Huawei lansează Mate Xs: telefon pliabil cu design îmbunătăţit, hardware de top şi conectivitate 5G

25.02.2020
Huawei lansează Mate Xs: telefon pliabil cu design îmbunătăţit, hardware de top şi conectivitate 5G

Chiar dacă Mobile World Congress nu se mai ţine, câteva companii au ţinut morţiş să îşi continue prezentările din Barcelona. Printre acestea se numără şi Huawei, care a prezentat în mod oficial modelul Mate Xs, cel de-al doilea model cu ecran pliabil al companiei, care nu reprezintă un upgrade major faţă de prima generaţie, însă încearcă să repare câteva mici neajunsuri ale modelului original. Acesta vine cu hardware îmbunătăţit, în mare parte, întrucât pe partea software ştiam deja ce primim: EMUI 10.

O primă diferenţă importantă între Mate X şi Mate Xs este faptul că modelul nou va fi lansat şi pe piaţa internaţională, în timp ce Mate X a fost disponibil exclusiv în China. De fapt, planul iniţial era ca modelul original să ajungă şi pe piaţa internaţională anul trecut, însă restricţiile SUA au dus la anularea acestor planuri.

Îmbunătăţirile la nivel hardware sunt de două feluri: la interior şi la exterior. La interior, avem o nouă platformă hardware, actualizată. Vorbim despre un chipset Kirin 990 5G, cel mai puternic procesor Huawei, alături de modemul Balong integrat şi în Mate 30 Pro 5G. Apoi avem camere foto îmbunătăţite, probabil senzorul principal fiind upgradat la performanţa de pe noul model Mate de top. Celelalte două camere par să fie neschimbate (3x zoom 8MP f/2.4 şi ultra-wide 16 MP f/2.2). Există de asemenea şi o cameră 3D TOF. Fiind un telefon care îşi poate curba ecranul până pe spate, nu este necesară o cameră frontală, cea principală fiind folosită şi pentru selfie-uri.

Şi că tot a venit vorba despre ecran, acesta este acum construit din două straturi, fiind semnificativ mai rezistent şi vine cu o protecţie de ecran aplicată din fabrică. Cei de la Huawei spun că aceasta poate fi decojită şi că poate fi înlocuită fără a deteriora ecranul, spre diferenţă de soluţiile Samsung. Balamaua a fost îmbunătăţită pentru a ţine ecranul mai rigid în poziţia deschisă, dar şi pentru a limita urmele de pe ecran atunci când acesta este pliat.

Când ecranul este complet deschis, acesta oferă o diagonală de 8” cu rezoluţie 2.480 x 2.200 pixeli, iar atunic când este pliat, ecranul principal oferă un ecran de 6,6”. La interior se găseşte şi un acumulator de 4.500 mAh, capabil de încărcare rapidă la 55W.

Desigur, software-ul EMUI 10 este bazat pe Android 10 AOSP şi vine livrat fără aplicaţiile Google, fiind echipat cu App Gallery şi Huawei Mobile Services. Din păcate însă, faţă de Mate 30 Pro, care a avut o scurtă perioadă disponibilă o metodă rapidă de instalare a aplicaţiilor Google, lucru care a dus la crearea unor imagini care pot fi instalate pe toate telefoanele, în cazul Mate Xs nu vor exista astfel de soluţii rapide, deci cei care vor serviciile Google vor trebui să apeleze la metode mai complicate de instalare.

Telefonul se lansează în luna martie şi va fi disponibil în configuraţie cu 8 GB RAM şi 512 GB stocare la preţul de 2.500 euro.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video