Funcția de apel de urgență prin satelit de pe iPhone deja a salvat viața unui utilizator în Alaska

04.12.2022
Funcția de apel de urgență prin satelit de pe iPhone deja a salvat viața unui utilizator în Alaska

Una dintre puținele funcții noi ale seriei iPhone 14 este cea de apel de urgență prin satelit. Utilizatorii din SUA și Canada pot apela servicii de urgență chiar și atunci când nu au acoperire la telefon, putând cere ajutor în cazul în care se află în pericol. Abia lansată în urmă cu câteva săptămâni, noua funcție deja a salvat viața unui utilizator în Alaska.

Apelul de urgență de pe iPhone 14 a fost deja folosit cu succes

Apple a activat funcția de curând, aceasta nefiind disponibilă la lansarea noilor sale telefoane. Atunci când folosești Emergency SOS, trebuie să răspunzi la câteva întrebări predefinite, precum dacă ești rănit, sau dacă ai apă potabilă la dispoziție. La finalul chestionarului, utilizatorii sunt îndrumați să țină telefonul aliniat la sateliți cu indicații de pe ecran și trimit răspunsurile, alături de coordonatele GPS către serviciile de urgențe. Momentan, acest serviciu este gratuit, însă Apple sugerează că va fi contra cost în viitor.

Serviciile de urgență din Alaksa au reușit deja să salveze un utilizator de iPhone care a apelat la Emergency SOS prin satelit pe 1 decembrie:

„Pe data de 1 decembrie, 2022, pe la ora 2:00 am, Alaska State Troopers au fost notificați că un bărbat adult, care călătorea cu un snowmobil din Noorvik către Kotzebue, a activat Apple iPhone Emergency SOS prin satelit pe telefonul său după ce a rămas blocat. Lucrând cu echipele locale de căutare, Apple Emergency Response Center și Northwest Arctic Borough Search and Rescue Coordinator, NWAB SAR a activat căutările cu voluntari în zona din Nimiuk Point indicată de coordonatele GPS oferite de Apple Emergency Response Center. Bărbatul adult a fost localizat și transportat la Kotzebue de echipa de căutare formată din voluntari. Nu au fost înregistrate vătămări în rândul agenților.”, au declarat autoritățile din Alaska (Department of Public Safety).

Întrucât o mare parte din prezentarea Apple a fost concentrată în rândul funcțiilor de siguranță a utilizatorilor, precum Emergency SOS prin satelit și detecția accidentelor, este îmbucurător să vedem că aceste tehnologii într-adevăr funcționează și pot ajuta la salvarea de vieți omenești.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult