După lansarea senzorului de 200 megapixeli, Samsung lucrează la unul de 576 megapixeli

08.09.2021
După lansarea senzorului de 200 megapixeli, Samsung lucrează la unul de 576 megapixeli

Samsung a anunțat de curând noii săi senzori foto pentru camere de smartphone, cu rezoluții înalte. Se pare că următoarea generație de telefoane high-end a companiei, Galaxy S22, va integra senzori de 50 megapixeli pe modelele „standard”, adică S22 și S22+ și va beneficia de un senzor principal de 200 megapixeli pe varianta Ultra. Acestea nu au fost tocmai surprinzătoare, întrucât Samsung anunța încă de anul trecut astfel de componente. Se pare însă că în viitor, producătorul sud coreean are în plan rezoluții și mai înalte, de până la 576 megapixeli.

Senzorul de 576 megapixeli ar putea oferi rezoluție mai înaltă decât ochiul uman

Probabil că cei care au urmărit declarațiile reprezentanților Samsung din ultimul an își amintesc despre faptul că un senzor de 600 megapixeli era deja în plan încă din 2020. Totuși, nu era clar dacă acela va fi dedicat smartphone-urilor sau altor dispozitive. Nici acum nu știm exact dacă noul senzor de 576 megapixeli despre care vorbea Haechang Lee, senior automotive senor VP, în cadrul SEMI Europe Summit va fi folosit în dispozitive mobile sau dacă va fi folosit doar pe mașini, dar știm că există un plan clar pentru dezvoltarea lui.

Samsung consideră că 500 megapixeli ar fi rezoluția care ar egala capabilitățile ochiului uman, iar depășirea acestui prag va asigura faptul că senzorii foto vor putea capta mai multe detalii decât pot oamenii să vadă. Astfel, are sens utilizarea unui astfel de senzor în domeniul auto, pentru a baza capabilități precum condusul autonom. De asemenea, Samsung a vorbit de drone și de realitate virtuală în relație cu senzori foto de rezoluție foarte înaltă.

576 megapixeli

Va fi lansat peste câțiva ani

Totuși, nu putem scoate din ecuație telefoanele mobile, domeniul în care performanța foto avansează cel mai repede în ultimii ani. În urmă cu doar câțiva ani, majoritatea telefoanelor foloseau senzori de maximum 12 megapixeli. Abia lansarea senzorilor Sony de 48 megapxieli a pornit o nouă cursă pentru rezoluții înalte, fiind lansate alternative de 50, 64 și 108 megapixeli. Senzorii cu rezoluții înalte au asigurat zgomot mai mic de imagine și luminozitate crescută, cât și dimensiuni fizice mai mari, care pot adăuga un efect de blur natural, fără utilizarea modului portet.

Conform declarațiilor reprezentanților Samsung, acel senzor de 576 megapixeli ar putea ajunge pe piață înainte prin 2025. Acest lucru nu sugerează însă că vom primi un smartphone care poate realiza fotografii la această rezoluție, ci doar că producătorii de mașini și alte dispozitive vor avea la dispoziție astfel de componente. Probabil că vor mai trece câțiva ani din acel moment până când telefoanele mobile vor putea găzdui astfel de camere.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult