Honor pregătește un smartphone cu ecran rulabil

29.09.2021
Honor pregătește un smartphone cu ecran rulabil

Ajuns al treilea mare brand smartphone din China și deocamdată ferit de interdicțiile comerciale care blochează activitatea Huawei, Honor se pregătește să înfrunte greii industriei lansând propriul smartphone cu ecran rulabil.

Planurile companiei sunt confirmate de un brevet trimis spre validare în luna iulie 2020 și publicat în forma finală pe 24 septembrie 2021. Potrivit schițelor atașate, acesta va fi un telefon cu ecran exclusiv rulabil, nu rulabil și pliabil cum descriu brevete similare publicate de Samsung.

Dar ambițiile producătorului chinez nu sunt cu nimic mai prejos, schițele descriind un telefon fără ramă, al cărui ecran învăluie cele două laturi ale carcasei. În modul rulat, telefonul va avea un profil foarte îngust, ecranul OLED învăluind la 360° practic întreaga carcasă.

Destinat utilizării normale, modul parțial extins lasă descoperit camera foto cu lentile dispuse pe verticală. Privit din față, telefonul oferă acum o suprafață de afișare la dimensiunea și rata de aspect a unui smartphone convențional.

Honor rulabil

În modul complet extins, ecranul OLED ajunge să ocupe doar partea din față a telefonului, rezultând o suprafață cu diagonală de aproximativ 11 inch, perfect plană.

Comparat unui telefon pliabil din generația actuală, conceptul prezentat de Honor elimină nevoia pentru un ecran secundar la partea din față, cu impact major asupra costurilor. Totodată, telefonul rulat poate avea o amprentă mult mai mică decât unul pliat, oferind toate avantajele unui ecran mare dar fără compromisul unei construcții voluminoase și grea. Cel puțin în schițele furnizate, telefonul nu pare să dispună de o cameră frontală dedicată.

Apar însă alte complicații. Spre exemplu, dimensiunile variabile ale carcasei și ecranul cu învăluire la 360° fac aproape imposibilă folosirea eficientă a unei carcase de protecție. Cel mult, am putea proteja ecranul de zgârieturi cu ajutorul unei folii detașabile, însă asta nu rezolvă problema loviturilor accidentale care pot lăsa deformări permanente pe afișaj. Alte semne de întrebare ridică și mecanismul responsabil cu rularea ecranului, apărând suprafețe mari potențial vulnerabile la pătrunderea particulelor de praf. În plus, carcasa formată din două jumătăți care glisează una peste cealaltă ar putea fi mai ușor deformabilă, apărând riscul blocării mecanismului acționat cel mai probabil electric.

Merită spus că rivalul OPPO a dezvăluit deja un telefon rulabil funcțional, modelul OPPO X 2021. Însă acesta nu este disponibil pentru cumpărare nici măcar în serie limitată, fapt ce indică numeroase obstacole în calea obținerii unui produs comercial viabil. Cel mai probabil, Honor va anunța mai întâi un smartphone pliabil, păstrând conceptul de ecran rulabil doar pentru expoziții și demonstrații în cerc restrâns.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult