Huawei ar putea produce telefoane şi fără tehnologii americane. Doar 0,9% din P30 Pro este „produs în SUA”

28.06.2019
Huawei ar putea produce telefoane şi fără tehnologii americane. Doar 0,9% din P30 Pro este „produs în SUA”

Huawei riscă să nu mai poată construi smartphone-uri în viitorul apropiat, în cazul în care sancţiunile SUA vor intra în vigoare peste două luni, întrucât compania este momentan dependentă de componente şi software produse de companii americane. Totuşi, aceste componente nu sunt atât de mult pe cât par şi nici imposibil de înlocuit, conform unui raport Nikkei, care a desmembrat un Huawei P30 Pro şi a analizat fiecare componentă în parte şi originea ei. Aparent doar 0,9% dintre componentele unul smartphone de top au originea în SUA.

Din totalul de 1.631 de componente folosite la dezvoltarea unui Huawei P30 Pro, doar 15 sunt produse de companii Americane. Acestea sunt însă unele dintre cele mai scumpe din telefon, reprezentând 16,3% din costul total al pieselor, adică 59,36 de dolari din 363,83 dolari. Printre cele mai importante componente americane se numără memoria RAM, produsă de Micron, semiconductori de la Skyworks şi Qorvo, dar şi sticla Gorilla Glass de la Corning, care acoperă întregul exterior al dispozitivului, pe ambele părţi.

Am fi înclinaţi să credem că majoritatea celorlalte componente provin din China, însă de fapt, telefonul este construit cu părţi realizate în principal de companii japoneze şi coreene. 869 dintre componente sunt realizate în Japonia (53,2%), cu un cost total de 83,71 dolari (23% din total), în timp ce alte 562 de componente provin din Coreea de Sud (34,4%) cu un cost de 28$ (7,7%).

Taiwan-ul produce de asemenea 83 de componente pentru Huawei P30 Pro (5%), cu un cost de 28,85 dolari (7,9%), iar în cele din urmă 80 de alte componente sunt chinezeşti. Acestea din urmă însă sunt cele mai scumpe din tot dispozitivul: 138,61 dolari. Aici intră procesorul Kirin, proprietar, dar şi display-ul OLED produs decompania chineză BOE.

Având în vedere că există alternative de la alte companii din afara SUA la majoritatea componentelor dintr-un flagship precum P30 Pro, rămâne doar problema licenţelor pe arhitectura produsă de compania ARM, care deşi este britanică la origini, foloseşte la rândul ei tehnologii americane. Dacă Huawei reuşeşte să rezolve şi această problemă, ar putea, cel puţin în teorie, să continue să producă smartphone-uri în ciuda sancţiunilor SUA.

Adevărata problemă cu care se confruntă compania acum este cea a software-ului. Android-ul de la Google este standardul în industrie pentru piaţa din vest. Aplicaţiile şi serviciile Google, la Play Store şi la actualizările de securitate şi funcţionalitate nu vor putea fi uşor de înlocuit cu un sistem de operare proprietar precum HongMeng/Ark/Oak OS.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult