Facebook cedează în fața Apple. Permite utilizatorilor de iPhone să refuze urmărirea online

07.01.2021
Facebook cedează în fața Apple. Permite utilizatorilor de iPhone să refuze urmărirea online

Odată cu actualizarea iOS 14.3, Apple obligă toate companiile care publică aplicații pe App Store să dezvăluie exact ce date colectează despre utilizatori și să le permită acestora să refuze urmărirea activității în cadrul aplicației și în afara ei pe dispozitivele Apple. Desigur, Facebook a protestat inițial, întrucât această inițiativă afectează direct afacerile Facebook pe iOS, însă, în cele din urmă, gigantul social media a cedat și a actualizat aplicația de iPhone pentru a se alinia la noile cerințe.

Apple a impus tuturor dezvoltatorilor de aplicații să permită utilizatorilor posibilitatea de a refuza urmărirea activității online

În ciuda faptului că Facebook a cumpărat reclame în ziare amenințând afacerile care folosesc rețeaua de socializare în scopuri comerciale că această decizie le va afecta veniturile, compania nu prea are de ales. Tim Cook, CEO-ul Apple, a oferit un răspuns destul de scurt și clar pe contul său de Twitter, în care spunea că dorește să ofere utilizatorilor întotdeauna posibilitatea de a alege ce se întâmplă cu datele lor.

Înainte să livreze actualizarea către serverele Apple, Facebook a trimis un e-mail către cei care au pagini de „business” pe platformele sale, explicând de ce trebuie să ofere posibilitatea utilizatorilor pentru a refuza urmărirea online. Alternativa, adică refuzul, ar însemna că Apple ar putea bloca aplicațiile companiei de pe App Store. De altfel, deja există un precedent destul de important, care a avut loc chiar anul trecut.

Epic Games, creatorul jocului Fortnite, unul dintre cele mai populare jocuri din lume, a încălcat regulile de pe App Store și s-a ales nu doar cu delistarea jocului, dar și cu contul de dezvoltator suspendat. Epic Games și Apple sunt acum într-un proces care ar putea dura câțiva ani, iar Facebook probabil că dorește să evite o asemenea situație. De altfel, Facebook și-a arătat suportul public față de Epic Games în lupta împotriva Apple. Asta pentru că și Facebook dorește să scape de comisioanele de 30% către App Store pentru utilizatorii care cumpără produse sau servicii prin intermediul rețelei de socializare.

Facebook mai spune și că aceste modificări sunt într-adevăr pro-utilizatori, însă în cele din urmă, Apple are cel mai mult de beneficiat. Pentru că acum aplicațiile nu vor mai putea să se bazeze la fel de mult pe reclame, mai multe aplicații vor începe să ofere conținut digital plătit sau abonamente pentru a le accesa, iar o parte din acei bani se va duce către Apple.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult