După UE, și India adoptă USB-C drept standard de încărcare

18.11.2022
După UE, și India adoptă USB-C drept standard de încărcare

După ce Uniunea Europeană a decis că USB-C va fi standardul pentru încărcarea dispozitivelor mobile în țările membre, și alte țări din lume încep să adopte legi similare. Una dintre primele care doresc să impună acest standard este India, care a anunțat că va standardiza încărcarea dispozitivelor, alegând USB-C drept unica metodă acceptată.

Apple va fi obligată să ofere USB-C și în India

Autoritățile din India spun că cetățenii săi au creat 5 milioane de tone de deșeuri electronice în 2021, în urma China și SUA. Astfel, prin standardizarea port-urilor de încărcare, mai puține încărcătoare vechi sau cabluri vor fi aruncate, întrucât vor fi compatibile cu toate dispozitivele vândute în țară.

Acest lucru nu afectează majoritatea producătorilor de smartphone-uri sau accesorii, întrucât acestea sunt deja pe USB-C. Apple este compania care are cel mai mult de suferit, întrucât în prezent controlează accesul la port-ul proprietar Lightning și încasează comisioane din vânzarea de accesorii Made for iPhone care folosesc acest standard. Apoi, producătorii de telefoane ieftine încă folosesc vechiul micro-USB.

Motivul pentru care India s-a grăbit să ia această decizie este pentru a încerca să evite valul de dispozitive cu port-uri non-USB-C care ar putea fi redirecționate către țara sa după ce UE ar interzice celelalte port-uri.

Se pare că există acum discuții în India pentru încercarea de a standardiza și încărcătoarele pentru ceasuri inteligente. Fiecare companie își dezvoltă în acest segment de piață propriile soluții pentru încărcare wireless sau pe contacte magnetice, iar unii folosesc chiar port-uri USB. Standardizarea acestor dispozitive ar oferi din nou mai multă interoperabilitate între ele, ceea ce ar duce la mai puține cabluri și încărcătoare aruncate la gunoi la finalul vieții unui dispozitiv.

Din fericire, la fel ca în cazul UE, și India lasă loc de discuții în viitor în cazul în care un nou standard, mai performant, apare. Astfel, USB-C nu va fi ultimul standard de încărcare, ci doar cel din prezent și viitorul apropiat.

sursa: livemint

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult