Huawei ar putea produce puține unități Mate 40 Pro din cauza lipsei stocurilor de procesoare

17.09.2020
Huawei ar putea produce puține unități Mate 40 Pro din cauza lipsei stocurilor de procesoare

Se zvonește că Huawei Mate 40 și Mate 40 Pro vor fi anunțate foarte curând, însă telefoanele ar putea să întârzie în magazine până anul viitor în afara Chinei. Motivul pare să fie unul destul de clar: lipsa stocurilor de componente, cauzată de restricțiile SUA asupra Huawei și partenerilor săi. Cele mai recente zvonuri spun însă că Huawei nu va avea disponibile nici măcar numărul de unități conservator pe care se aștepta să îl ofere în urma embargoului, fiind disponibile aproximativ jumătate din numărul de procesoare Kirin 9000 decât cel pe care l-a comandat inițial.

TSMC a livrat doar jumătate din numărul de cipuri de Mate 40 Pro care îl comandase Huawei

Începând de luni, 14 septembrie, TSMC, cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial, a încetat livrările către Huawei și nu mai poate onora comenzile companiei. Procesul său de fabricație folosește tehnologii americane, iar autoritățile SUA au interzis companiilor străine care folosesc tehnologii originare din SUA să colaboreze cu Huawei. Astfel, TSMC, în ciuda accelerării procesului de producție, nu a putut onora decât 8,8 milioane de unități ale noului chipset Kirin 9000, bazat pe noua arhitectură pe 5nm, din cele 15 milioane comandate inițial.

Informațiile vin de pe Weibo, unde un leaker spune că Huawei a primit doar 22.000 de plăci de silicon cu litografie pe 5nm de la TSMC. Fiecare dintre acestea oferă un randament de 400 de cipuri funcționale, deci în total vor fi aproximativ 8,8 milioane de cipuri disponibile pentru producția de Mate 40 Pro. Atunci când iei în calcul și faptul că vor exista dispozitive cu defecte de fabricație care nu vor ajunge pe piață, iar altele vor trebui păstrate pentru garanții, estimările de 8 milioane de unități de Mate 40 și 40 Pro care circulau de câteva săptămâni, par să fie în limitele realității.

Nu știm însă câte dintre aceste unități vor fi păstrate pentru lansare în China, unde telefoanele Huawei funcționează la fel dintotdeauna și câte vor fi livrate în afara Chinei, unde clienții vor simți lipsa serviciilor Google. Vom afla cel mai probabil spre sfârșitul anului, când Huawei va anunța raportul de vânzări anual. Totuși, având în vedere situația de față, există șanse ca modelul Huawei Mate 40 Pro să fie disponibil doar în cantități limitate, pe bază de înscrieri sau pre-comandă, fără disponibilitate la raft.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult