 milioane de unități. Compania activează de peste 10 ani în China și câteva alte piețe, însă abia din 2019 are un birou oficial în Europa, în orașul Dusseldorf din Germania. Astfel, în expansiunea sa pe piețele din UE, vivo a ajuns în sfârșit și în România anul acesta.

vivo Campus Dongguan
foto: vivo

vivo are în Dusseldorf peste 70 de angajați și angajează și reprezentați locali în piețele pe care activează. În România, echipa vivo integrează momentan șase experți în domeniu și se bucură de suportul colegilor din Germania.

Reprezentanții vivo spun însă că succesul companiei nu este o surpriză pentru ei. Asta pentru că vivo are o cultură internă bazată pe „Benfen”, o filosofie care spune să faci lucrurile corecte în mod corect. Astfel, toate produsele vivo sunt dezvoltate cu o abordare practică, nu de dragul inovației, investițiile companiei fiind întotdeauna în tehnologii care au o aplicabilitate în viața de zi cu zi.

vivo a realizat multiple premiere pe piața de smartphone-uri de-a lungul timpului

Compania a reușit însă să iasă în evidență pe piața din China și chiar și la nivel internațional cu o serie de reușite în premieră pe această piață. De exemplu, în 2012, la un an după înființarea brandului de smartphone-uri, compania lansa vivo X1, primul smartphone din lume care integra un cip audio hi-fi.

Doi ani mai târziu, vivo lansa cel mai subțire smartphone din lume, modelul X5Max, cu o grosime de numai 4,75 mm. Tot vivo a fost și prima companie care a lansat un smartphone cu senzor de amprentă în ecran, modelul vivo X20, în timp ce mai târziu în 2018 aducea pe piață primul telefon cu ecran cu margini subțiri și cameră de tip pop-up: modelul vivo NEX.

Tehnologiile vivo sunt dezvoltate de echipe de cercetare din întreaga lume. Compania chineză are centre de dezvoltare în zece orașe, de la Shenzhen, Dongguan, Nanjing, Beijing, Hang Zhou și Shanghai în China, la Taipei, Xi’an, Tokyo și San Diego. Aici sunt dezvoltate noi soluții pentru conectivitate 5G, AI, tehnologii de imagine sau chiar design industrial.

vivo Y70
foto: vivo

Urmează ca până în 2025 să fie creat în China un nou sediu central pentru divizia de cercetare și dezvoltare vivo în Chang’an, Dongguan. Acesta va fi un așa-numit „super creier” care va centraliza cercetarea tuturor centrelor companiei și care va asigura dezvoltarea următoarelor produse ale sale.

Recent, compania a dezvoltat smartphone-uri care integrează camere avansate, cu un sistem de stabilizare unic în industrie. Modelul vivo X51 5G este primul smartphone cu sistem gimbal activ. Aceeași tehnologie este folosită și pe noul vivo X60, anunțat de curând. Tehnologia de stabilizare vivo a fost dezvoltată în laboratoarele companiei din Tokyo, Japonia și este bazată pe APEX 2020, telefonul concept prezentat anul trecut.

Compania are parteneriate active cu multe companii și brand-uri importante din diverse domenii

Toate aceste realizări sunt însă rezultatul unor parteneriate de succes între vivo și alte companii de top din industrie. vivo colaborează îndeaproape cu Google pentru integrarea platformei Android pe smartphone-urile sale și este una dintre companiile care aduce actualizări software foarte repede pe piață. De exemplu, în cazul Android 11, vivo a lansat actualizarea pentru dispozitivele sale de top după numai două luni de la debutul oficial.

Desigur, Qualcomm este un alt partener vivo, compania americană producând chipset-urile care stau la baza smartphone-urilor sale. Compania are și un parteneriat nou cu producătorul de optică fotografică ZEISS, care se implică în dezvoltarea camerelor de pe smartphone-urile vivo. Noile modele vivo X60 integrează optică produsă de compania germană, cât și optimizări software pentru captarea unor imagini la o calitate cât mai înaltă.

vivo y20s _2
foto: vivo

vivo este și partener UEFA, fiind semnate deja parteneriate pentru campionatele europene de fotbal EURO 2020 (care are loc în 2021, din cauza pandemiei de COVID-19) și EURO 2024. Astfel, telefoanele oficiale ale campionatelor de fotbal din Europa pentru următorii patru ani vor fi modele de la vivo.

În România, vivo debutează cu seria de smartphone-uri Y

Pe piața din România, vivo intră pentru început cu seria de smartphone-uri Y. Vorbim despre Y20s, Y11s și modelul superior Y70. Acestea integrează chipset-uri Snapdragon de la Qualcomm, multiple camere foto și acumulatori de dimensiuni mari. Modelul Y70 folosește chipset-ul Snapdragon 665, 8 GB RAM și 128 GB stocare, are un acumulator care se încarcă la putere de 33W prin intermediul tehnologiei FlashCharge și integrează un ecran AMOLED, în timp ce variantele Y20s și Y11s sunt echipate cu Snapdragon 460 și folosesc acumulatori de 5.000 mAh.

Y11s_Phantom Black​_CMYK
foto: vivo

Smartphone-urile vivo vor fi disponibile în oferta eMAG, iar compania va colabora pentru partea de service cu doi parteneri autorizați: Decebal și ESD. Prețurile telefoanelor în România pornesc de la 599 lei pentru modelul Y11s, 999 lei pentru Y20s, respectiv 1.199 lei pentru vivo Y70.

*Articol publicitar sponsorizat de vivo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult