Huawei ar putea primi acces la serviciile Google în noiembrie, înainte de lansarea în magazine a seriei Mate 30

04.11.2019
Huawei ar putea primi acces la serviciile Google în noiembrie, înainte de lansarea în magazine a seriei Mate 30

Ultima jumătate de an în domeniul tehnologiei a fost dominat de un singur subiect: restricţiile pe care SUA le-a impus asupra Huawei. Această situaţie a făcut imposibilă dezvoltarea de noi smartphone-uri echipate cu sistemul de operare Google, printre altele, dar şi lansarea de laptop-uri noi şi tablete Android în vest, întrucât toate foloseau hardware şi software american. Această situaţie ar putea să se încheie foarte curând, conform Wilbur Ross, Secretarul Departamentului de Comerţ din SUA.

Ross a vorbit într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg despre situaţia actuală. Acesta a dezvăluit că atunci când programul de „excepţii” pentru companiile americane care doreau să continue colaborarea cu Huawei a fost pornit, Departamentul de Comerţ se aştepta la mult mai puţine cereri. Astfel, cu peste 200 de companii care au cerut excepţii simultan, nu a putut fi realizată o analiză rapidă a fiecăreia în timp util. Totuşi, primele licenţe vor fi acordate foarte rapid, ceea ce ar putea însemna că Google ar putea primi o astfel de licenţă în următoarele câteva săptămâni.

„Licenţele vor veni foarte curând. Sunt foarte multe cereri şi sincer au fost mai multe decât ne aşteptam. Trebuie să ţinem minte că în cazul companiilor de pe Entity List este şi o prezumpţie de refuz. Este clar că multe dintre companii au crezut că cererile lor vor fi refuzate, chiar dacă noi vom aproba foarte multe.”

Această declaraţie nu este tocmai o confirmare pentru continuare relaţiei dintre Google şi Huawei, însă există o şansă mare ca utilizarea software-ului Android să nu pună în pericol „siguranţa naţională” a Statelor Unite.

Tot Ross vorbeşte despre o „primă fază” a unui acord de comerţ între SUA şi China, care ar putea fi semnat de către cele două state în cursul lunii noiembrie. Acesta implică exportul de produse agricole din SUA către China, în schimbul scăderii sau eliminării taxelor de 15% care ar urma să fie introduse în decembrie pentru smartphone-uri importate din China. Aici intră şi dispozitivele produse de alte companii, inclusiv cele americane, precum Apple.

Momentan, Apple nu a oferit declaraţii despre ce se va întâmpla de pe 15 decembrie, când va trebui să plătească taxe în plus către statul American pentru iPhone-urile pe care le vinde pe teritoriul ţării. Există trei posibilităţi, în cazul în care taxa va intra în vigoare. Fie va plăti din buzunar cei 15%, lăsând preţul neschimbat, fie va scumpi puţin preţul, plătind o parte din buzunar, iar o parte fiind transferată către cumpărător. În ultima situaţie, preţul dispozitivelor ar putea creşte cu 15%, costul fiind suportat integral de către client. Având în vedere preţurile ridicate ale telefoanelor Apple în afara SUA, este foarte probabil ca Apple să prefere scumpirea.

Cu o lansare limitată pentru seria Mate 30 plănuită pentru Europa, această veste a venit într-un moment foarte bun pentru Huawei. Este posibil ca până când planurile oficiale ale companiei pentru piaţa din vest să fie anunţate, situaţia să se rezolve, iar cei care cumpără dispozitive Mate 30 să le poată folosi din prima zi aşa cum au fost gândite, cu Google Mobile Services.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult