HTC Desire X – experienţă Android completă la un preţ bun

15.11.2012
HTC Desire X - experienţă Android completă la un preţ bun

Discret şi elegant, HTC Desire X urmează o reţetă care răspunde nevoilor unei vaste majorităţi a utilizatorilor de telefoane inteligente, punând la dispoziţie o configuraţie echilibrată, ce include un chipset cu performanţe solide şi ecran de 4 inch de calitate peste medie, păstrând totuşi un preţ de achiziţie rezonabil.

HTC Desire X

Prezentare, construcţie, ergonomie

Identic ca şi design cu modelul Desire V, dar fără suport dual-SIM, HTC Desire X nu este genul de smartphone pe care să-l îndrăgeşti dintr-o privire, dar odată ce ai avut ocazia sa-l butonezi măcar pentru câteva minute îţi va fi foarte greu să te desparţi de el.

Ca şi primă impresie, Desire X inspiră senzaţia unei construcţii solide, afişând un design curat şi practic, cu siguranţă mai arătos decât suntem obişnuiţi să vedem în mod normal la un produs încadrat spre limita superioară a gamei entry-level. Din considerente de reducere a costurilor, carcasa este realizată integral din plastic, dar îndeajuns de bine construită încât alegerea făcută să nu aibă consecinţe nedorite. Măsurând 118.5 x 62.3 x 9.3 mm, Desire X este comod de manevrat cu o singură mână şi poate fi strecurat cu uşurinţă în garderobă, iar greutatea de 114 grame este suficient de redusă încât să uităm că îl avem în buzunar.

HTC Desire X - vedere spate

Partea din faţă este dominată de ecranul cu diagonală 4 inch, protejat de un scut din sticlă minerală cu margini rotunjite. Sub ecranul încadrat de o ramă neagră cu aspect semilucios, carcasa capătă o formă uşor asimetrică, cu partea de jos modelată astfel încât să se aşeze natural în palmă, oferind totuşi suficientă aderenţă pentru a permite extragerea telefonului din buzunar apucând cu vârfurile degetelor. În afară de casca audio integrată discret cu rama ecranului, în faţă mai pot fi distinse doar cele trei butoane capacitive în stil Android 4.x şi logo-ul HTC. În lateral avem clapeta pentru volum şi conectorul microUSB, decupat asimetric pe carcasa cu forme rotunjite. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre conectorul pentru căşti instalat alături de butonul Lock în partea superioară a carcasei, care serveşte ca o capcană pentru praful din buzunare şi portiţă de intrare pentru lichidele scăpate accidental pe telefon.

HTC Desire X - vedere din lateral

Privit din spate, Desire X este învăluit aproape complet de capacul cu finisaj cauciucat rezistent la zgârieturi şi urme de amprente, decupat doar în zona camerei foto pentru a face loc unui finisaj din plastic texturat, plăcut la atingere. Foarte bine fixat de corpul telefonului, capacul nu trosneşte şi nu flexează la apăsare. Din păcate forma sa complicată nu a permis folosirea unui mecanism simplu de fixare, astfel că îndepărtarea capacului pentru inserarea cartelei SIM şi card-ul de memorie se poate dovedi o operaţiune neaşteptat de anevoioasă, mai ales în lipsa unui manual cu instrucţiuni.

Specificaţii

  • Ecran: 4.0″, 480 x 800 pixeli (233 ppi), Super LCD
  • Sistem de operare: Android 4.0.4 + interfaţă HTC Sense UI 4.1
  • Chipset: Qualcomm MSM8225 Snapdragon
  • Procesor: ARM Cortex-A5, dual-core, 1.0 GHz
  • GPU: Adreno 203
  • RAM: 768 MB
  • Memorie: 4 GB (1.1 GB disponibili ca spaţiu de stocare)
  • Card: MicroSD (maxim 32 GB)
  • 3G: HSDPA 850/900/2100
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct
  • Bluetooth: 4.0, cu A2DP
  • GPS: Da, cu A-GPS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 5 MP cu autofocus şi blitz LED, înregistrare 800 x 480 pixeli şi 30 fps
  • Cameră frontală: fără
  • Baterie: 1650 mAh, detaşabil
  • Dimensiuni: 118.5 x 62.3 x 9.3 mm
  • Greutate: 114 grame
  • Altele: radio FM stereo cu decodor RDS, accelerometru, senzor de proximitate, certificare Beats Audio

Experienţa în utilizare

În ciuda preţului de achiziţie, HTC a construit modelul Desire X urmând cele mai înalte standarde de fabricaţie, astfel că deşi carcasa este realizată integral din plastic senzaţia dată nu este a unui produs care face rabat la calitate. Mai mult decât atât, telefonul se aşează bine în palmă şi este foarte plăcut de folosit.

HTC Desire X - ecranul Super LCD de 4 inch

Odată pornit, ecranul TFT LCD de 4 inch cu rezoluţie WVGA ne întâmpină cu imagini clare, redate folosind o paletă de culori plăcută privirii. Scutul din sticlă minerală nu blochează prea bine reflexiile obiectelor din jur, dar beneficiază de un tratament oleofobic de bună calitate, ce reţine doar urme superficiale de amprente şi facilitează alunecarea uşoară a degetelor pe suprafaţa touch. Luminozitatea reglată automat cu senzorul pentru lumină ambientală este ajustată la un nivel conservator, menit să protejeze autonomia bateriei. Din fericire odată ce activăm reglajul manual situaţia se schimbă mult în bine, ecranul căpătând o luminozitate numai bună pentru vizionarea de clipuri video. Unghiurile de vizibilitate sunt şi ele foarte bune, indicând folosirea unei matrice de tip Super LCD de calitate superioară.

Apelurile telefonice redate prin casca audio se aud clar şi la un volum în general suficient, dar care poate pune probleme în spaţii cu mult zgomot ambiant. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre difuzorul extern, ce redă tonurile de apel la un volum potrivit pentru birou şi acasă, fără pretenţia de a se face foarte bine auzit în metrou sau autobuz. Din fericire funcţia de vibraţii salvează situaţia, fiind suficient de puternică pentru a anunţa apelurile primite prin buzunare groase, sau compartimentul unui rucsac.

Deşi pe spatele telefonului găsim logo-ul Beats Audio, acesta semnalează doar prezenţa unui profil cu setări optimizate pentru căştile cu acelaşi nume, nu şi prezenţa acestora în pachetul cu accesorii. Pachetul include doar un adaptor AC, cablu microUSB şi un set hands free cu fir. Audiţia obţinută cu acesta este la un nivel mulţumitor pentru amatorii de muzică fără prea mari pretenţii, însă pentru rezultate mai bune va trebui să apelăm la un set de căşti cu performanţe mai bune.

HTC Desire X -  carcasa cu bază asimetrică

Pachetul Software

HTC Desire X vine livrat cu sistemul Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, personalizat folosind interfaţa Sense UI 4.1.

Chiar dacă versiunea Android disponibilă pe telefon nu este cea mai nouă, avem totuşi parte de performanţe bune şi o funcţionare stabilă, dar nu total lipsită de peripeţii. Spre exemplu în ciuda faptului că telefonul dispune de suficient spaţiu de stocare intern, unele aplicaţii insistă totuşi asupra instalării unui card de memorie în slotul microSD, iar unele jocuri cum este şi celebrul Dead Trigger refuză instalarea în lipsa acestuia. Stabilitatea sistemului de operare în general nu pune probleme, dar pe durata testelor am întâlnit cel puţin o situaţie în care telefonul s-a repornit aparent fără motiv, stând în buzunar în timp ce mă deplasam prin oraş.

Interfaţa Sense UI 4.1 arată foarte bine şi de cele mai multe ori răspunde prompt la comenzi. Totuşi, performanţele scad puţin dacă lucrăm cu mai multe aplicaţii deschise în paralel sau avem un număr mare de widget-uri active. Desire X se prezintă interfaţa clasică întâlnită şi la modelele HTC One X şi One S, dar fără funcţia Leap View responsabilă de afişarea simultană a ecranelor virtuale într-un mod ce permite inspectarea rapidă a conţinutului. Meniul de blocare a ecranului poate fi personalizat şi oferă în mod implicit scurtături către aplicaţiile Mail, Camera, Messages şi Phone. Pentru a sări direct la aplicaţia dorită este de ajuns să tragem icon-ul acesteia în inelul afişat pe ecran, sau invers.

Desire X oferă un număr fix de 5 ecrane virtuale, între care putem derula cu gesturi stânga/dreapta. Ecranul central găzduieşte scurtături către aplicaţiile preferate, iar celelalte patru pot fi utilate cu widget-uri după bunul plac. Aspectul general al interfeţei Sense UI poate fi personalizat şi prin aplicarea de skin-uri. Acestea includ wallpaper şi set de icon-uri personalizate, respectiv scheme de culoare personalizate pentru meniuri.

Meniul principal grupează aplicaţiile instalate în ecrane cu câte 16 selecţii, ce pot fi comutate cu aceleaşi gesturi stânga/dreapta aplicate pe suprafaţa touch a ecranului.

Performanţe

Ajutat de un chipset cu procesor dual-core la 1 GHz şi GPU Adreno 203, Desire X nu este un smartphone cu performanţe de top dar se descurcă, oferind o experienţă confortabilă în utilizare.

HTC Desire X -  Linpack HTC Desire X -  Quadrant
HTC Desire X -  GL Benchmark HTC Desire X -  AnTuTu

Testele sintetice îl plasează în partea de jos a clasamentului, undeva între modelul Sony Xperia go şi variantele Xperia U, Xperia S. După cum arată şi rezultatele obţinute cu benchmark-urile AnTuTu, Quadrant şi GL Benchmark, HTC Desire X oferă performanţe la un nivel apropiat mult mai costisitorului Samsung Galaxy S III Mini, ba chiar în devansează în testele Linpack.

Camera foto

Camera foto cu senzor de 5 MP instalată pe terminalul Desire X demonstrează performanţe mulţumitoare, dar fără a concura soluţiile prezente pe modele smartphone de top. Apreciez optimizarea bună a aplicaţiei de captură, ce porneşte în mai puţin de o secundă şi reacţionează foarte prompt la apăsarea butonului pentru obturator, latenţa fiind mai mică de 0.5 secunde. Apăsarea prelungită a butonului reprezentat pe ecran permite obţinerea de poze în rafală, ce sunt prezentate apoi într-o listă cu miniaturi din care putem alege poza cea mai reuşită.

HTC Desire X sample picture HTC Desire X sample picture
HTC Desire X sample picture HTC Desire X sample picture

Calitatea imaginii este excelentă pentru pozele obţinute sub lumină solară directă, dar nu dezamăgeşte nici sub cer înnorat, imaginile păstrând aproape toate detaliile şi un nivel de zgomot foarte redus.

Nici pozele cu blitz nu arată prea rău, deşi aici imaginile pierd puţin din detalii şi prezintă zgomot vizibil.

HTC Desire X poza cu blitz HTC Desire X poza fără blitz

Funcţia de filmare limitată la rezoluţie 800 x 480 pixeli nu poate concura performanţele unei camere video HD, dar beneficiază de un sistem eficient pentru stabilizarea imaginii şi algoritm de compresie ce păstrează în limite rezonabile dimensiunea fişierelor rezultate (apox. 20 MB pentru un minut de înregistrare)

HTC Desire X – video sample 1

HTC Desire X – video sample 2

Autonomie

HTC Desire X este echipat cu un acumulator de 1650 mAh, suficient pentru aproximativ două zile de utilizare normală, cu acces ocazional la internet prin conexiune WiFi, 20-30 minute de navigare web şi până la o oră de apeluri telefonice zilnic.

Dacă dorim să avem acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 3G, iar în călătorii obişnuim să ne relaxăm cu sesiuni de jocuri Android, Desire X va avea nevoie de adaptorul AC în fiecare zi. Din fericire capacitatea acumulatorului instalat este de cele mai multe ori suficientă pentru măcar o zi de utilizare.

HTC Desire X - acumulatorul Li-Ion de 1650 mAh

Concluzie

HTC Desire X este un smartphone foarte reuşit pentru nivelul său de preţ. La suprafaţă arată bine, dar este solid construit şi la interior. Chipsetul de care dispune nu este cel mai performant cu putinţă, dar se împacă bine cu sistemul Android 4.0.4 şi interfaţa Sense UI 4.1, pe care o redă cursiv în cea mai mare parte a timpului.

În afară de carcasa solidă şi cu design atrăgător, ecranul de 4 inch cu rezoluţie WVGA este un adevărat deliciu pentru ochi, oferind contrast şi culori plăcute priviri, luminozitate suficientă şi unghiuri de vizibilitate confortabile. Cei interesaţi şi de abilităţile pentru poze vor aprecia cu siguranţă camera foto de 5MP instalată pe modelul Desire X.

Din păcate pentru preţul de aproximativ 1200 Lei va trebui să acceptăm faptul că HTC Desire X nu poate filma decât la rezoluţie SD, iar acumulatorul instalat sacrifică o parte din autonomie pentru menţinerea unei construcţii compacte şi greutate redusă.

Per total, HTC Desire X este un cadou numai bun de pus sub bradul de crăciun, efectul fiind garantat unul pozitiv.

Părţi pozitive

Design reuşit şi construcţie solidă
Ecran de bună calitate, cu diagonală 4 inch
Chipset cu performanţe rezonabile
Cameră foto decentă
Memorie expandabilă

Părţi negative

Nu filmează la rezoluţie HD
Autonomia bateriei putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult