Huawei ar putea să vândă modem-uri 5G exclusiv către Apple pentru iPhone-ul din 2020

09.04.2019
Huawei ar putea să vândă modem-uri 5G exclusiv către Apple pentru iPhone-ul din 2020

În urma conflictului deschis pe care Apple îl are cu producătorul de cipuri Qualcomm, iPhone-urile şi iPad-urile au trebuit să se bazeze pe modem-uri 4G de la Intel. Din păcate însă, Intel nu are momentan un modem 5G pregătit pentru lansare şi există posibilitatea ca acesta să nu fie gata nici până în 2020, când Apple va dori să lanseze primele sale telefoane 5G. Astfel, opţiunile sunt limitate, însă ajutorul ar putea veni din cel mai neaşteptat loc. Compania Huawei ar putea fi interesată să vândă modem-uri, însă doar către Apple, nu şi către alţi parteneri.

Conform Engadget, care citează surse anonime din industrie, reprezentanţii Huawei ar fi dispuşi să renunţe la exclusivitatea modem-urilor sale Balong 5000, care se vor regăsi în modelele Huawei Mate X şi Mate 20X în varianta 5G, pentru a le vinde către Apple. În trecut, Huawei a declarat că modem-urile sale 5G vor rămâne exclusive produselor sale, însă ocazia de a lucra cu unul dintre cei mai mari şi respectaţi concurenţi ai săi ar putea să ducă la renunţarea la această regulă.

Dacă Huawei va oferi într-adevăr modem-uri 5G către Apple, compania ar putea lansa iPhone-ul 5G în 2020, aşa cum este programat. Alternativ, compania ar putea să întârzie încă un an, întrucât Intel ar putea să nu livreze modem-urile 5G promise la timp, după ce compania a raportat întârzieri repetate în ultimele luni. De asemenea, Apple nu doreşte să rămână cu un singur furnizor de modem-uri.

Alte alternative ar putea fi Samsung şi MediaTek, însă niciuna nu este o sursă de încredere. Samsung are capacitate prea mică de producţie pentru astfel de componente, spunând deja că nu poate să vândă modem-uri 5G către Apple, iar MediaTek nu este o soluţie bună din punct de vedere tehnic. Există şi posibilitatea ca Apple şi Qualcomm să îşi rezolve disputele legale în tribunal sau în afara acestuia în cursul anului 2019 şi să reia parteneriatele pentru dispozitivele din viitor.

Chiar şi în cazul în care Apple ar lua în considerare să lucreze alături de Huawei, în ciuda faptului că guvernul american avertizează toate companiile şi ţările partenere despre riscurile tehnologiilor realizate de producătorul chinez, apar noi semne de întrebare. Huawei este o companie acuzată de spionaj industrial în special când vine vorba despre produsele Apple, iar anumite modele de laptop par a fi clone de MacBook. Apple ar putea vedea această ofertă ca o ocazie pentru Huawei de a afla mai multe despre produsele pe care urmează să le livreze, putând folosi tehnologii similare sau să aducă pe piaţă tehnologii mai performante înainte de lansarea noilor iPhone-uri.

Avantajul modem-urilor 5G Balong 5000 este însă destul de evident. Acesta oferă suport pentru reţele de nouă generaţie de ambele feluri. Avem atât conexiuni 5G rezultate din antene din infrastructura veche, upgradate la 5G, cu compatibilitate completă cu antenele 2G, 3G şi 4G, cât şi noua tehnologie mmWave, care oferă exclusiv conectivitate 5G.

Desigur, nu trebuie să uităm faptul că Apple lucrează deja la o tehnologie proprietară pentru modem-uri 5G, iar proiectul său ar putea să fie gata înainte de lansarea telefoanelor noi din 2020. Compania a angajat mulţi foşti ingineri de la Intel şi Qualcomm în ultimele luni, în speranţa că va putea renunţa în viitor la încă o componentă produsă de companii partenere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult