Huawei P10 Lite: aceeaşi Mărie, cu o pălărie mai frumoasă [REVIEW]

18.05.2017
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Huawei îşi concentrează de câteva luni eforturile de marketing spre promovarea noului flagship P10, însă de câţiva ani deja unul dintre cele mai vândute modele din portofoliul său sunt dispozitivele din gama „Lite”. După succesul P8 Lite şi P9 Lite, care s-au bucurat chiar şi de versiuni actualizate „2017”, Huawei aduce pe piaţă noul P10 Lite, succesorul de drept al seriei, care vine cu un design familiar, hardware de medie şi un preţ foarte atrăgător.

Design, construcţie, ergonomie

Noul P10 Lite este un telefon ciudat în acest moment, întrucât deşi poartă numele P10, acesta nu se aliniază din punct de vedere al designului cu fratele său mai puternic. Telefonul este construit din sticlă şi aluminiu, o îmbunătăţire clară faţă de modelul P9 Lite lansat anul trecut cu spate din plastic, însă este departe de P10 şi P10 Plus, care vin cu un corp unibody din aluminiu. Probabil că includerea unei huse din plastic în pachet era mai potrivită pe modelul Lite decât pe cel high-end, sticla fiind cu siguranţă mai fragilă decât metalul.

Ambele panouri de sticlă sunt uşor curbate la margini, însă considerabil mai puţin rotunjite decât sticla de pe P9 şi P10. Rama metalică este şlefuită pe margini, oferind un plus de siguranţă atunci când telefonul este ţinut în mână, o senzaţie foarte diferită faţă de P10, care venea cu margini rotunjite foarte alunecoase. În timp ce Huawei a decis să mute senzorul de amprentă de pe P10 sub display, transformându-l într-un buton multifuncţional, P10 Lite împrumută poziţionarea şi forma senzorului de amprentă de la P9, fiind amplasat pe spatele dispozitivului pe centru, undeva în treimea de sus a dispozitivului.

Deasupra senzorului de amprentă găsim un singur senzor foto, care beneficiază de un singur blitz cu LED. În rest, spatele este complet lipsit de alte elemente, doar sigla Huawei şi cele câteva marcaje obligatorii pentru electronice fiind amplasate în partea de jos. Logo-ul Huawei se regăseşte şi pe partea din faţă a telefonului, sub display, însă textul este mai mic decât în cazul altor modele ale companiei.

Pe muchiile dispozitivului se regăsesc celelalte elemente ale telefonului. În partea dreaptă avem butonul power şi butonul de volum cu două puncte de acţionare, pe stânga găsim tăviţa pentru cartelele SIM şi card microSD (în cazul utilizării unui card de memorie, poate fi folosit un singur nano SIM), în partea de jos a fost poziţionat difuzorul pentru alerte şi portul microUSB, în timp ce jack-ul de căşti este pe muchia de sus a telefonului. În contrast, P10 beneficiază de USB Type-C şi un port de căşti poziţionat în partea de jos.

În ciuda diferenţelor între P10 şi P10 Lite, Huawei nu a neglijat construcţia modelului mai ieftin. Acesta pare un produs premium, bine construit, care se simte bine în mână, fiind categoric cu o treaptă peste unele dintre dispozitivele cu preţ similar de pe piaţă. În utilizare, acest model ne-a adus aminte mai degrabă de Honor 8, un smartphone produs tot de Huawei, care beneficiază de o construcţie similară, însă care este echipat cu un hardware mai puternic. Utilizatorii de Huawei P9 Lite vor beneficia însă de un upgrade semnificativ la capitolul construcţie, sticla de pe spate fiind probabil cel mai important element care lipsea de pe modelul anterior.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Huawei P10 Lite (WAS-LX1)
 • Ecran: 5,2”, LTPS IPS, 1920 x 1080 pixeli, sticlă 2.5D
 • Sistem de operare: Android 7.0 (EMUI 5.1)
 • Chipset: HiSilicon Kirin 658
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A53 la 2.1 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1.7 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-T830MP2
 • RAM: 3 GB (model WAS-LX1)
 • Memorie: 32 GB
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: microUSB 2.0
 • Cameră foto: senzor 12 MP, diafrafmă f/2.2, detecţie de fază, blitz LED
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0
 • Baterie: 3.000 mAh, încărcare rapidă „Super Charge”
 • Dimensiuni: 146.5 x 72 x 7.2 mm
 • Greutate: 146 grame

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

După cum spuneam anterior, P10 Lite pare să aibă mai multe în comun în termeni de design cu modelul P9 de anul trecut, iar display-ul este încă o confirmare a acestui fapt. Modelul P10 vine echipat cu un display „Neo IPS” de 5,1”, însă P10 Lite beneficiază de un display LTPS IPS de 5,2”, tot cu rezoluţie Full HD. Acesta nu este atât de performant precum cel de pe P10, însă oferă culori saturate, unghiuri de vizibilitate bune şi un nivel de luminozitate peste medie, lucru care îl recomandă şi în utilizarea în soare puternic.

Desigur, nuanţele de negru nu sunt la fel de intense precum cele de pe P10 (sau chiar P9), iar atunci când luminozitatea este setată pe nivelul maxim, negrul îşi pierde din adâncime. Cu toate acestea, în categoria sa de preţ, P10 Lite beneficiază de un display foarte bun, potrivit pentru orice tip de activitate. Fotografiile realizate cu camera telefonului arată în special foarte bine pe acesta, chiar dacă afişate pe un display mai mare sau pe un panou mai performant, calitatea lor poate avea de suferit.

Huawei nu spune dacă sticla de pe P10 Lite este sau nu Gorilla Glass de la Corning, însă tindem să credem că nu este. Acest lucru înseamnă că protecţia de pe display ar putea fi mai fragilă decât pe alte modele. De asemenea, asemeni altor smartphone-uri Huawei din ultimele câteva luni, acest model nu beneficiază de tratament oleofobic, amprentele fiind foarte vizibile pe suprafaţa telefonului. Spre diferenţă de P9 Lite şi P10 însă, acest model nu vine cu protecţie pentru ecran aplicată din fabrică, însă ar fi recomandată utilizarea unei astfel de folii pentru a evita amprentele şi zgârieturile.

Performanţă

Modelele „Lite” de la Huawei nu au fost niciodată lăudate pentru performanţă în jocuri video 3D, iar P10 Lite continuă această tradiţie. Cipul grafic integrat în chipset-ul Kirin 658 este acelaşi folosit şi anul trecut, pentru modelul Kirin 650. De fapt, diferenţele între aceste două modele de chipset sunt minime, singura diferenţă notabilă fiind creşterea frecvenţei primelor patru nuclee de la 2.0 la 2,1 GHz. Cum era de aşteptat. Performanţa este similară, iar o comparaţie directă a scorurilor din testele sintetice prezintă exact acest lucru. Ba chiar în unele situaţii P9 Lite iese cu câteva puncte mai sus, însă diferenţa este în marja de eroare de câteva procente diferenţă, deci neglijabilă.

Un avantaj real în utilizarea de zi cu zi este însă integrarea unui modul de 3 GB memorie RAM (faţă de 2 GB pe P9 Lite), lucru care permite rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp. Astfel, timpii de încărcare la tranziţia de la o aplicaţie la alta sunt de obicei inexistenţi, software-ul păstrând în fundal deschise aplicaţiile pentru mai mult timp. De asemenea, modulul de stocare internă este semnificativ mai rapid decât pe P9 Lite la scriere, lucru care deschide acum posibilitatea înregistrărilor video Full HD la 60 de cadre pe secundă.

Adevărul este însă că testele nu spun întreaga poveste. Cei care doresc să ruleze multe jocuri cu grafică 3D probabil că oricum nu se orientau către P10 Lite, în timp ce toate celelalte funcţii normale ale unui smartphone sunt îndeplinite fără probleme de către acest dispozitiv. Cu greu poţi găsi aplicaţii care nu se comportă exemplar în utilizare normală, indiferent câte alte aplicaţii sunt deschise în fundal.

Test Scor
AnTuTu 60.311 puncte
Geekbench

Single-Core: 835 puncte

Multi-Core: 3.307 puncte

3DMark Slingshot 368 puncte
3DMark Ice Storm 11.248 puncte
PCMark Work 4.548 puncte
BaseMark (medium) 15.170 puncte
GFXBench Car Chase 179 frames
A1SD (Internal Memory)

Write: 144.80 MB/s

Read: 176.08 MB/s

Autonomie

Având în vedere cât de similare sunt P9 Lite şi P10 Lite în termeni de hardware intern, nu este de mirat că autonomia noului dispozitiv este similară. În utilizare normală, cu internet 4G activ tot timpul, WiFi selectiv şi aplicaţiile de social media uzuale (Facebook, Messenger şi Instagram), plus două conturi de e-mail, telefonul poate să ofere oriunde între 25 şi 30 de ore de autonomie la o singură încărcare. Avantajul faţă de P9 Lite este însă integrarea tehnologiei Super Charge, care aduce P10 de la 0 la 100% în aproximativ 90 de minute.

În teorie, noul P10 Lite ar trebui să ofere cam o zi întreagă de autonomie indiferent de modul de utilizare (în afară de jocuri video, care vor consuma energia mult mai rapid), cu menţiunea că menajarea unor funcţii mai complexe şi utilizarea unui profil de consum mai eficient poate să asigure până la două zile complete. Utilizatorii mai exigenţi pot lua „la pachet” încărcătorul Huawei original, care este de dimensiuni mici şi poate să asigure ore bune de utilizare în doar câteva minute de conectare la priză.

Software, camera foto şi concluzii

Software

La capitolul software nu sunt multe lucruri noi de spus despre modelul P10 Lite, întrucât vine echipat din fabrică cu Android 7.0 şi skin-ul proprietar Huawei EMUI 5.1 (Emotion UI), ambele prezente şi pe modelul P10 standard. Toate meniurile şi aplicaţiile pre-instalate sunt în mare parte identice între cele două modele, singurele diferenţe notabile fiind în aplicaţia de cameră foto, care nu beneficiază de tehnologia Leica şi nici de designul cu text inspirat de camerele foto ale companiei germane.

De asemenea, funcţiile senzorului de amprentă nu sunt similare între cele două modele, P10 Lite folosind acelaşi sistem de la P9, care poate să ofere acces la centrul de notificări şi la posibilitatea de a naviga prin fotografiile din galerie. Pentru mai multe detalii despre EMUI 5.1, puteţi citi review-ul lui Huawei P10, publicat la scurt timp dezvăluirea oficială a telefonului.

Camera foto

Camera foto a devenit una dintre cele mai importante componente ale unui smartphone în ultimii câţiva ani. Întrucât performanţa de pe modelele de top este mai degrabă valabilă pe hârtie, diferenţele între un chipset mid-range şi unul high-end în utilizarea de zi cu zi fiind minime. Astfel, camera foto a devenit un diferenţiator important între dispozitive, iar Huawei P10 Lite reprezintă gama din care face parte cu brio.

În timp ce P10 a reuşit să ne impresioneze cu o cameră foto chiar puţin peste aşteptări, fiind echipată cu senzori de calitate, stabilizare optică, focalizare prin detecţie de fază şi laser, cât şi cu un blitz dual-tone, P10 Lite vine echipat doar cu un senzor de 12 megapixeli cu focalizare prin detecţie de fază. Rezultatele vorbesc de la sine, însă este clar că în această categorie de preţ este destul de greu să integrezi şi o cameră foarte performantă.

Majoritatea problemelor camerei foto de pe P10 Lite sunt datorate unui senzor de dimensiuni mici, care nu poate capta destulă lumină şi obiectivului de calitate inferioară. Astfel, chiar şi în lumină naturală după-amiaza, camera foto creşte valorile ISO peste limitele normale şi creşte timpul de expunere, fiind uneori greu să captezi o imagine nemişcată din mers. Lipsa stabilizării optice este de asemenea un dezavantaj în aceste situaţii. De asemenea, diferenţele între zonele întunecate şi cele luminate sunt foarte mari în majoritatea fotografiilor.

Pe timp de noapte situaţia stă şi mai rău atunci când nu este folosit blitz-ul. ISO-ul la valori maxime crează un zgomot greu de ignorat, în timp ce focalizarea este lentă şi de cele mai multe ori imprecisă. Întrucât nu există stabilizare optică, telefonul va trebui să fie ţinut cu precizie chirurgicală, sau cu un trepied pentru rezultate „utilizabile”. Software-ul încearcă să compenseze, adăugând automat un filtru de claritate (sharpness) peste imagini, însă rezultatele sunt aşa-şi-aşa, efectul fiind benefic pentru unele cadre şi total nepotrivit pentru altele. Un alt efect nedorit în fotografii este reflexia luminilor, lucru cauzat de o optica mediocră a obiectivului.

Pentru fotografii rapide pe timp de zi, camera de pe P10 Lite îşi face treaba pentru un utilizator fără prea multe pretenţii, însă nu avem de a face cu un campion la această categorie.

Concluzii

Huawei P10 Lite pare să fie mai degrabă o revizie la exterior pentru P9 Lite de anul trecut, decât un smartphone cu adevărat nou. Hardware-ul este la un nivel de performanţă similar, iar forma şi funcţionalitatea nu s-au schimbat aproape deloc. Materialele de calitate superioară sunt însă binevenite, iar încărcarea rapidă a acumulatorului este de departe cel mai important „upgrade” între cele două modele. Din păcate, în afară de software-ul nou, foarte puţine elemente au fost „moştenite” de la excelentul P10 lansat în luna martie.

Cu siguranţă însă, P10 Lite va avea succes pe piaţa din România datorită preţului accesibil şi disponibilităţii în oferta operatorilor telecom, designul plăcut şi materialele de calitate fiind simple bonusuri pentru cei care sunt în căutarea unui smartphone mid-range. Cu o cameră mai bună şi un cip grafic ceva mai performant, P10 Lite ar fi putut fi cel mai bun smartphone mid-range de pe piaţă, însă probabil că aceste caracteristici vor fi îmbunătăţite în viitor pe un inevitabil P11 Lite.

Părţi pozitive

Design plăcut
Materiale de calitate
Display bun
Încărcare rapidă „Super Charge”
Preţ potrivit

Părţi negative

Nu reprezintă un upgrade de performanţă faţă de modelul anterior
Camera foto este slabă în contextul actual