Franţa va amenda companiile care nu deblochează telefoane parolate cu 1 milion de euro

02.03.2016
Franţa va amenda companiile care nu deblochează telefoane parolate cu 1 milion de euro

După scandalul legat de iPhone-ul blocat în cazul San Bernardino, în care statul american încearcă să forţeze Apple să deblocheze un iPhone parolat şi criptat, statul francez încearcă o strategie diferită pentru a atinge acelaşi scop. Autorităţile din Franţa propun o amendă de un milion de euro pentru companiile care refuză să deblocheze smartphone-urile implicate în cazuri de terorism, taxă aplicată pentru fiecare unitate în parte.

În 2015, nu mai puţin de opt smartphone-uri Apple şi Samsung au fost recuperate de la suspecţi în cazuri de terorism. Acestea nu au putut fi accesate, iar companiile refuză să le deblocheze aducând în discuţie securitatea dispozitivelor şi intimitatea garantată de sistemele de protecţie. Strategia francezilor este să impună amenzi pentru producătorii de smartphone-uri care refuză să le deblocheze, deşi nu este foarte clar dacă acest lucru este sau nu posibil.

Pentru fiecare unitate în parte, statul fancez va intenta o cerere către compania producătoare. În cazul în care compania refuză, statul va elibera o amendă în valoare de un milion de euro. Taxa este aplicabilă o singură dată pentru fiecare dispozitiv în parte, iar cel mai mare susţinător al acestei legi, Yann Galut, susţine că acţiunile pe plan financiar ar putea oferi cele mai mari rezultate.

Legea spune că nimeni nu va avea acces la metodele de deblocare în afară de judecătorul şi procurorul implicaţi în cazul juridic. Această lege doreşte deblocarea smartphone-urilor care pot oferi dovezi în cazuri care ajung în tribunal, nu în investigaţii ale poliţiei, sau alte situaţii care ar putea duce la violarea intimităţii utilizatorilor.

Momentan acesta este doar un proiect de lege, care nu a fost încă aprobat. În cazul în care acesta intră în vigoare, probabil că smartphone-urile de la producători mari precum Apple şi Samsung vor rămâne în continuare blocate, companiile preferând să plătească amenzile decât să îşi creeze o reputaţie proastă printre utilizatori. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult