Galaxy Fold în teste de rezistenţă: cât de repede poţi strica un telefon de 2.000 de euro

23.09.2019
Galaxy Fold în teste de rezistenţă: cât de repede poţi strica un telefon de 2.000 de euro

Samsung ne-a avertizat încă de săptămâna trecută că Galaxy Fold este un smartphone pliabil extrem de fragil, chiar şi după ce a fost semnificativ îmbunătăţit. Se pare însă că toleranţa acestui dispozitiv la utilizare normală va fi foarte scăzută, întrucât chiar şi atingeri mai puternice pot realiza daune permanente ecranului. Mai mult, praful şi nisipul pot pătrunde cu uşurinţă în balamaua mecanică a dispozitivului.

JerryRigEverything, celebrul canal de YouTube care supune telefoanele la unele dintre cele mai „brutale” teste, a prezentat şi testul de rezistenţă pentru noul Galaxy Fold, telefonul pliabil fiind supus la toate „probele” obişnuite. Se pare că Samsung păstrează tradiţia de a folosi materiale premium la exterior, cu sticlă şi metal pe margini, însă la interior este partea care ne interesează de fapt: cât de rezistent este ecranul pliabil.

Se pare că nu este foarte rezistent. Acesta poate fi zgâriat practic cu orice, inclusiv cu unghia de la mână, orice apăsare cu orice tip de obiect care nu este moale lăsând o urmă permanentă pe suprafaţa ecranului. Galaxy Fold nu este rezistent la apă şi praf, deci acesta va trebui să fie utilizat şi depozitat întotdeauna în locuri lipsite de astfel de pericole. Dacă praful intră în balamaua mecanică, particulele vor începe să fie „măcinate” de către rotiţele din interiorul balamalei, scoţând sunete similare cu cele ale unei râşniţe.

Şi asta nu e tot, orice obiect contondent cu vârf puţin ascuţit ar putea fi periculos pentru ecranul pliabil. Dacă, chiar şi din greşeală, ecranul este puţin înţepat, pixelii şi suprafaţa tactilă vor înceta să funcţioneze în zona respectivă.

Există însă şi câteva părţi pozitive în această „poveste”. Ecranul, chiar dacă este din plastic, rezistă la temperaturi foarte ridicate, inclusiv la flacără deschisă. Plasticul de la suprafaţă nu se topeşte, iar pixelii care devin albi la temperatură ridicată, revin la culoarea iniţială şi funcţionează normal.

Balamaua, chiar dacă nu este bine sigilată la interior, rezistă extrem de bine la testul de îndoire în sens invers. Se vede atunci când telefonul este îndoit că rama din metal se desprinde în zona în care este poziţionată antena pentru semnal, însă structura telefonului rămâne intactă, iar totul revine în poziţia originală după ce nu mai este aplicată presiune.

Galaxy Fold, în forma sa actuală este un telefon foarte interesant, însă cel mai probabil greu de recomandat. Fiind un dispozitiv din prima generaţie, este clar că există câteva categorii la care se pot face îmbunătăţiri semnificative, în special atunci când vine vorba despre ecranul pliabil. Corning a confirmat deja că lucrează la sticlă pliabilă, care ar trebui, cel puţin în teorie, să ofere o rezistenţă sporită ecranelor de pe astfel de dispozitive. Ar rămâne de rezolvat problema rezistenţei la apă şi praf, sau doar la praf, întrucât balamaua este cea mai uzată componentă, iar sunetul de râşniţă nu este tocmai ceea ce aşteaptă cineva care cumpără un dispozitiv de 2.000 de euro.

Impresiile noastre despre Galaxy Fold la o primă vedere în cadrul IFA 2019 au fost pozitive, însă având la dispoziţie doar câteva minute pentru a-l filma şi fotografia, nu ne-am putut face o impresie finală despre el. Aşteptăm veşti din partea Samsung România despre o posibilă lansare la noi în ţară, cât şi despre disponibilitatea de unităţi de review. Până atunci însă, probabil că nu este o idee prea bună să încercaţi să aduceţi un telefon din altă ţară, întrucât fără suport tehnic şi service oficial, s-ar putea să rămâneţi cu rapid cu un telefon avariat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult