FBI-ul a deblocat telefonul teroristului de la San Bernardino fără ajutorul Apple

29.03.2016
FBI-ul a deblocat telefonul teroristului de la San Bernardino fără ajutorul Apple

Disputa dintre Apple şi FBI a ajuns la sfârşit. Biroul de Investigaţii al Statelor Unite a renunţat la petiţia către Curtea de Justiţie din California prin care dorea obligarea companiei de a debloca telefonul unuia dintre atacatorii terorişti din San Bernardino. Se pare că în final nu a fost necesară intervenţia inginerilor Apple pentru a trece de protecţia telefonului, hack-ul fiind realizat de către o companie terţă, specializată în astfel de servicii de deblocare.

Aceasta este o veste bună pentru Apple şi pentru întreaga industrie de dezvoltatori de hardware şi software, întrucât nu s-a ajuns la stabilirea unui precedent. Companiile nu sunt obligate astfel să ofere codul sursă al sistemelor de protecţie, iar forţele de ordine nu pot accesa orice dispozitiv după bunul plac. Nu a fost dezvăluită metoda de hacking folosită şi nici dacă informaţiile stocate pe telefon includ dovezi care ar putea ajuta în investigaţia cazului San Bernardino.

Nu este clar dacă metoda folosită pentru telefonul lui Syed Rizwan Farook funcţionează şi pe alte modele de iPhone. Acesta deţinea un iPhone 5C actualizat la versiunea 9.0 de iOS. Modelul 5C este bazat pe procesorul A6, ultimul model cu arhitectură pe 32 de biţi de la Apple. Este posibil ca hack-ul să nu poată fi rulat pe modelele mai noi, pe construite în jurul instrucţiunilor pe 64 de biţi.

FBI-ul încearcă să nu ofere foarte multe detalii pe parcursul investigaţiei, însă probabil că vom primi mai multe detalii odată ce aceste informaţii devin publice. În acest moment nu a fost divulgat nici măcar numele companiei care a asistat la deblocarea telefonului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video