HTC Touch Diamond2 – al doilea diamant e mult mai bun ca primul

30.06.2009
HTC Touch Diamond2 - al doilea diamant e mult mai bun ca primul

Produs recomandat de go4it.roDe la un producător cunoscut doar în rândul unui număr limitat de utilizatori, HTC a ajuns în ultimii ani un brand cunoscut şi recunoscut. Deşi încă nu are notorietatea unor nume precum Nokia, Samsung sau Sony Ericsson, din punctul de vedere al calităţii hardware şi software a dispozitivelor, HTC nu este cu nimic mai prejos. Poate chiar din contră.

Mai nou, cei de la HTC au descoperit potenţialul lui Google Android. Asta după ce ani de-a lungul taiwanezii au fost monogami şi nu au înşelat sub nicio formă Microsoft. Ba chiar au fost locomotiva lui Windows Mobile. Mai lipseşte doar ca HTC să realizeze că poate face telefoane şi cu Symbian S60 (care mai nou este open source, adicătelea nu i-ar costa) pentru a avea un portofoliu aproape complet de sisteme de operare.

HTC Touch Diamond2 este, cronologic, logic şi din toate punctele de vedere, urmaşul lui HTC Touch Diamond, un dispozitiv care ne-a impresionat la vremea lui dar care suferea de câteva lacune pe care un ochi atent nu le putea trece uşor cu vederea. Din fericire, HTC Touch Diamond2 nu este doar o reîncarnare, ci aduce numeroase îmbunătăţiri atât la nivel hardware, cât şi software.

HTC Touch Diamond2

Serios

HTC Touch Diamond2 nu mai are strălucirea şi fanteziile de design ale înaintaşului său. Este mai sobru, "mai business". Amestecul de metal cu plastic negru îi conferă un aer serios, lipsit de fiţe. Şi greutate. Deşi nu este nici de departe o cărămidă, HTC Touch Diamond2 are greutate inclusiv la propriu. Efectiv, simţi că ţii un telefon în mână.

Touchscreen-ul de 3.2 inch ocupă cea mai mare partea a dispozitivului. Comenzile date prin atingere sunt luate parcă mai uşor decât la primul Diamond, iar rezoluţia de 480 x 800 pixeli conferă o densitate foarte bună a pixelilor. Calitatea imaginii este şi ea excelentă. Doar afară, în lumina directă a soarelui, are de suferit.

Cel mai interesant element nou la nivel hardware este cu certitudine funcţia de zoom. Plasată imediat sub ecran aceasta este o bară de tip "touch sensitive" care permite mărirea şi micşorarea imaginilor, a paginilor web etc. Folosirea ei este cât se poate de simplă: dacă plimbi degetul pe ea de la stânga la dreapta măreşti, iar invers micşorezi.

HTC Touch Diamond2

Sub funcţia de zoom vin singurele butoane din partea frontală a dispozitivului, în număr de patru. Două dintre acestea sunt dedicate gestionării apelurilor, iar celelalte corespund funcţiei back şi meniului Start. Butonul care corespunde meniului Start funcţionează similar celui de meniu de la telefoanele cu Symbian S60: apeşi odată pentru a intra în meniu, iar a două apăsare te readuce în tab-ul principal al interfeţei TouchFlo 3D.

Marginile telefonului sunt scutite de butoane, singurele excepţii constituind-o butonul de reglare volumului şi cel de Power/Stand By. Butonul de volum este mai lung şi se apasă pe margini pentru a creşte sau a reduce volumul.

Spatele este drept. Cei care au avut sau s-au jucat cu primul Diamond îşi amintesc că spatele era decorat cu triunghiuri care făceau ca acesta să se mişte când era pus pe o suprafaţă plană. La Diamond2 nu mai este cazul.

HTC Touch Diamond2

TouchFlo 3D – evoluţie pozitivă

Când am testat primul Diamond nu m-am ferit să-l critic pentru lentoarea cu care se mişca interfaţa TouchFlo, foarte tânără la acea vreme. Apăsai un buton şi abia după un scurt timp telefonul îndeplinea comanda. Şi asta indiferent de procesor sau memorie RAM, era clar ceva în neregulă cu aplicaţia dezvoltată de HTC.

Din fericire, HTC Touch Diamond2 nu mai suferă de acest simptom. TouchFlo 3D este rapid, se mişcă practic instantaneu şi vine cu numeroase noutăţi. În fond, îmbunătăţirile software sunt cel mai mare câştig faţă de primul dispozitiv Diamond.

TouchFlo 3D are două caracteristici definitorii. Pe prima am amintit-o deja: este rularea fluentă. A doua caracteristică este, metaforic vorbind, îngroparea lui Windows Mobile. TouchFlo 3D acoperă acum mai multe meniuri şi aplicaţii ale sistemului de operare. Interfaţa învechită şi plictisitoare de Windows Mobile a fost înlocuită cu mult mai arătoasa interfaţa TouchFlo 3D. Ce înseamnă asta? Că apelezi mai rar la Stylus deoarece meniurile TouchFlo 3D sunt optimizate pentru utilizare tactilă. Mult mai multe meniuri şi aplicaţii pot fi folosite cu degetul, fără a apela la Stylus.

TouchFlo 3D aduce numeroase îmbunătăţiri faţă de prima versiune de TouchFlo. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

HTC Touch Diamond2Meniu de notificări. Dacă apeşi oricare iconiţă din bara de sus este afişat un meniu general cu toate notificările de la apeluri ratate, la mesaje primite şi alarme neoprite

Manager de contacte. Înlocuieşte agenda de Windows Mobile şi este optimizat pentru utilizare tactilă. Are trei secţiuni: toate contactele, persoane favorite şi history. Practic, este o agendă de contacte unificată cu istoricul convorbirilor şi mesajelor. Dacă intri la o anumită persoană poţi vedea nu doar informaţiile de contact, ci şi tot istoricul de apeluri şi mesaje realizate cu respectivul.

Browser Web. Opera a rămas browser-ul default. Tab-ul de Internet din TouchFlo 3D vine cu două noutăţi: box-ul de căutare pe Google şi aşa-numitele Push Pages. Acestea sunt nişte bookmark-uri care pot fi reîmprospătate automat. Browser-ul se conectează la Internet la numite intervale de timp pentru a descărca paginile respective. În acest fel, site-urile adăugate pot fi accesate mai rapid. Dacă nu vrei să faci risipă de trafic, poţi dezactiva această facilitate.

Weather. Tab-ul responsabil cu prognozele meteo arată la fel de bine ca şi până acum. În plus, are şi prognoza pentru următoarele zile, cu temperaturile maxime şi minime.

Calendar. Acesta este un tab nou care nu exista în prima versiune de TouchFlo. Are două moduri de afişare: zilnic şi lunar. În modul de afişare pe zi, alături de întâlniri şi sarcini este afişată şi starea vremii.

 

Meniul Start. Butonul de Start nu mai duce în meniul corespunzător de Windows Mobile, ci într-un meniu personalizat în care utilizatorul plasează programele preferate. Abia când apeşi funcţia All Programs intri în meniul cu toate aplicaţiile instalate. Acesta este şi el optimizat de HTC pentru utilizare tactilă.

Configurarea tab-urilor. Deşi mi se părea normal ca opţiunile de configurare a interfeţei TouchFlo 3D să existe încă de la prima versiune, e bine că acestea au fost implementate măcar acum. Utilizatorul poate stabili ce tab-uri sunt afişate şi în ce ordine.

HTC Touch Diamond2

 

Camera foto

HTC-urile nu au excelat niciodată din punctul de vedere al camerei foto. Fotografiile realizate cu HTC Touch Diamond2 nu sunt extraordinare: culorile sunt şterse, contrastul este incorect iar detaliile au de suferit. Cu toate astea, comparativ cu modele mai vechi, fotografiile făcute cu Diamond2 sunt mai bune. Oricum, nu trebuie să ai pretenţii prea mari de la camera foto, chiar dacă are 5 MP.

HTC Touch Diamond2

Autonomie

HTC Touch Diamond2 are o baterie Li-Ion de 1100 mAh. Autonomia oferită de aceasta este peste media unui dispozitiv de acest fel, cu sistem de operare Windows Mobile. Mai precis, cu 2-3 ore de navigare pe Internet, peste o oră de vorbit şi navigare masivă prin meniuri, HTC Touch Diamond2 s-a descărcat după două zile şi jumătate.

Un regim mai acerb de utilizare îl poate descărca şi într-o zi jumătate. Pe de altă parte, dacă nu este folosit intens, autonomia poate depăşi şi trei zile, ceea ce este clar peste ceea ce ne-au obişnuit telefoanele cu Windows Mobile.

Verdict

Nu sunt foarte multe reproşuri care-i pot fi făcute lui HTC Touch Diamond2. Şi pe acelea le faci doar dacă eşti cârcotaş. Este un dispozitiv excelent din multe punctele de vedere. Şi este de apreciat efortul HTC de a ţine pe cât posibil sub covor interfaţa bătrânicioasă de Windows Mobile. Evident, nu lipsesc mai toate tehnologiile de top de la HSDPA, Wi-Fi şi GPS.

HTC Touch Diamond2 costă, la această oră, în jurul a 1.900 RON. Este un preţ prohibitiv pentru mulţi utilizatori dar justificat, mai ales dacă e să-l comparăm cu alte dispozitive de pe acest segment de preţ.

Plusuri şi minusuri

+ construcţie
+ interfaţa TouchFlo 3D
+ rezoluţia ecranului
+ HSDPA 7.2 Mbps, Wi-Fi, GPS
+ funcţie hardware de zoom
+ browser web Opera
+ autonomie peste medie

– slotul microSD este plasat sub capacul de pe spate
– ecranul nu se vede foarte bine în bătaia soarelui

Urmărește Go4IT.ro pe Google News