Criza loveşte Nokia, Nokia loveşte angajaţii

11.02.2009
Criza loveşte Nokia, Nokia loveşte angajaţii

Criza financiară este în plină desfăşurare pe piaţa telefoanelor mobile. Amploarea acesteia este suficient de mare pentru a lovi mai toţi producătorii. Nici Nokia nu este scutită de efectele crizei financiare, efecte pe care le resimt din plin angajaţii din Finlanda.

Un institut de cercetare din oraşul finlandez Jyvaskyla, unde lucrează 320 de angajaţi, va fi închis. În afară de aceştia, Nokia a mai anunţat că vor mai fi concediate alte 90 de persoane din alte facilităţi.

În ultima fabrică importantă din vestul Europei, cea de la Salo, Finlanda, între 20% şi 30% din totalul de angajaţi vor fi temporar scoşi pe tuşă. Nokia va pune în plan sistemul rotaţiei, un sistem în care fiecare angajat va lua o pauză la un moment dat, astfel încât procentul de muncitori activi să nu depăşească 70-80%.

Seria de măsuri vine să contracareze scăderea cererii. Producţia trebuie ajustată în funcţie de cerere, aşa cum în perioadele favorabile se fac angajări, la fel apare efectul contrar în timp de criză. Angajaţii din România nu cred că sunt în pericol, ceva îmi spune că nivelul de salarizare din Finlanda nu se compară cu cel de la Cluj şi că Nokia vizează fabricile unde costurile cu salariile sunt cele mai mari.

Criza loveste Nokia

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News