Huawei oferă o fereastră de lansare pentru Ark OS. Compania nu va fi afectată de lipsa componentelor americane

29.05.2019
Huawei oferă o fereastră de lansare pentru Ark OS. Compania nu va fi afectată de lipsa componentelor americane

Alaa Elshimy, Managing Director şi Vice Preşedinte al Huawei Enterprise Business Group Middle East, a oferit în premieră informaţii despre sistemul de operare Ark (nume de cod HongMeng) într-un interviu pentru TechRadar. Acesta a dezvăluit faptul că acesta este într-un stadiu avansat de dezvoltare, fiind gata pentru a putea fi testat încă de la începutul anului trecut. Se pare că Huawei lua în calcul posibilitatea că, la un moment dat, SUA ar putea interzice accesul companiei la Android.

„Huawei ştia că acest moment va veni şi s-a pregătit. Sitemul de operare era gata din Ianuarie 2018 şi reprezenta planul nostru „B”. Nu am vrut să aducem acest sistem de operare pe piaţă, întrucât aveam o relaţii puternice cu Google şi alte companii, şi nu doream să le stricăm.”

În ciuda faptului că Elshimy a declarat pentru TechRadar că lansarea ar putea începe chiar de luna viitoare, reprezentanţii Huawei au revenit cu declaraţii noi, spunând că aceasta a fost o eroare. Totuşi, am primit informaţii despre data la care Huawei se pregăteşte să lanseze oficial Ark OS, atât în China, cât şi în restul lumii.

Iniţial, Ark OS va fi lansat în China, pe dispozitive Huawei, la sfârşitul anului 2019, urmând ca în 2020 acesta să fie lansat şi în restul lumii. Având în vedere acest program, probvabil că planul este ca modelul Mate 30 Pro să apară în China echipat cu Ark OS, urmând ca modelul Huawei P40 Pro (şi modelele derivate) să fie lansate în primăvara anului viitor cu acest sistem de operare instalat din fabrică.

Se aşteaptă ca toate aplicaţiile de Android să funcţioneze în continuare şi pe Ark OS, acesta fiind practic un derivat al versiunii AOSP. Compania plănuieşte să integreze propriul său magazin de aplicaţii, AppGallery în Ark OS, însă s-ar putea ca acesta să fie diferit faţă de ceea ce există acum, întrucât Huawei ar putea realiza un parteneriat cu un alt magazin, cu un portofoliu mai mare: Aptoide.

Referitor la posibilitatea de a mai dezvolta hardware, Elshimy spune că Huawei este o companie care se poate autosusţine, întrucât majoritatea componentelor sale sunt proprietare:

„Sancţiunile SUA nu vor afecta sistemul de operare proprietar şi chipset-urile în niciun fel, întrucât suntem o companie care se autosusţine. Producem toate chipset-urile în afară de cele Intel pentru PC şi servere. Folosim propriul cip pentru stocare, în timp ce ceilalţi producători folosesc soluţii Qualcomm şi suntem singurul producător care îşi produce propriul procesor mobil. Acest lucru ne permite să setăm singuri viteza de dezvoltare.”

De asemenea, se pare că Huawei pregăteşte înlocuirea cipurilor Intel din laptop-uri cu modele ARM proprietare şi va lansa propria soluţie pentru baze de date pentru a elimina dependenţa de soluţii Oracle. Cât despre WiFi şi carduri SD, eliminarea Huawei din aceste asociaţii nu înseamnă obligatoriu că aceste tehnologii nu vor putea fi folosite. Acestea nu vor mai fi testate şi certificate de asociaţii, însă produsele vor funcţiona la fel ca până în prezent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult